Festival židovskej kultúry Mazal tov 2016

Ola Bilińska - Bejozkele (PL)

Dátum a miesto konania/Date and place of event:
29.06.2016 o 19:30 hod., Kasárne/Kulturpark, Košice

Cena/Price: 5€, na mieste konania akcie 7€

Viac info/More informations: Typ hľadiska - voľné sedenie!

Popis/Description: 

BERJOZKELE je hudobný projekt, ktorý moderným spôsobom reinterpretuje tradičné piesne v jidiš. Album vydal v decembri 2014 Židovský historický inštitút vo Varšave a je skutočným klenotom medzi podobnými umeleckými počinmi.
BERJOZKELE je kolekciou piesní, ktoré sa svojou náladou a tematikou vzťahujú k noci, tichu a spánku. Mnohé z nich boli populárne v Poľsku a na jeho východnom pohraničí začiatkom 20. storočia a v medzivojnovom období. Niektoré boli súčasťou repertoáru slávnych umelcov, iné sú neznáme a boli dlhý čas zabudnuté. Dôležitým elementom týchto piesní sú texty – anonymné aj od známych židovských básnikov. Sú svedectvom talentu predvojnových umelcov a bohatstva jidiš kultúry. S podporou odborníčky na jidiš Anny Rozenfeld vložila Ola Bilińska značné úsilie do oživenia týchto piesní, pričom veľkú pozornosť venovala zneniu jazyka a jeho interpretácii.
Uspávanky pôsobia na rozhraní vedomia a spánku, sú hudobnými sprievodcami do podvedomia, spomienok a detstva. Projekt Berjozkele ich starostlivo vyberá a vytvára program, ktorý je pestrý a zároveň štylisticky a emocionálne kompaktný. Využívajúc minimalistický výraz a akustické aj elektronické nástroje, prináša viac než storočné piesne späť do života a dáva im modernú, pôsobivú podobu.
BERJOZKELE sú:
Ola Bilińska – spev, OP-1, zvonkohra, elektrická gitara, loop station
Kacper Szroeder – trúbka, krídlovka, bieloruský kladívkový cimbal, loop station
Michał Moniuszko – kontrabas, mandolína

Koncert je súčasťou platformy Visegrad Space v rámci festivalu Mazal tov 2016 s podporou International Visegrad Fund.

 


EREV TOV (SK-HU)

Dátum a miesto konania/Date and place of event:
1.7.2016 o 17:00 hod., Burekas, Vrátna 58, Košice

Cena/Price: 6€, na mieste konania akcie 8€

Viac info/More informations: Typ hľadiska - voľné sedenie!

Popis/Description: 
Erev tov (hebr. Dobrý večer) s ochutnávkou autentického izraelského jedla od Burekasu. Ochutnávka bude spojená s workshopom a koncertom maďarského dua KLEZMER CHAVERIM (Patrik Ádam – gitara, Egon Balázs – violončelo).

Podujatie je súčasťou platformy Visegrad Space v rámci festivalu Mazal tov 2016 s podporou International Visegrad Fund.


PUSHKIN KLEZMER BAND (UA)

Dátum a miesto konania/Date and place of event:
1.7.2016 o 19:30 hod., Kunsthalle, Košice

Cena/Price: 6€, na mieste konania akcie 10€

Viac info/More informations: Typ hľadiska - voľné sedenie!

Popis/Description:

Klezmer párty s Pushkin Klezmer Band, židovsko-rómskou kapela z Kyjeva, ktorá spája popredných klezmorim – profesionálnych svadobných muzikantov z Ukrajiny a Moldavska.

Obe krajiny mali po stáročia prekvitajúcu tradíciu klezmeru a rómskej hudby a sú to jediné miesta, kde klezmer prežil vo svojej prirodzenej podobe až do súčasnosti. Pushkin sa nesnaží o revival „starého“ klezmeru: jeho hudobníci nadviazali na tradíciu, no ich hudba je živým oragnizmom, ktorý vstrebáva súčasné vplyvy, ako tomu bolo v klezmerovom žánri aj v minulosti. Hrávajú na svadobných hostinách, parties, koncertoch, v synagógach aj na ulici.
Repertoár Pushkin Klezmer Band zahŕňa moderné aj tradičné aranžmány židovského, rómskeho a moldavského folklóru, pouličných piesní z Odessy a Kaukazu, pričom spája zábavný a koncertný štýl hrania. Pri ich hudbe sa budete cítiť ako na svadbe v Odesse hneď po tom, ako sa rozbije pohár so želaním „Mazal tov!“
Mitya Gerasimov – klarinet, spev
Alexey ‘Said’ Sagitov – trombón
Dmitry Kovalenko – gitara
Igor Sidash – klávesy
Kristina Kirik – kontrabas
Roman Yakovchuk – bicie

Zľavy a vstupenky pre deti/Discounts, and tickets for children: Bez zľavy.


GULAZA (IL)

Dátum a miesto konania/Date and place of event:
2.7.2016 o 19:30 hod.,Tabačka Kulturfabrik, Košice

Cena/Price: 6€, na mieste konania akcie 10€

Viac info/More informations: Typ hľadiska - voľné sedenie!

Popis/Description:

Gulaza prináša ženské židovské piesne z Jemenu v slovenskej premiére na festival Mazal tov. Izraelčania vyrážajú na európske turné, aby predstavili svoj debutový EP album.
Štyria umelci sa spojili, aby rozvíjali tradíciu jemenských ženských piesní. Inštinktívne a mystické texty, ktoré po stáročia odovzdávali matky dcéram, nadobudli v ich podaní moderný súčasný rozmer v nových inštrumentálnych aranžmánoch. Kombinácia tradičného saharského strunového nástroja ngoni, violončela, akustickej gitary, perkusií a to, že po prvýkrát sú tieto piesne interpretované mužským spevákom, vytvára unikátny soundtrack, ktorý poslucháča vtiahne do hĺbky sveta jemenských žien.
Koncept Gulazy sa zrodil umeleckým spojením dvoch výnimočných hudobníkov Igala Mizrachiho a Bena Aylona, ktorí vytvorili dialóg medzi starovekou jemenskou piesňou a zvukom afrického nástroja ngoni. Igal, ktorého otec má jemenský pôvod a matka marocké korene, vyrastal vo fascinujúcom skrytom svete jemenských žien a roky venoval štúdiu ich piesní a textov. Tieto boli dobre stráženým tajomstvom, ktoré z generácie na generáciu odovzdávali matky dcéram. Ben zas objavoval africkú kultúru, študoval v Západnej Afrike s najlepšími umelcami a miestnymi hudobníkmi. Neskôr sa pripojil k Igalovi a spoločne pracovali na piesňach, ktoré zozbierali. Niektoré si Igal pamätal z detstva, iné sa naučil osobne od starších jemenských žien.
Gulaza hrá v zložení:
Igal Mizrachi – spev
Ben Aylon – djeli n´goni & perkusie
Ian Aylon – gitara
Hilla Epstein – violončelo


Zľavy a vstupenky pre deti/Discounts, and tickets for children: Bez zľavy.

Vstupenky na podujatie Festival židovskej kultúry Mazal tov 2016 v Predaji TU!

Top