DOBRÝ FESTIVAL 2015

Legenda drum&bass, ale aj rastúca hviezda svetovej house music v programe tohtoročného DOBRÉHO FESTIVALU: Príde DJ HYPE aj OPOLOPO!

Prešovský DOBRÝ FESTIVAL naďalej potvrdzuje svoju filozofiu ponúknuť návštevníkom aj kvalitnú alternatívu ku komerčne známym interprétom a „gitarovej“ hudbe, ktorá tu má tradične svoje bohaté zastúpenie. DOBRÝ FESTIVAL už niekoľko krát pritiahol na Slovensko špičky svetového drum&bassu – v roku 2011 vystúpil London Electricity, v roku 2012 Goldie, v roku 2013 Roni Size a minulý rok John B. Tento rok na RED BULL TOUR BUS vystúpi ďalšia legenda svetového drum&bass - DJ HYPE a prvý krát sa na Slovensku predstaví aj nový objav funk elektroniky a funk house music: OPOLOPO!

Kevin Ford alias DJ HYPE je meno, ktoré vzbudzuje rešpekt nie len u mladých, ale aj u starých drum&bass-ových priaznivcov. Nečudo, veď na tanečnej scéne sa pohybuje už od osemdesiatych rokov. Pôsobil na legendárnej – dnes už neexistujúcej - anglickej pirátskej rádiovej stanici, Fantasy FM a na obľúbenom londýnskom rádiu Kiss FM. Získal cenu za najlepšieho mužského DJ-a a najlepšieho rádiového DJ-a v roku 1994 a 1995 v rámci prestížnej anglickej Hardcore Awards. V roku 1990 sa začal venovať produkcii – pôvodne pod značkou Ganja Records. V súčasnosti sa aj naďalej venuje produkcii a ko-produkcii v rámci svojej značky True Playaz a patrí medzi top svetových drum&bass-ových producentov spolu s Full Cycle Records Roniho Siza, Hospital Records London-a Electricity, Goldie-ho Metalheadz a Fresh-ovho Breakbeat Kaos. Jeho tvorbu ovplyvnilo na začiatku osmedesiatych rokov SKA a Reggae. DJ HYPE sa postupne stal jedným z najznámejších predstaviteľov štýlu „Jungle“, ktorého vznik sa datuje na začiatok 90 rokov a ktorý spája lyrickú a štýlom reggae šmrncnutú basovú linku v kombinácii s rôznymi samplami a elektronickými efektmi.

Miro Tásler: „V Prešove je silná DnB a house komunita a aj preto sa každý rok snažíme dať dokopy zaujímavú ponuku pre vštetkých priaznivcov tejto hudby. Som veľmi rád, že tento rok prijal pozvanie na DOBRÝ FESTIVAL ďalší z velikánov svetového drum&bass-u DJ HYPE.“

Protipólom legendárnemu a v podstate undergroundovému drum&bass-ovému DJ HYPE-ovi je headliner housového dňa na RED BULL TOUR BUS. Pôvodom z Maďarska, vlastným menom Peter Major, strávil väčšinu svojho detstva na cestách so svojim otcom - klaviristom a bol ovplyvnený Herbiem Hancokom, Jeffom Lorberom, Jean-Michel Jarre-m a Tomitom. S rodinou nakoniec zakotvili v Švédsku, ktoré sa stalo jeho druhým domovom. Práca OPOLOPO - remixy aj originálna produkcia - je ovplyvnená soulom, funkom, jazzom a fusion. Pred dvomi týždňami mu vydal album jeden z najväčších producentov v histórii house music Joey Negro, ktorý je z neho nadšený. OPOLOPO je známy svojimi úžasnými live vystúpeniami, kde spája Djing s klávesmi, vokodérom a modernými technológiami a zabáva fanúšikov tanečnej hudby od Londýna až po Tokio. V jeho repertoári môžete zachytiť hlas Boba Dylana a jeho remixy skladieb od Michaela Jacksona, Marvina Gya, Diany Ross, či Eriky Badu vyvolali obrovský ohlas hudobných znalcov na celom svete. Výnimočnosť vystúpenia OPOLOPO umocní jedinečná a spontánna improvizácia so známym slovenským saxofonistom Máriom Gapom Garberom. Obaja sa na spoločnú fúziu veľmi tešia a zároveň pozývajú všetkých funky a soul nadšencov na skvelú párty.

Na deviatom ročníku Dobrého festivalu sa na piatich pódiách, avšak pod "jednou festivalovou strechou", už tradične stretnú rôzne hudobné žánre. DJ HYPE vystúpi v sobotu 19.6. a OPOLOPO vystúpi 20.6.2015. Okrem toho na Dobrom festivale na prírodnom Kúpalisku Delňa v Prešove vystúpia: Chikiliki tu-a, Heľenine oči, Slobodná Európa, Zóna A, ExTip, Alkehol, INEKAFE, IMT SMILE a umelecký súbor Lúčnica s jedinečným projektom "Made in Slovakia", The Paranoid, Smola a hrušky, Mukatado, Družina, Nocadeň, Metropolis, Čad, Dogma Inc., Tristana s Matsom Levénom, Estate a Overwind z Ruska,
Back2Love DJs a mnoho ďalších. Pripravený je aj široký sprievodný program, či už tradičná prehliadka bojových umení, zumba workshopy, ale aj diskusné krúžky a výstavy. Pre deti bude pripravený detský kútik s bohatým programom.

Vstupenky na DOBRÝ FESTIVAL 2015 v predaji!

Top