Tanečné divadlo Ifjú Szivek - Vyvlastenie

Dátum/Date: 24.9.2015 a 18.11.2015 o 19:00
Miesto konania/Place of event: Tanečné divadlo Ifjú Szivek, Mostová 8, Bratislava

Popis/Description:
Slovenský divák azda prepáči Maďarskému umeleckému súboru používanie novotvaru. Vyvlastnenie je právnický pojem, a s obsahom nášho programu nemá nič spoločné. Ale skúste si vytvoriť slovo na udalosť, počas ktorej niekoho zbavíte vlasti – a ešte ho zbavíte veľkej časti majetku. To slovo prichádza samé od seba…

Historické udalosti uplynulého storočia mnohokrát preukázali nefunkčnosť krátkodobo zdanlivo úspešných riešení formou segregácie. Napriek tomu sa po druhej svetovej vojne ukázala snaha riešiť stávajúci problém s menšinami výmenou obyvateľstva, deportáciami a násilným presídlovaním. Predstavenie spracúvava tradičnú tanečnú a hudobnú kultúru Maďarov, dodnes žijúcich na území Slovenska. O živelných javoch hovorí na úrovni emócií a asociácií.
Všetci sme produktom súhry rôznych kultúr, ideológií a príbehov. Napriek tomu v mnohých
z nás žije nevysvetliteľná túžba vyhraniť sa oproti všetkému, čo je "iné". Výsledkom trvalej izolácie je však vylúčenie, nech už je reč o ktorejkoľvek oblasti života. Otázkou zostáva už len to, či vylučujeme alebo sami sme vylúčení.

“Hľa, aké je to jednoduché. Netreba nič viac, len si privlastniť materinský jazyk, a môže sa uskutočniť sen všetkých choreografov: divadlo. Lebo tento program je už divadlom, skutočným divadlom, aj keď by bolo ťažké pristihnúť v ňom všetky atribúty klasickej gréckej drámy, katarzia je prítomná. My diváci, v závislosti od temperamentu, vyberáme vreckovku, vysmrkáme sa, čistíme si okuliare – sám som použil okuliare, aby som zakryl svoje emócie a dojatie.”
Géza Sebők: Vyvlastenie-seckojedno, Új Szó, 2013

Vstupné/Entry: 15,00 EUR

Zľavy pre deti, študentov, dôchodcov, zťp: bez nároku na zľavy.

Vstupenky na predstavenie Tanečné divadlo Ifjú Szivek - Vyvlastenie v Predaji TU!

Top