SPACE RECORDER - KRST ALBUMU

Autor fotky: Peter Frolo
Nový album slovenskej skupiny Space Recorder je vonku. Doprajte si pôžitok z jeho počúvania!

Na albume „You Said Sorry and You Left Me“, slovenskej skupiny Space Recorder, nájdete veľa hudobných nápadov. Svižné pesničky, ktoré vás nabijú energiou a pohladia na duši.

Skupina Space Recorder pracovala na tomto svojom novom albume viac ako tri roky. Počas nich pripravila viac ako dvadsať pesničiek, z ktorých na album vybrala desať. Je prvým v jej novej zostave, ktorá sa v posledných rokoch viac krát zmenila. „Vybrať len desať pesničiek bola skutočná fuška. Ich zoznam sme viackrát menili. Hlasovali sme a dlho diskutovali, ale stálo to napokon zato,“ prezradila speváčka skupiny Alexandra Malá.

Silné melódie

Začiatkom decembra roka 2016 skupina zverejnila prvý singel s názvom I Will Never Know, ktorý zaznamenal široký poslucháčsky ohlas.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=7oxhN-zElmg

„Myslím, že nie celkom štandardné hudobné postupy a autentický výraz, sú hlavným dôvodom, prečo sme sa rozhodli tento album vydať,“ hovorí Robo Gregor, šéf vydavateľstva Gregor Agency – G.A. Records, s.r.o. „Album má šancu rozvíriť hudobné vody nielen na Slovensku, ale možno aj v zahraničí. Navyše skupina Space Recorder stelesňuje pre mňa sympatický kolektív hudobníkov, s ktorými bola radosť spolupracovať“ - dodáva. „Album obsahuje množstvo výborných pesničiek. Určite plánujeme vydať ešte aspoň dva-tri single. Ku všetkým skladbám sme zrealizovali videá s textami, tzv. lyrics videá, ktoré postupne zverejníme na YouTube,“ povedal basgitarista Timotej Strieš.

Nahrávanie bavilo všetkých

Na albume sa okrem členov skupiny predstavili aj viacerí známi slovenskí hudobníci. Klavír a klávesy k trom pesničkám nahral Adam Kuruc, hrou na saxofón prispela rešpektovaná osobnosť - Marián Jaslovský, funky klávesy nahral Roland Kánik, známy aj zo skupiny Mango Molas s ktorou Robo Gregor spolupracoval už v minulosti. „Pesnička Tomorrows má takú dynamiku, že klávesové tóny sa ponúkali automaticky,“ povedal Roland Kánik. „Prvá vrstva saxofónového sóla vznikla úplne spontánne, a tie ďalšie som precízne dokomponoval, bola to zaujímavá skúsenosť,“ dodal Marián Jaslovský.

Veľká dávka tvorivej energie

Album „You Said Sorry and You Left Me“ skupina Space Recorder nahrávala v štúdiu Loft. „Z jej piesní sa na mňa valila obrovská tvorivá energia. Pracovať s ňou bol pre mňa radostný zážitok,“ povedal Jaro Žigo ml., zvukový inžinier, ktorý album nahrával. Jednotlivé piesne zmixoval skúsený zvukový majster Erik „Losos“ Horák vo svojom Lososound štúdiu. „Od Erika sme si sľubovali, že nájde zvuk, ktorý rozmanitosť skladieb zjednotí. Keď nám pustil prvé verzie mixov, bolo jasné, že sme si vybrali toho pravého človeka,“ uviedol gitarista skupiny Roman Piška. „Pri mixovaní tohto albumu som mal niekedy až zimomriavky,“ povedal Erik Horák. „Podarilo sa mi nájsť balans, z ktorého sme mali vo finále všetci radosť,“ dodal.

O mastering albumovej novinky sa postaral Ecson Waldes z pražského Biotech Studia. „Hezká deska,“ napísal kapele tento uznávaný zvukový mág, ktorý nahrával s mnohými uznávanými hudobníkmi, od Davida Kollera až po Dana Bártu.

Celý album je možné vypočuť si na adrese http://spacerecorder.bandcamp.com/

Mnohí ich už poznajú

Indie-popovej skupine Space Recorder vyšiel debutový album Backup Universe v roku 2009 a v tom istom roku koncertovala aj na festivale Pohoda. Pesničky z tohto albumu môžete dodnes počuť vo vysielaní  Rádia_FM, aj  iných rádií. Vyšli aj na viacerých medzinárodných kompiláciách. Po vydaní albumu sa  kapela na čas stiahla do  ústrania, počas ktorého v nej došlo k viacerým dôležitým zmenám, najmä personálnym. Postupom času skupina opustila teritórium nazývané „indietronica“ a začala hrať výlučne na živé nástroje.

„To, čo hráme teraz, asi najlepšie vystihuje pomenovanie pestrofarebný alternatívny rock,“ povedal Richard Ďurana, gitarista a autor pesničiek.

Najdôležitejšia zmena však nastala za mikrofónom. Novou speváčkou je Saša - mladá, talentovaná speváčka. „Jej silný a naliehavý hlas v kombinácii s javiskovým prejavom je niečo, čo sa na Slovensku len tak nepočuje a nevidí,“ doplnil Richard Durana.

Súčasnú zostavu kapely tvoria Alexandra Malá (spev), Richard "Rucho" Ďurana (texty, hudba, gitara), Timotej Strieš (basa), Roman Piška (gitara) a Milan Hvizdák (bicie).

Nový album skupina Space Recorder pokrstí na koncerte dňa 15. februára (streda) v bratislavskom klube Fuga na Námestí SNP.

Počas večera vystúpi aj Karol Mikloš so svojou sprievodnou skupinou, v rámci turné  k novému  e.p. s názvom Poison.


VSTUPENKY NA KONCERT SPACE RECORDER - KRST ALBUMU

Top