Viva Musica! festival - Výnimočný koncert štyroch najzvučnejších hlasov slovenskej opernej scény

Výnimočný koncert štyroch najzvučnejších hlasov slovenskej opernej scény

 

Adriana Kučerová, Jana Kurucová, Pavol Bršlík a Štefan Kocán zakončia 12 ročník Viva Musica! festivalu jedinečným spôsobom

 

 

Organizátorom Viva Musica! festivalu sa podarila naozaj úžasná vec. Po prvýkrát spoja na jednom pódiu štyri najvýznamnejšie mená slovenskej opernej scény mladej generácie – sopranistku Adrianu Kučerovú, mezzosopranistku Janu Kurucovú, tenoristu Pavla Bršlíka a basistu Štefana Kocána. Títo štyria speváci sa predstavia netradičným spôsobom. Nebudú spievať známe operné árie tak, ako ich všetci poznáme, ale zaspievajú svoje milované piesne. Divákom ponúknu intímny pohľad do ich duše, rozpovedajú svoj príbeh prostredníctvom hudby a predstavia piesne, ktoré sú ich srdciam blízke. Nezastupiteľnú úlohu na tomto koncerte budú mať klaviristi Robert Pechanec, Aleksandra Pospíšil-Borodulina a Tahmina Feinstein, ktorí budú našich sólistov sprevádzať.

 

Koncert s názvom Milované piesne bude zaručene veľkým zážitkom a zároveň vyvrcholením 12. ročníka Viva Musica! festivalu. Uskutoční sa 29. augusta o 19:00 hod. v novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave.

 

Na koncerte bude uvedená a pokrstená limitovaná edícia 4CD boxu s názvom Beloved Songs, ktorý vyjde pod hlavičkou Viva Musica! records

 

Slovensko patrí ku krajinám s výnimočnou tradíciou opery a silným zastúpením operných spevákov v rámci tých najprestížnejších svetových operných scén, akými sú Metropolitná opera v New Yorku, Teatro alla scala v Miláne či Viedenská štátna opera. Hudobné vydavateľstvo Viva Musica! records sa v roku 2014 rozhodlo realizovať dlhodobý projekt, ktorého cieľom je zaznamenávanie slovenskej hudby a špičkového slovenského interpretačného umenia, pričom odvtedy zrealizovalo a vydalo okrem iného debutové profilové nahrávky štyroch v súčasnosti najžiadanejších slovenských operných spevákov – tenoristu Pavla Bršlíka (2014), mezzosopranistky Jany Kurucovej (2015), basistu Štefana Kocána (2015) a sopranistky Adriany Kučerovej, ktoré vyšlo nedávno, 30. mája 2016. Profilové CD nahrávky predstavujú jednotlivých spevákov v komornom piesňovom repertoári v sprievode klavíra, pričom dramaturgia nahrávok je orientovaná na slovenskú, resp. slovanskú piesňovú tvorbu. Výber z tohto repertoáru zaznie aj v rámci gala koncertu s názvom Milované piesne, v rámci ktorého bude zároveň uvedená a pokrstená limitovaná edícia spoločného boxu všetkých štyroch CD s názvom Beloved Songs.

 

Profilové CD sopranistky Adriany Kučerovej s názvom Songs prináša výber z piesní Bélu Bartóka (Dedinské scény), Leoša Janáčka (Šest národních písní, jež zpívala Gabel Eva), Bohuslava Martinů (Nové slovenské písně) a Eugena Suchoňa (výber z piesňovej tvorby) na slovenské texty v sprievode renomovaného klaviristu Róberta Pechanca. Špeciálnym bonusom na CD je duet s tenoristom Pavlom Bršlíkom.

 

Debutové CD mezzosopranistky Jany Kurucovej s názvom Antonín Dvořák: Beloved Songs prináša výber z piesní a piesňových cyklov významného českého hudobného skladateľa Antonína Dvořáka (1841–1904) v sprievode azerbajdžanskej klaviristky Tahminy Feinstein (Písně milostné, V národním tónu, Písně na slová E. Krásnohorské, Písně z rukopisu Královédvorského).

 

CD Pavla Bršlíka s názvom Mikuláš Schneider-Trnavský: Songs prináša unikátny výber z piesní a piesňových cyklov významného slovenského hudobného skladateľa Mikuláša Schneidera-Trnavského (1881–1958) v sprievode klaviristu Róberta Pechanca (Slzy a úsmevy, Zo srdca, Drobné kvety, Slovenské ľudové piesne). Trnavského piesne patria k najznámejším dielam z celej skladateľovej tvorby a reprezentujú určitú vývojovú etapu slovenskej hudobnej kultúry. Aj vďaka medzinárodnej speváckej súťaži nesúcej skladateľovo meno sa jeho piesne stali súčasťou repertoáru mnohých zahraničných sólistov.

 

Repertoár profilového CD basistu Štefana Kocána tvoria piesne dvoch veľkých ruských hudobných skladateľov – Perzské ľúbostné piesne, op. 34 Antona Rubinsteina a Piesne a tance smrti Modesta Petroviča Musorgského v sprievode lotyšskej klaviristky Aleksandry Pospíšil-Boroduliny.

 

 

Doposiaľ zverejnený program Viva Musica! festivalu 2016:

 

8.7., Veľký evanjelický kostol – MISCHA MAISKY

15.7., Istropolis, SPIEVANKOVO SO SYMFONICKÝM ORCHESTROM

22.7., Slovenské národné divadlo (nová budova) – EDITA GRUBEROVÁ

29.7., Dóm Sv. Martina – JEAN RONDEAU: BACH CONCERTOS

5.8., Ateliér Babylon - PaGAGnini

12.8., Veľký evanjelický kostol – RICHARD GALLIANO SEXTET

19.8., Veľký evanjelický kostol – KRONOS QUARTET

 

Vstupenky na Viva Musica! festival v predaji!

Top