40. Medzinárodný gitarový festival J. K. Mertza

 

 

 

 

 




 

40. Medzinárodný gitarový festival J. K. Mertza

BRATISLAVA, 24. – 29. jún 2015

Jubilejný 40. ročník Medzinárodného gitarového festivalu J. K. Mertza sa bude konať počas posledného júnového týždňa v Bratislave. Ťažiskom festivalu sú večerné koncerty uvádzané v atraktívnych priestoroch historického centra mesta. Festival, ktorý je súčasťou Kultúrneho leta a hradných slávností Bratislava 2015 privíta mimoriadnych hostí z Belgicka, Grécka, Kuby, Španielska, Talianska, USA a Slovenska.


Miesto: Bratislava - Zrkadlová sieň Primaciálneho paláca, Koncertná sieň Klarisky, HTF VŠMU, záhrada Domu Albrechtovcov, SNG – Eszterházyho palác
Dátum: 24. – 29. júna 2015 – hlavný program, 21. jún, 1. júl - sprievodné koncerty
Organizátor: Spoločnosť J. K. Mertza

"Je to už 40 rokov, čo gitarový festival obohacuje Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava a sme veľmi radi, že naše významné jubileum príde s nami osláviť svetoznámy kubánsky skladateľ, gitarista a dirigent Leo Brouwer." povedal k mimoriadnemu ročníku podujatia jeho zakladateľ prof. Jozef Zsapka. Hlavný program tvorí 5 večerných koncertov s jedinečnými dramaturgiami.

Renomovaní domáci umelci – Dagmar a Jozef Zsapka a Bratislavské gitarové kvarteto otvoria festival spoločným koncertom 24. júna v Koncertnej sieni Klarisky. O deň neskôr zaznejú dva recitály mladých virtuózov z USA a Talianska. Xavier Jara a Andrea de Vitis ponúknu skvosty vrcholnej hudby pre sólovú gitaru, vrátane diel Dušana Bogdanovića, Maria Castelnuova-Tedesca, Alexandra Tansmana a Kaspara Mertza.

Unikátny koncert zaznie v piatok 26. júna v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. Dvomi storočiami španielskej gitary nás prevedie španiel José Miguel Moreno - medzinárodne uznávaný hráč na historické nástroje. Na vihuele a barokovej gitare uvedie diela vrcholnej renesancie a baroka.

Mertzovej hudbe bude v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca patriť sobotný večer – 27. júna. Vynikajúce belgické duo - Raphaella Smits a Adrien Brogna uvedie komornú hudbu tohto bratislavského rodáka. Okrem najznámejších gitarových duet ako Ständchen, Der Ball, či sólovej Elégie zaznejú i takmer neznáme Mertzove diela Wasserfahrt am Traunsee a La Rimembranza.

Vrcholom festivalu bude záverečný galakoncert „Pocta Leovi Brouwerovi“ 28. júna v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. Špičkoví domáci a zahraniční sólisti uvedú spolu s orchestrom Cappella Istropolitana pod vedením Roberta Marečka diela Lea Brouwera a Astora Piazzollu. Sólistom jedného z najkrajších Brouwerových koncertov Concerto elegiaco bude grécky gitarový virtuóz Costas Cotsiolis. V Dvojkoncerte pre bandoneón a gitaru argentínskeho skladateľa Astora Piazzollu sa predstavia Boris Lenko a Jozef Zsapka a v podaní Bratislavského gitarového kvarteta zaznie Brouwerova Gismontiana pre gitarové kvarteto a sláčiky. Kompozícia, ktorá zaznie v slovenskej premiére je spojením hudby Brazílčana Egberta Gismontiho a skladateľskej invencie kubánskeho skladateľa.

Všetky koncerty hlavného programu sa uskutočnia o 19.00 hod. a vstupenky sú dostupné v sieti Ticketportal alebo na mieste, hodinu pred koncertom.

Nemenej dôležitou súčasťou gitarového sviatku budú prednášky, semináre a majstrovské kurzy venované najmä študentom a pedagógom umeleckých škôl, ktoré sa už tradične konajú na pôde Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU. O svoje znalosti a skúsenosti sa podelia festivaloví hostia Leo Brouwer, Xavier Jara, José Miguel Moreno, Raphaella Smits i Costas Cotsiolis.

Milou tradíciou festivalu sa postupne stávajú i sprievodné koncerty, na ktorých sa usporiadatelia snažia v uvoľnenejšej atmosfére prinášať gitarovú hudbu širokej verejnosti. Neformálnou hudobnou pozvánkou na festival bude Gitarový festival v záhrade Albrechtovcov, ktorý sa uskutoční v spolupráci s o.z. Albrechtforum v nedeľu 21. júna od 17.00 v záhrade Domu Albechtovcov na Kapitulskej ulici. Tento neformálny happening v podaní členov Bratislavského gitarového kvarteta a  skvelých mladých umelcov z radov absolventov i poslucháčov VŠMU a Konzervatória v Bratislave prinesie rôzne gitarové prekvapenia. 1. júla o 18.00 festival "doznie" v spolupráci so Slovenskou národnou galériou v projekte "Brouwer v SNG". Domáci gitaristi i renomovaný violončelista Eugen Prochác uvedú diela slovenských skladateľov v kontexte s hudbou Lea Brouwera v Eszterházyho paláci na Vajanského nábreží. 

Podrobné informácie o projekte: www.jkmertz.com
Vstupenky: https://www.ticketportal.sk/nevent.aspx?id=550


organizátor podujatia: Spoločnosť J. K. Mertza
spoluorganizátor: Bratislavské kultúrne a informačné stredisko
hlavní partneri:  
Mesto Bratislava
Hudobná a tanečná fakulta VŠMU v Bratislave
Veľvyslanectvo španielskeho kráľovstva v Bratislave
Veľvyslanectvo USA v Bratislave

FESTIVAL SA KONÁ POD ZÁŠTITOU MINISTRA KULTÚRY SR MAREKA MAĎARIČA.

 

Top