FESTIVAL ŽIDOVSKEJ KULTÚRY MAZAL TOV 2015 KOŠICE

Gitla (Izrael)

Dátum a miesto konania/Date and place of event:
25.06.2015 o 20:00 hod., Atelíér Woont, Strojárenská 3, Košice

Cena/Price: 7€, na mieste konania akcie 10€

Viac info/More informations: Typ hľadiska - voľné sedenie!

Popis/Description: 

Gitla je výrazný talent izraelskej hudobnej scény. Folková speváčka a skladateľka s anjelským hlasom. 

Izraelská speváčka, pesničkárka a skladateľka Gitla Yosub vyrastala na severe Izraela v hudobníckej rodine. Bola sólistkou v detskom speváckom zbore a v štrnástich rokoch začala skladať vlastné piesne. Jej hudobná výpoveď sa vyznačuje originalitou, otvorenosťou a vrúcnosťou. Piesne sú jej osobnou výpoveďou o vlastnom svete, detstve, ľuďoch, ktorí ju ovplyvnili, o láske k prírode a silnom pute k minulosti. 

Ako nazávislá hudobníčka Gitla považuje za mimoriadne dôležité, aby sa plne podieľala na všetkých fázach produkcie svojich piesní. V máji 2014 zvíťazila s piesňou „Teeth and Bones“ v celonárodnej speváckej a kompozičnej súťaži, ktorú organizuje BPM College – popredná hudobno-vzdelávacia a hudobno-produkčná inštitúcia v Izraeli. Producent a porotca Ofir Me’iri, sa o Gitle pochvalne vyjadril: „Najviac ma zaujal jej excelentný, uchvacujúci spev, ktorý mi pripomína mnohé z toho, čo milujem – Joni Mitchell, Bjork. Očarila ma aj jednoduchosť aranžmánov, z ktorých dýcha vôňa šírych zelených polí.“ Gitla získava čoraz viac priaznivcov doma i v zahraničí.


Sumsum (Izrael)

Dátum a miesto konania/Date and place of event:
26.06.2015 o 20:00 hod., Kasárne Kulturpark Košice

Cena/Price: 7€, na mieste konania akcie 10€

Viac info/More informations: Typ hľadiska - voľné sedenie!

Popis/Description: 

Hudobná smršť, ktorá roztancuje každého, divoká a dynamická. Izraelská kapela Sumsum hrá a spieva originálny folklórny materiál z celého sveta, inšpiruje sa najmä rómskou tradičnou hudbou, lokálnymi blízkovýchodnými vplyvmi, klezmerom a gréckou hudbou. Kapela vznikla v roku 20008 v Izraeli. Jej spoločná cesta sa začala náhodným stretnutím hudobníkov na festivale v Turecku, pokračovala pouličnými vystúpeniami v uliciach Európy a vyústila do stoviek koncertov v hudobných kluboch, na festivaloch, oslavách a kultúrnych podujatiach v Európe, Ázii a v Austrálii. Neexistuje spôsob, akým by sa dala opísať mágia toho, čo sa udeje na pódiu a v hľadisku počas vystúpení Sumsum. Zakaždým je to niečo iné, nové. V ich vystúpeniach sa spája virtuozita s vtipom, teatrálnym speváckym prejavom a špecifickou zostavou nástrojov (buzuki, husle, gitara, saxofón, kontrabas a perkusie). Zmes hudobných štýlov, netradičného zvuku a vášne uchvacuje publikum a získava kapele desaťtisíce verných fanúšikov. Aj vy ste srdečne pozvaní pripojiť sa k tejto opojnej hudobnej oslave!


Létající rabín (CZ)

Dátum a miesto konania/Date and place of event:
27.06.2015 o 19:00 hod., Kasárne Kulturpark Košice

Cena/Price: 7€, na mieste konania akcie 10€

Viac info/More informations: Typ hľadiska - voľné sedenie!

Popis/Description:

Létající rabín je jedinečná klezmerová kapela so starosvetským šarmom a súčasnou energiou. Starodávne okúzľujúce melódie židovskej východnej Európy, piesne v jazyku jidiš a v súčasných českých prekladoch. 

Létající rabín je päťčlenný ansámbel hrajúci klezmer – teda tradičnú inštrumentálnu hudbu východoeurópskych židov, ktorá prežívala najväčší rozkvet na prelome 19. a 20. storočia. Východiskom jeho tvorby je tradičný zvuk, folkloristický prístup a cieľom súčasná a zároveň nadčasová muzika. Inštrumentálny klezmer sa v jeho tvorbe prelína s piesňami v jidiš a ďalších jazykoch, ku ktorým kapela tvorí vlastné texty, ktoré – verné tradícii jidiš folklóru, iskrivo reflektujú našu dobu. 

Létající rabín (založený v roku 2001) absolvoval stovky koncertov po Českej republike aj v Európe a v marci 2010 koncertoval v USA (New York, Washington DC). Je laureátom Medzinárodného folklórneho festivalu Strážnice 2011, držiteľom Ceny Olomouckého kraja 2011, Ceny mesta Prostějov 2008 a víťazom festivalu Zahrada 2006.

www.letajicirabin.cz
www.mazaltov.sk

Zľavy a vstupenky pre deti/Discounts, and tickets for children: Bez zľavy.

Vstupenky na FESTIVAL ŽIDOVSKEJ KULTÚRY MAZAL TOV 2015 KOŠICE v Predaji TU!

Top