Benefičný koncert Orange County School of the Arts Symphony Orchestra

Benefičný koncert Orange County School of the Arts Symphony Orchestra pre Nadáciu Výskum rakoviny


Na prvom zo štyroch letných benefičných koncertov pre Nadáciu Výskum rakoviny vystúpi v prvý letný deň 21. júna 2015 o 19.00 hod. vo Veľkom koncertom štúdiu Slovenského rozhlasu mládežnícky symfonický orchester Orange County School of the Arts Symphony Orchestra. Koncerty organizuje agentúra The Prague Concert Co. v spolupráci s bratislavským združením Ars ante portas v rámci festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2015.
Tlačová správa ku štyrom koncertom s uvedením spoluorganizátorov a partnerov je uvedená na:
http://www.juras.sk/pozvanky/styri-letne-koncerty/


Orange County School of the Arts Symphony Orchestra
Nedeľa 21. jún 2015, 19.00 hod. 
Koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Mýtna 1, Bratislava

Dirigent: Christopher Russell
Katya Richardson
– klavír

Program:
Bohuslav Martinů: Intermezzo pre veľký orchester  H 330
Joseph Haydn: Symfónia č. 100 G dur Vojenská                                        
Charles Ives: Decoration Day / Deň Obetí vojny
Dmitrij Šostakovič: Symfónia č. 9 Es dur, Op. 70

Vstup voľný, zbierka pre Nadáciu Výskum rakoviny
Kžadý prispievateľ do zbierky dostane oranžový pomaranč.

Povinné rezervácie miest: jan@juras.sk, SMS 0905 716 851
Miestenky aj v predajniach Ticketportalu: Radlinského 27, OC Polus, OC Avion, OC Aupark

Orange County School of the Arts (OCSA) Symphony Orchestra (Symfonický orchester pri Orange County School of the Arts)
Orange County School of the Arts (OCSA) = Umelecká škola orangeského okresu v losangeleskej aglomerácii v Kalifornii
Orchester vznikol v roku 1996 a hneď získal uznanie nielen svojim hudobným prejavom, ale aj originálnou dramaturgiou. Počas šiestich rokov získal prestížne ocenenia za dramaturgiu ASCAP Award for Adventurous Programming, v rokoch 2001 – 2004 dokonca prvé ceny. V tejto súťaži opät zvíťazil v roku 2009 a získal i cenu za uvádzanie americkej hudby na zahraničných zájazdoch. Pod taktovkou svojho zakladateľa Christophera Russella hrá orchester repertoár od baroka až po súčasné skladby, pričom niektoré uviedol vo svetovej premiére. Prvýkrát v USA uviedol diela skladateľov Havergala Briana, Magnusa Lindberga, Pera Nørgårda a ďalších, premiérovo na západnom pobreží uviedol skladby Davida Dzubaya, Heinza Karla Grubera a Jamesa MacMillana. Študenti v orchestri mali možnosť spolupracovať s viacerými súčasnými skladateľmi (Tan Dun, Osvaldo Golijov, Stéphan Denèv a ď.), aj s podprednými svetovými dirigentmi, ako sú napríklad Esa-Pekka Salonen či Maxim Šostakovič. V roku 1998 orchester spolupracoval s Losangeleskou filharmóniou (Los Angeles Philharmonic). Vo februári 2006 viedol sériu prednášok a seminárov v školskom kampuse slávny francúzsky skladateľ Éric Tanguy. V marci 2006 OCSA Symphony Orchestra debutoval v Carnegie Hall a v októbri pripravil s austrálskym skladateľom Brettem Deanom americkú premiéru jeho skladby. V roku 2008 podnikol orchester turné do Austrálie, počas neho vystúpil aj v Opere v Sydney a uviedol austrálsku premiéru 2. symfónie Charlesa Ivesa. V roku 2010 uviedol orchester hudbu Virgila Thomsona, jeho partitúru k dokumentárnemu filmu Rieka z roku 1937. Debutové CD orchestra vyšlo v roke 2009 v MMC Records, pričom kritika ho prijala veľmi pozitívne.

CHRISTOPHER RUSSELL, bakalársky titul v kompozícii získal na Kalifornskej štátnej univerzite vo Fullertone a magisterský titul v dirigovaní na Indiana University. Rodený Newyorčan žije teraz v Orange County (orangeský okres) se svojou ženou a troma deťmi. V južnej Kalifornii diriguje dva orchestre: Symfonický orchester Pacifickej univerzity Azusa (Pacific Philharmonic, APU) a Symfonický orchester pri Orange County School of the Arts (OCSA). Je docentom na Katedre hudby a umenia Pacifickej university. Russel premiéroval mnoho skladieb, vrátane prvých amerických uvedení diel Tansy Daviesa, Bretta Deana, Magnusa Lindberga, Pera Nørgårda a ďalších. V roku 2013 bol hosťujúcim dirigentom na MasterWorks Festivale v Indiane. Russelov hudobný záujem siaha tiež k uvádzaniu menej známej staršej hudby – vrátane amerických premiér symfónií britských skladateľov Havergala Briana a Roberta Simpsona. Dirigoval tiež prvé súborné uvedenie symfónií dánskeho skladateľa Ruida Langgaarda alebo americkú premiéru Intermezza pre orchester Bohuslava Martinů. Americká spoločnosť skladateľov, autorov a vydavateľov (ASCAP) ocenila Russellovu prácu s OCSA Symphony Orchestra niekoľkonásobným udelením ceny za objavnú dramaturgiu.
Russel priviedol študentov z OCSA a APU ku stretnutiam s hosťujúcimi skladateľmi Losangeleskej filharmónie, zároveň pripravuje prednášky pred koncertmi pre Filharmonickú spoločnosť orangeského okresu (Philharmonic Society of Orange County)

KATYA RICHARDSON (17) patrí v súčasnom čase k najúspešnejším študentom na Orange County School of the Arts. Odmalička s ňou jej rodina navštevovala koncerty, aby jej umožnila poznať legendárnych umelcov, ale tiež aby jej predstavila rôzne hudobné žánre. Hoci študovala jazz a klasickú hru na klavíri na OCSA i súkromne, zameriava se predovšetkým na skladbu. Osemročná začala Katya improvizovať a čoskoro nato už navštevovala súkromné hodiny na Point Loma Nazarene Univeersity a na Saddleback College. V rokoch 2011/2013 bola najmladšou študentkou štyroch stredných škôl, ktoré spolupracovali v programe Los Angeles Composer Fellowship. V rámci tohto programu študovala u Jamese Mathesona, A. J. McCaffreyho a u hosťujúceho skladateľa Sevena Stuckyho a dirigenta Esy-Pekka Salonena. V roku 2013 premiérovala Losangeleská filharmonie jej orchestrálnu skladbu Undefined. Ďalšie skladby napísala tiež pre symfonické orchestre Strednej umeleckej školy losangeleského okresu alebo OCSA a pre Calder String Quartet. Katya získala rôzne štipendiá na letné štúdijné programy, napríklad na Tanglewood Institute pri Bostonskej univerzite, na Letnej umeleckej škole Kalifornskej štátnej univerzity alebo na Chethamskej hudobnej škole vo Veľkej Británii. V roku 2013 zvíťazila so skladbou pre sláčikové kvarteto R.E.M. v súťaži National Young Composers Challenge.
Popri hudbe se Katya zaoberá filozofiou, má rada sci-fi filmy, zaujíma sa o biotechnológiu a o verejné služby.

Top