GOLDEN AGE FESTIVAL - BOBA JAZZ BAND (PL), FATS JAZZ BAND (SK), PAPER MOON TRIO (SK)

Výnimočná hudobná udalosť Bratislavského kultúrneho leta!


Po minuloročnom úspešnom Golden Age koncerte sa organizátori rozhodli založiť hudobný festival, aký na Slovensku doposiaľ nebol, a ktorý je zameraný vyslovene na štýlové kapely interpretujúce autenticky jazzovú hudbu takzvanej zlatej éry minulého storočia, čiže 20-tych až 40-tych rokov.
Druhý ročník Golden Age Festivalu odohrajú tri kapely v štýloch Ragtime, Hot-Jazz, New Orleans, Dixieland, Swing či Boogie-Woogie. Hudobníci hrajúci na originálnych hudobných nástrojoch, šarmantní speváci, skladby v pôvodných aranžmánoch a k tomu veľa pozitívnej energie z hudby až spoza ‘veľkej mláky‘ Vám prinesú vo štvrtok 27. augusta do V-klubu v BratislaveBOBA JAZZ BAND (PL), FATS JAZZ BAND (SK) a PAPER MOON TRIO (SK).


Obdobie medzi dvomi svetovými vojnami je v Amerike označované ako „GOLDEN AGE“, čiže „ZLATÁ ÉRA“, pretože sa vyznačovalo obrovským rozvojom vedy a techniky, novými vynálezmi, ale najmä rozmachom filmového a zábavného priemyslu. Napriek krachu na burze v roku 1929, vysokému percentu nezamestnaných, ťažkým životným podmienkam a neustálemu prílivu prisťahovalcov z Európy, sa Amerika vedela radovať. Vďaka miešaniu kultúr vznikla nová hudba - jazz, prostredníctvom ktorého ľudia zabúdali na svoje starosti. Preto je v tejto hudbe akosi zakódovaný pocit eufórie, šťastia a ľahkosti bytia. 27. augusta Vás tri vynikajúce kapely na chvíľu prenesú do legendárneho Cottton Clubu v Harleme, kde každý večer hrá iný jazzový orchester vo svetle reflektorov a krásne dámy sú sprevádzané elegantnými džentlmenmi.

Vstupné: 19,- Eur plné vstupné / 15,- Eur študenti, dôchodcovia / 1,- Eur ZŤP

Spoluorganizátor: Národné osvetové centrum, Bratislavské kultúrne a informačné stredisko
Partneri: Poľský Inštitút Bratislava, pekáreň Naglreiter
Tento koncert je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky v rámci projektu Prešporské swingové večery.

 


BOBA JAZZ BAND
je jedno z najlepších poľských, ale i európskych hudobných zoskupení hrajúcich tradičný jazz v jeho najčistejšej podobe.
Bandleadrom kapely je klavirista Jan Boba, ktorého umelecké úspechy siahajú až do 60-tych rokov, kedy bol medzi iným aj dlhoročným kapelníkom Jazz Band Ball Orchestra. V roku 1986 Boba obdržal ďakovný diplom z rúk prezidenta Regana za šírenie americkej kultúry. V roku 1990, založil Boba Jazz Band, v ktorom sa vystriedali už dve generácie hudobníkov. V súčasnom zložení sa BJB zúčastnil najdôležitejších festivalov na svete, hral s kľúčovými predstaviteľmi európskeho a amerického jazzu vrátane Glenn Miller Orchestra. Boba Jazz Band vytvoril aj niekoľko televíznych programov v spolupráci s množstvom poľských hercov a spevákov.

V roku 2005 sa Boba Jazz Band zúčastnil najväčšieho festivalu klasického jazzu  v  Sacramente, kde ako jeden z troch zástupcov z Európy vystúpil pred 50-tisícovým publikom. Meradlom úspechu na festivale bolo aj pozvanie na krátke stretnutie s vtedajším guvernérom štátu Kalifornia, Arnoldom Schwarzeneggerom.
V roku 2008 získal Jan Boba ďalšie veľmi prestížne ocenenie mesta Krakov za prínos v oblasti kultúry.
O rok neskôr, v máji 2009, sa BJB zúčastnil najväčšieho jazzového festivalu v Drážďanoch, kde vystúpil pred 100-tisícovým publikom.
Vo svojom repertoári majú stovky skladieb z obdobia rokov 1920 až 1950. Do svojich aranžmánov pretavujú aj z prvky z poľských medzivojnových piesní a kabaretov, samozrejme so všetkým dôrazom na štylistickú vernosť.

Krakovský Boba Jazz Band nahral 9 CD albumov a hudbu do rozprávky O snehovej kráľovnej pre Poľský rozhlas. Napriek mnohým vydaným CD albumom a televíznym reláciám, má Boba Jazz Band oveľa radšej, keď môže publiku hrať naživo, vďaka čomu sa spolu s nimi publikum na chvíľu ocitne v trochu inom čase a priestore. Poslucháči túto radosť, ktorú starý jazz prináša, zdieľajú s kapelou a to nenahradí žiadne štúdio na svete.

Boba Jazz Band:
Jan Boba – bandleader, klavír
Władysław Grochot – trúbka, spev
Janusz Nowotarski – klarinet, alt saxofón
Janusz Nowak – trombón, spev
Jan Nowak – kontrabas, spev
Aleksander Nowak – bicie
Marek Rosner – gitara, bendžo




FATS JAZZ BAND je prvotriedny deväťčlenný orchester, ktorý oživuje tradíciu hot jazzu a swingu 20-tych až 40-tych rokov minulého storočia. Založil ho Ladislav Fančovič, jeden z najlepších súčasných slovenských klaviristov. Orchester hrá pôvodnú swingovú hudbu, ktorá Vás prenesie do iného sveta, rozprúdi vo Vás krv a vráti Vás do doby noblesy, elegantných rób a horúcich večierkov.
FATS JAZZ BAND je autentický – Ladislav Fančovič odpočutím prepisuje aranžmány z pôvodných starých nahrávok do nôt formou transkripcie. Preto máte unikátnu možnosť v ich podaní počuť presne také aranžmány, ako ich vo svojej dobe nahrali jazzové legendy. Taktiež zrekonštruované hudobné nástroje, dobové oblečenie a celkový prejav orchestra sú v úplnej zhode s obdobím, ktoré predstavujú.

Repertoár Fats Jazz Bandu obsahuje najzaujímavejšie kusy z pera legendy amerického jazzu 30-tych a 40-tych rokov 20. storočia - Thomasa "Fats" Wallera, ktorého meno si orchester prepožičal aj do svojho názvu. Okrem toho FJB interpretuje skladby ďalších významných osobností jazzovej scény tohto obdobia ako boli Louis Armstrong, Teddy Wilson, Lester Young, Billie Holiday, Clarence Williams, Ella Fitzgerald, Tommy Dorsey, Count Basie, Benny Goodman, Gene Krupa a ďalší.
V repertoári tohto telesa však nájdeme aj slovenské skladby – foxtroty a tangá, ktoré preslávil doyén slovenskej populárne hudby František Krištof Veselý a niekoľko skladieb z českej proveniencie.
Napriek svojej, dá sa povedať, staromódnosti, zvuk orchestra vyvoláva v ľuďoch niečo nadčasové. Fats Jazz Band prináša starodávne piesne, ktoré svojou spontánnou interpretáciou prenáša do súčasnosti. Práve spontánnosť dala hudbe tohto obdobia svoje kúzlo, a to Vám bezpochyby prinesie do prítomnosti práve Fats Jazz Band.
Členovia Fats Jazz Bandu sú špičkoví slovenskí hudobníci a speváci, ktorí pôsobia v popredných orchestroch a big bandoch ako Slovenská filharmónia, Gustav Brom Big Band, Matúš Jakabčic Big Band, Bratislava Hot Serenaders, či Orchester Slovenského národného divadla.
V roku 2012 vydal Fats Jazz Band svoj debutový album ...IN FATS WALLER'S RHYTHM..., a v roku 2014 druhý album TWENTY-FOUR HOURS A DAY. Pri nahrávaní sa chcel orchester čo najviac priblížiť autentickému zvuku, preto pri nahrávkach neboli použité žiadne overdubbingy a hudobníci pri nahrávaní používali dobové nástroje, aby dosiahli mäkkú podmanivú farbu aranžmánu.
V novembri 2012 sa Fats Jazz Band zúčastnil súťaže Nové tváre slovenského jazzu, kde získal cenu za najlepšiu cena za kolektívnu štýlovú interpretáciu.

Za svoju pomerne krátku existenciu si získalo toto hudobné zoskupenie množstvo priaznivcov po celkom Slovensku, ale pozitívne správy o jeho kvalite už prekročili hranice našej republiky. Fats Jazz Band pravidelne účinkuje v Českej republike, Rakúsku a Maďarsku, Nemecku, Chorvátsku či Taliansku.
Zároveň jeho členovia znovu oživili dlhoročnú tradíciu tančiarní v Bratislave pod názvom Prešporské swingové večery, na ktoré chodia priaznivci dobovo oblečení a objavujú dávno zabudnuté čaro spoločenského bontónu a hodnôt.

Ladislav Fančovič - bandleader, klavír, alt, tenor, barytón saxofón, aranžmány
Ľubomír Kamenský – trúbka, kornet
Branislav Belorid - trombón
Pavol Hoďa – tenor saxofón, soprán saxofón, klarinet
Michal Matejka – gitara, bendžo
Pavol Kušík - kontrabas
Patrik Fičor - bicie
Jana Dekánková - spev
Matúš Uhliarik – spev, klavír



PAPER MOON TRIO vzniklo v roku 2013 a svojím sympatickým vystupovaním si získalo už mnoho priaznivcov. Inšpiráciou pre vznik tohto telesa boli svetoznáme vokálne triá 20-tych až 40-tych rokov ako napríklad Boswell Sisters, Andrews Sisters, Three Waring Girls, Brox Sisters, Pickens Sisters, Keller Sisters & Brother Lynch, ale aj tie najlepšie z našej domácej scény – Tri dievčatká, Včielky či Sestry Allanovy.
Či už hrajú groteskný charleston, alebo koketný swing, cieľ a zámer je jediný - autentickou a originálnou interpretáciou sa preniesť do zlatých ér, kedy zábava znamenala kvalitu a noblesa nebola pýchou, lež cnosťou!
Dámy zároveň pôsobia v orchestri Bratislava Hot Serenaders ako čisto vokálne trio pod názvom Serenaders Sisters.

Andrea Babjaková – spev, gitara
Barbora Žilíková – spev, ukulele
Juliana Šeregiová – spev, husle
Autor fotografie Andrej Mann


VSTUPENKY/TICKETS na podujatie GOLDEN AGE FESTIVAL

Top