koncert OMEGA ORATÓRIUM

Skupina OMEGA prvýkrát,
koncert OMEGA ORATÓRIUM
naposledy  v Rimavskej Sobote


Maďarská rocková kapela Omega sa predstaví v kostole Reformovanej kresťanskej cirkvi v Rimavskej Sobote. V polovici mája zavíta táto legendárna skupina do mesta, kde odohrá svoj posledný z trojice slovenských koncertov v rámci projektu Oratórium.
Odznejú v ňom ich najväčšie hity za sprievodu symfonického orchestra a zmiešaného speváckeho zboru.
Atmosféru jedinečného koncertu dotvoria aj pasáže z Les Préludes od Franza Liszta. Koncert sa uskutoční v sobotu, 14. mája, pôvodný čas koncertu, 19:00 hod., sa presúva na 20:00 hod., aby si diváci mohli čo najviac vychutnať pripravovanú laserovú show.

Koncom apríla v Rimavskej Sobote sa konala tlačová konferencia venovaná podujatiu Omega Oratórium aj za účasti lídra skupiny Omega - Jánosa Kóbora.

Mecky prezradil, že projekt Oratórium vznikol v jednej maďarskej obci / Bátaszék/, odkiaľ pochádza jeho celá rodina.
V nej bol starý ale krásny kostol. Jeho veži hrozil pád a tak ma miestny farár poprosil, či by sme my ako skupina nemohli spraviť benefičný koncert pre jej záchranu,“ priblížil János
/ Mecky/ , podľa ktorého mal byť koncert pôvodne na ihrisku, no rozhodli sa ho spraviť priamo v kostole.

Ako ďalej poznamenal mal to byť iný koncert ako bývajú v kostoloch, to znamená aby to nebola inštrumentálna alebo unplugged hudba. „Ale chceli sme dostať rockovú hudbu do kostola, ktorá by bola prispôsobená takémuto prostrediu,“ poznamenal  Mecky a dodal, že od prvého koncertu v kostoloch ich odohrali približne šesťdesiat za 3 roky - nielen v rámci Európy ale aj Ruska.

Na otázku, v čom je hranie na preplnených štadiónoch iné ako hranie v kostoloch mal Mecky jasnú odpoveď. „Ťažko sa to porovnáva, lebo jedna vec je hrať na štadióne pred masou ľudí, kde je to také monumentálne a citovo je to úplne iné, keď sú tí ľudia blízko a ste s nimi v očnom kontakte,“ uviedol líder kapely a priznáva, že pred prvým koncertom v kostole si všetci členovia Omegy mysleli, že ten rozdiel hrať pre masu ľudí a pre menšie publikum bude rovnaký.

Fanúšikovia sa na koncerte aj v Rimavskej Sobote môžu tešiť podľa lídra skupiny na kvalitne pripravený program prispôsobený pre kostoly. „Oveľa väčšiu váhu dostane organ, zmiešaný zbor či symfonický orchester,“ poznamenal a dodal, že samozrejme v programe nechýbajú tie najväčšie hity kapely.

Hoci to bude podľa Meckyho  posledný koncert v rámci Oratória, neznamená to, že ako skupina, ktorá je na scéne už 55 rokov, odchádzajú. Práve naopak - budú pokračovať v hraní.
Ako ďalej avizoval, do budúcna pripravujú ďalší projekt s názvom Testament, ktorý vzišiel práve z Oratória. S ním začnú aj ďalšiu šnúru koncertov. Premiéra tohto nového projektu bude pravdepodobne na Slovensku a to ešte tento rok v decembri.

Viac info na www.elokoncert.sk.

Top