Letné shakespearovské slávnosti

Prekliata hra?

...Letné shakespearovské slávnosti 2009

9. ročník Letných shakespearovských slávností (LSS) začne tento rok premiérou 3. júla na Bratislavskom hrade hrouMacbeth, o ktorej sú známe rôzne tajomné historky a divadelníci v minulosti o nej hovorili, že je prekliata.
Macbeth si vyslúžil povesť prekliatej hry, pretože vraj prináša nešťastie tým, ktorí v nej účinkovali. Údajne sa herci,
ktorí dostali príležitosť zahrať si v Macbethovi, neraz vraj nevyhli úrazom. Novinár Percy Hammond, ktorý na jednu
z inscenácií Macbetha uverejnil negatívnu kritiku, zakrátko po jej zverejnení zomrel. Hra bola považovaná za nebezpečnú aj pre divadlá, viaceré vraj potom, čo ju inscenovali, zachvátil požiar.
Poverčivejší divadelníci preto hovoria o nej bez názvu, len ako o Shakespearovej „škótskej hre“, pretože už vysloviť jej názov môže priniesť nešťastie. Herci, ktorí hrajú čarodejnice, odmietajú niekedy vypustiť z úst niektoré čarodejné formulky – traduje sa, že ich vyslovenie máva zlé následky.

Pre Letné shakespearovské slávnosti 2009 na Slovensku vybrala „škótsku hru“ riaditeľka festivalu a producentka JankaZednikovičová, ktorá o jej uvedení snívala niekoľko rokov.

„Macbetha som prvýkrát videla ako operu a odvtedy som ju nedostala z hlavy. Už pred dvoma rokmi som začala uvažovať o jej spracovaní a som rada, že sa to podarilo a že sme pre tento projekt získali jedného z najúspešnejších režisérov strednej generácie Ondreja Spišáka. . A čo sa týka povier, tak mojím spoluproducentom LSS je poisťovňa Generali Slovensko, takže dúfam, že keby niečo, tak máme poistené následky.“

„V dnešní době je otázka čeho se více strachovat – přítomnosti, budoucnosti, pověr?
Shakespearovy hry už 400 let ukazují, že některé věci jsou v životě stále stejné a že je dobré se občas zastavit a načerpat moudro z minulosti...Jsem přesvědčen, že právě v této době taková zastavení zvláště potřebujeme a jsem rád, že naše společnost u toho může opět být a sprostředkovat divákům ten neopakovatelný zážitek...“ Antonín Nekvinda predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Generali Slovensko poisťovne.

Hra Macbeth je najkratšou Shakespearovskou tragédiou so strhujúcim rytmom a akčnosťou. Ide o drámu so strmým vzostupom a pádom s psychologickou hĺbkou.
„Je to mimoriadne dramatická hra, v ktorej sa stále niečo deje. Je v nej vášeň, ktorá ide za hranice všetkého únosného a morálneho. Diváka žijúceho v modernom svete musí strhnúť a nadchnúť.“ dodala Janka Zednikovičová.

Okrem Macbetha sa bude počas LSS 2009 hrať jedna z najúspešnejších hier LSS Antonius a Kleopatra tento rok
v hlavných postavách s Henrietou Mičkovicovou a Jánom Koleníkom.

Z Čiech budú dovezené 2 hry a to Ostravská Komedie omylu a v Prahe naskúšaná premiérová hra Veselé paničky windsorské s Bolkom Polívkom v réžii Jiřího Menzela.

LSS 2009 však prinášajú i jedno prekvapenie vo forme extra projektu....

Tým prekvapením je, že Letné shakespearovské slávnosti 2009 sa tento rok predstavia divákom zo všetkých krajov Slovenska.
Už po tretí krát sa bude hrať v Košiciach. Východoslováci uvidia tento rok komédiu „Ako sa Vám páči“ s hviezdnym obsadením Martin Dejdar, Marián Labuda, Danica Jurčová a Soňa Norisová.
Novinkou sú Letné shakespearovské slávnosti na strednom Slovensku. Po prvý krát budú tento rok LSS vo Zvolene.
Pre tento extra projekt sa rozhodol spoluproducent, pri príležitosti minuloročného zlúčenia a rebrandingu spoločnosti Česká poisťovňa - Slovensko na Generali Slovensko.

„ Vzhľadom na to, že sa po prvýkrát počas LSS predstavíme pod novou značkou rozhodli sme sa pre extra projekt na strednom Slovensku. Vybrali sme si Zvolen, pretože má ideálnu pozíciu a rozprávkový zámok, stvorený pre letnú čarovnú hru“ uviedla Zuzana Hliváková vrchná riaditeľka marketingu a komunikácie poisťovne Generali Slovensko.

Na Zvolenskom zámku si stredoslovenskí diváci budú môcť vychutnať atmosféru predstavenia pod holým nebom s hrou“ Sen noci svätojánskej“ s krásnou Sabinou Laurinovou, Oldřichom Víznerom a Táňou Pauhofovou.

Okrem toho je vrámci extra projektu pripravená i súťaž pre celé Slovensko o lístky na Letné shakespearovské slávnosti do Bratislavy, Zvolena i Košíc, ktorej podmienky budú zverejnené na www.generali.sk., v deň spustenia predaja vstupeniek pre celé Slovensko 25.5. 2009.

Keby niečo viac infomácií:
JAY production: Janka Zednikovičová : shakespeare@wshakespeare.sk, 0902 126 936
Za Generali Slovensko: Zuzana Hliváková: zuzana.hlivakova@gsl.sk

Na záver ešte niekoľko dôležitých faktov o LSS, ktoré na Slovensku počas leta LSS navštívi okolo 15.000 divákov.
- zakladateľom LSS na Slovensku bol Marián Zednikovič podľa vzoru LSS v Prahe, kde v roku 2000 účinkoval v hre „Skrotenie zlej ženy“
- 2001 začiatok tradície Letných shakespearovských slávností na Slovensku v Bratislave s generálnym partnerom
Českou poisťovňou – Slovensko
- 2002 LSS po prvý krát na bratislavskom hrade
- 2003 extra projekt LSS - pri príležitosti 10 výročia Českej poisťovne – Slovensko sa hral Kráľ Lear s Janem Třískom na Spišskom hrade, čo prinieslo nezabudnuteľný zážitok
- 2005 do tohto roku boli na Slovensku v rámci LSS uvádzané len hry privezené z Čiech, v roku 2005 prišiel Marián Zednikovič s nápadom vlastnej produkcie pre Slovensko, ktorý za podpory Antonína Nekvindu z Českej poisťovne – Slovensko úspešne realizoval. Uvedená bola hra „Kupec Benátsky, ktorá rozbehla tradíciu vlastných predstavení, ktoré sa dnes počas leta preberajú do Čiech a hrajú sa v Prahe, v Ostrave a v Brne
- 2007 preberá po Mariánovi Zednikovičovi funkciu riaditeľky festivalu a hlavného producenta Janka Zednikovičová
a prijíma za spoluproducenta dovtedajšieho generálneho partnera Českú poisťovňu – Slovensko.
- 2007 v tom istom roku sa konajú LSS aj na Východe, čím začína tradícia LSS v Košiciach

Vstupenky na Letné shakespearovské slávnosti si môžete už zakúpiť v sieti Ticketportal!

Top