Life Coaching

Life Coaching

Najstaršou a najrozšírenejšou oblasťou, v ktorej sa koučovanie pôvodne využívalo, bol šport. Neskôr sa ukázalo, že rovnaké princípy ako pri športovom trénovaní sa dajú použiť aj na trénovanie vlastností a zručností, napríklad obchodných, či komunikačných.

Obchodné koučovanie (business coaching) a koučovanie zamestnancov v rôznych odvetviach podnikania sa na celom svete rozšírilo v súvislosti s potrebou rozširovať pôsobnosť firiem nad rámec krajiny a viesť pracovníkov k zdokonaľovaniu ich zručností a k motivácii ku vyšším výkonom. Obchodný koučing slúžil na zdokonaľovanie obchodných zručností akými sú iniciatíva, tímová práca, predaj, komunikácia, efektívne určovanie cieľov a strategické plánovanie. V priebehu 20. storočia sa tak začali formovať rôzne školy a prístupy, ktoré mali za cieľ zlepšiť prácu zamestnancov, či obchodné výsledky firmy. Po roku 1960 sa už tejto činnosti venovali manažéri často celkom cieľavedome, aby priviedli ľudí k maximálnemu využitiu ich vnútonej sily a potenciálu.
Vplyvom rôznych rozvojových filozofických smerov, vzdelávania dospelých, vplyvom psychológie a ďalších organizačných a líderských praktík sa v sedemdesiatich rokoch minulého storočia koučovanie vyvinulo do nezávislej disciplíny. Prijal sa rad noriem a dnes je koučovanie známe ako disciplína, ktorú používajú mnohí profesionáli zaoberajúci sa personálnym a profesionálnym rozvojom osôb. Existuje niekoľko inštitúcií, ktoré prevzali iniciatívu zaoberať sa touto relatívne novou disciplínou. Za posledné desaťročia sa proces koučingu osvedčil a tak začal z profesionálneho prostredia expandovať do rôznych ďalších oblastí, kde sa s úspechom využíva. V Coaching-poradni sa rozsiril napriklad na life coaching, vitality coaching, fertility coaching.
Life coaching (koučing života), kedy predmetom zlepšovania nie je len práca, ale celkovo život.
Vitality coaching sa zaobera výzorom jedinca a jeho spokojnosťou vo vlastnom tele.
Fertility coaching je coaching zameraný na plánované tehotenstvo.

Pri vitality, life alebo fertility  coaching sa zameriavame na to, ako zlepšiť kvalitu života. Ako dosiahnuť rovnováhu, úspech a celkovú spokojnosť, teda motivuje klienta k hľadaniu krokov ku zmene. Do procesu koučingu je potom vtiahnuté nielen zamestnanie, ale aj súkromie, kvalita vzťahov, napríklad, s manželským partnerom, deťmi, priateľmi. Kouč môže pomáhať riešiť efektívne využitie voľného času, či pomáhať zlepšiť relaxačné a rekreačné aktivity u mimoriadne vyťaženého človeka. Pre ľudí, ktorí majú v živote veľa problémov a konfliktov, môže byť zaujímavý koučing na zvládanie týchto situácií, zameraný na zvládnutie stresu, hnevu, konfliktu. Koučing Vás smeruje k zlepšovaniu komunikačných schopností a zvládaniu krízových situácií.

www.coaching-poradna.sk

ÚVOD DO KOUČINGU - SOLUTION FOCUSED COACHING

BUSINESS COACHING - STRESS MANAGEMENT

Top