Viva Musica! festival

Veľkolepá pocta slovenskému baletu a výnimočná spevácka osobnosť, kanadská sopranistka Measha Brueggergosman, doplnia tohtoročný pestrý program Viva Musica! festivalu

 

 

Galavečer Viva Balet! otvorí trinásty ročník festivalu

 

Mimoriadny projekt Viva Balet! poukazuje na výnimočnosť baletného umenia na Slovensku, na jeho históriu, osobnosti a špecifiká. Dramaturgická línia večera priblíži profesionálnu dráhu tanečníka – od prvých krôčikov v baletnej prípravke, cez štúdium na konzervatóriu až po účinkovanie v divadle. Na divadelných doskách sa tak predstavia všetky tanečné generácie, od tých najmenších tanečníkov až po najväčšie hviezdy pôsobiace doma i v zahraničí.

 

V sále Opery a baletu Slovenského národného divadla (nová budova) sa v piatok 30. júna môžu diváci tešiť na vedúcehosólistu Holandského národného baletu Jozefa Vargu, sólistku petrohradského Michailovského divadla Andreu Laššákovú, sólistov Ninu Polákovú a Romana Lazíka, ktorí nachvíľu vymenia javisko Viedenskej štátnej opery za to bratislavské. V rámci galavečera sa tiež predstavia sólisti SND Silvia Najdená a Andrej Szabo, sólistka Baletu Štátneho divadla Košice Eva Sklyarová, ktorej kariérne začiatky sú úzko späté s pôsobením v SND, ale aj mimoriadne talentovaná študentka 3. ročníka Konzervatória Evy Jaczovej – 13-ročná Karin Bečvarová, ktorá na prestížnej medzinárodnej baletnej súťaži „Vienna International Ballet Experience – Vibe“ vo Viedni získala v apríli prvé miesto.

 

Tieto tanečné osobnosti uvedú choreografie z klasického i moderného repertoáru. Medzi baletnými fragmentmi nebudú chýbať čísla z najznámejšieho baletu všetkých čias – Labutieho jazera, z Prokofievovho baletu Romeo a Júlia,ale tiež dramatický duet z baletu Anna Karenina či energické Rachmaninove Jarné vody, pre ktoré sú charakteristické akrobatické prvky a živelná dynamika. Tanečníkov počas večera bude sprevádzať Symfonický orchester Viva Musica! pod taktovkou dirigenta Martina Leginusa.

 

 

Ambasádorka klasickej hudby, ktorá narúša stereotypy opernej divy vo všetkých smeroch

 

Na svojom konte má viacero prestížnych ocenení, medzi inými aj cenu Grammy, nahráva exkluzívne pre Deutsche Grammophon a za sebou má spolupráce s takými menami ako Daniel Barenboim, Gustavo Dudamel, Sir Simon Rattle, Los Angeles Philharmonic či New York Philharmonic!

 

Kanadská sopranistka Measha Brueggergosman patrí k svetovej opernej špičke, avšak okrem opery sa špecializuje aj na oblasť piesňového repertoáru. Jej prvá nahrávka pre Deutsche Grammophone Surprise s piesňami W. Bolcoma, A. Schoenberga a E. Satieho je považovaná za jeden z najvýraznejších debutov. Ďalšia nahrávka, Night and Dreams, získala hneď niekoľko významných ocenení a za nahrávku Wagnerových Wesendonck Lieder v sprievode The Cleveland Orchestra pod taktovkou Franza Welsera-Mösta bola Measha Brueggergosman nominovaná na cenu Grammy. Ako sólistka spolupracovala aj na nahrávke diela Williama Bolcoma Songs of Innocence and Experience, ktorá v roku 2005 získala hneď tri ocenenia Grammy, o. i. aj v kategórii „Najlepší klasický album“.

 

Measha Brueggergosman spolupracovala s Berlínskou filharmóniou, New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, Boston Symphony Orchestra, Cleveland Orchestra, San Francisco Symphony Orchestra, London Symphony Orchestra a ď., a pod taktovkou takých dirigentských osobností ako D. Barenboim, Sir S. Rattle, Sir A. Davis, G. Dudamel, D. Harding či F. Welser-Möst. Venuje sa tiež aktivitám v oblasti hudobného vzdelávania, získavania nového publika pre klasickú hudbu a je zároveň ambasádorkou niekoľkých medzinárodných nadácií. V roku 2011 účinkovala aj ako porotkyňa v známej speváckej súťaži Canada‘s Got Talent.

 

Jej repertoár je nesmierne široký. Okrem opery, piesňovej tvorby a projektov v rámci súčasnej klasickej hudby zahŕňa aj presahy do ďalších žánrov ako jazz, spirituál či gospel. V rámci koncertu na festivale Viva Musica! uvedie Wagnerove Wesendonck Lieder v sprievode Orchestra Viva Musica!, ktoré v druhej polovici koncertu doplní práve výber zo spirituálov v úprave pre symfonický orchester z jej najnovšieho albumu Songs of Freedom. Koncert sa uskutoční25. augusta 2017 v novej budove Slovenského národného divadla.

 

Doposiaľ zverejnený program festivalu Viva Musica!

 

7. júla – dvojnásobní držitelia Grammy, legendárni The King’s Singers. Koncert svetoznámeho a cappella súboru sa uskutoční vo Veľkom evanjelickom kostole.

 

21. júla – po piatich rokoch sa na festival Viva Musica! vracia moravská speváčka a huslistka Iva Bittová s pozoruhodným projektom Slovenské spevyv spolupráci s vynikajúcim slovenským sláčikovým kvartetom Mucha Quartet. Koncert sa uskutoční vo Veľkom evanjelickom kostole.

 

20. augusta – jedna z najuznávanejších svetových huslistiek súčasnosti, Američanka Sarah Changuvedie Vivaldiho Štyri ročné obdobia v sprievode renomovaného sláčikového kvarteta Mucha Quartet. Koncert sa uskutoční v Redute.

 

Podujatie z verejných zdrojov podporuje Fond na podporu umenia.

 

Nahrávky:

Measha Brueggergosman – J. Massenet: L'Extase de la Vierge

                                                       

Measha Brueggergosman & Geneva Camerata – Swing Low, Sweet Chariot

 

Vstupenky zakúpite v sieti Ticketportal:

VIVA BALET! Príbeh slovenského baletu
MEASHA BRUEGGERGOSMAN

Top