Jeden z najžiadanejších súborov súčasnej klasickej hudby Kronos Quartet vystúpi na Viva Musica! festivale v slovenskej premiére

Jeden z najžiadanejších súborov súčasnej klasickej hudby Kronos Quartet vystúpi na Viva Musica! festivale v slovenskej premiére

 

Kronos Quartet patrí k svetovo najznámejším sláčikovým kvartetám. Počas svojej viac ako 40-ročnej existencie stihli vydať viac ako 50 nahrávok, odohrať tisíce koncertov a predať viac ako 1,5 milióna nosičov.

V súčasnom zložení – David Harrington (1. husle), John Sherba (2. husle), Hank Dutta (viola) a Sunny Yang (violončelo) vystúpi Kronos Quartet v rámci Viva Musica! festivalu 19. augusta 2016 vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave.

Kronos Quartet je ovenčený mnohými oceneniami – okrem iného aj cenou Grammy za najlepší výkon v oblasti komornej hudby a deviatich nominácií na toto ocenenie. Kvarteto sa špecializuje najmä na súčasnú a novú hudbu, ich repertoár tvorí viac ako 850 diel.

Kvarteto pravidelne spolupracuje s mnohými svetoznámymi hudobnými skladateľmi ako napríklad s americkými tvorcami minimal music Terrym Rileym a Philipom Glassom, ktorý na Viva Musica! festivale vystúpil minulý rok, ale aj velikánmi pop music Davidom Bowiem, Paulom McCartneym či Björk.

Inetrpretácia Kronos Quartet nezostáva uzavretá len v koncertných sálach; môžeme ju počuť aj na soundtrackoch k filmom The Fountain, Requiem for a Dream alebo Veľká nádhera.  

Organizátori Viva Musica! festivalu odhalili už polovičku svojho programu.

8. júla sa slovenskému publiku predstaví jeden z najžiadanejších umelcov v oblasti klasickej hudby, violončelista Mischa Maisky v sprievode svojej dcéry – klaviristky Lily Maisky (Veľký evanjelický kostol).

22. júla v rámci exkluzívneho operného recitálu v sprievode slovenského dirigenta a klaviristu Petra Valentoviča vystúpi v Novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave prvá dáma slovenskej opery Edita Gruberová.

12. augusta so svojím sextetom vystúpi nepochybne najslávnejší žijúci akordeonista, hviezda klasickej, jazzovej a world music scény zároveň – Richard Galliano.

 

Viva Musica! festival vznikol v roku 2005 s ambíciou vytvoriť letný festival s naozaj hodnotným umeleckým prínosom. Od svojho prvého ročníka ponúka ľuďom to najlepšie z klasickej hudby formou príťažlivou pre všetkých – na netradičných miestach, v netradičných kontextoch a bez nutnosti platiť vstupné na niektoré koncerty. Viva Musica! festival svojim návštevníkom každý rok prináša exkluzívne hudobné projekty v podaní špičkových domácich a svetových umelcov, ale aj koncerty plné nenútenej zábavy, bez kravát a tzv. „ušľachtilej“ nudy, ktorej by sa ľudia pri predstave klasickej hudby možno tak trochu obávali. Tento koncept sa stretol s veľkým úspechom a Viva Musica! festival je dnes najväčším medzinárodným letným hudobným festivalom v Bratislave a jeho obľúbenosť z roka na rok rastie.

 

Vstupenky na podujatie KRONOS QUARTET v predaji!

Top