ZVUK ULICE

ZVUK ULICE - to je priateľstvo, umenie, názor, poslanie, vymedzenie sa, underground. Kultový a legendárny kompilačný album Zvuk Ulice kedysi formoval slovenský hiphop. Teraz sa po dvadsiatich rokoch vracia na miesto činu.

Na deväťdesiate roky sa nespomína ľahko. Mladá republika sa spamätávala z divokého politického systému a čerstvá sloboda chutila trpko. Petržalka si odtrpela takisto svoje. Betónové piliere boli pre mladých ľudí väzením, ale zároveň vznikla na sídlisku aj nová kontra kultúra. Stála za tým komunita okolo zoskupenia Zvuk Ulice, ktorá sa prezentovala na konci Petržalky, v tamojšom kultúrnom stredisku. DK Lúky sa stal aktérom battlov a freestylov mladých raperov, ktorí produkovali prvé slovenské rapové nahrávky. Zvuk ulice patrí k najdôležitejším hudobným počinom deväťdesiatych rokov. Objavili sa na ňom talenty, ktoré pokračovali v bohatej kariére, alebo pripravili pôdu pre ďalších nasledovateľov. Jedným z iniciátorov bol legendárny producent a DJ Dávid zo Senca. K tejto dobe sa stavia kriticky aj s patričnou nostalgiou: „Všetko bolo také, ako by som to popísal... – ozajstnejšie, lebo vtedy nemohol len tak niekto ovplyvniť všetkých a zmeniť nejakými lžami na internete." Ďalšou dôležitou osobnosťou sa stal Rišo z formácie Žužuleta, ktorého spomienky tiež smerujú k tomuto obdobiu: „Bola to doba, kedy sa hiphop na Slovensku začal vnímať. Ľudia mali radosť z hudby, tanca, kreslenia a nezaujímalo ich nič negatívne. Veľa mladých ľudí si bralo z nás inšpiráciu a niektorí si ten kredit držia dodnes. Zvuk ulice nikdy nezanikol, zvuk ulice je súčasťou hiphopu, ktorý prišiel z ulice."

Po dvadsiatich rokoch sa projekt Zvuk Ulice vracia na svoje pôvodné miesto. V petržalskom DK Lúky vystúpia jeho hlavní aktéri Dávid zo Senca, Kam?Čo? a Rišo zo Žužulety.

Vstupenky na ZVUK ULICE v predaji

Top