A FEJEDELEM – KNIEŽA

Dátum a miesto konania/Date and place of event: 
30.10.2016 o 18:00 hod., Divadlo Grand Košice, Masarykova ul. 2, Košice

Cena/Price: od 15€

Popis/Description: Milované mesto Košice kniežaťa Františka II. Rákócziho, si pripomína 110. výročie prevezenia a znovu pochovania jeho pozostatkov v Dóme sv. Alžbety. Prejavuje poctu jeho nezlomnej vôli a statočnosti v boji za slobodu národov bývalého Uhorska.
Osobnosť kniežaťa Františka II. Rákócziho ako súčasť dejín strednej Európy, svojho času spájala mnohé národy a národnosti Uhorska v spoločnom boji za slobodu. Svoju povstaleckú armádu, v ktorej bojovali bok po boku predovšetkým Maďari, Slováci, Rusíni, Rumuni a Poliaci, viedol Rákóczi pod zástavou „CUM DEO PRO PATRIA ET LIBERTATE“ – s Bohom za vlasť a za slobodu. 
Po porážke povstaleckých vojsk musel odísť do vyhnanstva a v roku 1735 zomrel v tureckom meste Rodošto (dnes Tekirdag). Jeho pozostatky v októbri 1906 boli prevezené do Košíc a 29-ho pochované v krypte košického Dómu.
Po 110. rokoch túto udalosť pripomenieme slovenskou premiérou rockového musicálu o živote Františka II. Rákócziho.

Kassa, II. Rákóczi Ferenc fejedelem szeretett városa, hamvai hazaszállításának és a Szt. Erzsébet Dómban történt újratemetésének 110. évfordulójára emlékezik. Kegyelettel adózik a fejedelem töretlen bátorsága és harca előtt, amelyet a hajdani Magyarország népeinek felszabadításáért vívott. 
II. Rákóczi Ferenc személyisége a maga idejében a szabadságharcon keresztül a történelmi Magyarország egyes nemzeteinek és nemzetiségeinek együttműködését eredményezte. Felkelő hadseregének zászlaján, amelyben elsősorban magyarok, szlovákok, rutének, románok és lengyelek harcoltak a „CUM DEO PRO PATRIA ET LIBERTATE” – Istennel a hazáért és szabadságért jelszó ékeskedett. 
A felkelő seregek veresége után száműzetésbe vonult és 1735-ben halt meg a törökországi Rodostóban (ma Tekirdag). Hamvait 1906 októberében szállították Kassára, ahol 29-én a kassai Dóm kriptájában helyezték örök nyugalomba.
Száztíz év múltával erre az eseményre emlékezünk a II. Rákóczi Ferenc életéről szóló rock musical szlovákiai bemutatójával.

Viac info/More informations: Dĺžka podujatia - 150 minút

Zľavy a vstupenky pre deti/Discounts, and tickets for children: Bez zľavy.


Vstupenky na predstavenie A FEJEDELEM – KNIEŽA v Predaji TU!
Top