Felix Slováček KRÁSNE JE ŽIŤ

Dátum/date: 15.12.2009 o 18:30h
Miesto konania/date of event: Dom kultúry, Banská Bystrica


Umelecká agentúra Royal Art uvádza v Dome kultúry v Banskej Bystrici Vianočný koncert KRÁSNE JE ŽIŤ. Na koncerte sa predstaví Brillant orchester Milana Olšiaka s hudobnou legendou Felixom Slováčkom. Hosťom večera bude sólista opery Slovenského národného divadla Ivan Ožvát. Na koncerte odoznejú najvačšie hity koncertného, filmového a operetného neba. Koncert bude naplnením radostných chvíľ a pohody v krásnej vianočnej atmosfére.

BRILLANT ORCHESTER Milana Olšiaka vznikol v roku 1998 na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Vedúcim tohto telesa je Mgr. Art Milan Olšiak ml., ktorý aranžuje skladby. Okrem štúdia na vysokej škole sa zúčastnil aj majstrovských kurzov v Maďarsku (1998-2000) u významných interpretov kolínskeho rozhlasového a symfonického orchestra, kde študoval hru na husliach u Aliewa Faiga a Wolfganga Richtera. Tu sa oboznámil s prvkami dokonalej techniky husľovej hry, kde spoznal mnoho nových interpretačných prvkov v hudbe starých majstrov až po súčasnosť. Brillant orchester Milana Olšiaka reprezentoval Slovenskú republiku a mesto Banská Bystrica v Rakúsku, Nemecku, Švajčiarsku, Maďarsku, Poľsku, Anglicku, Francúzsku, Taliansku, Holandsku, Belgicku, Arabských Emirátoch a Turecku. Od roku 2007 Milan Olšiak pôsobí ako koncertný majster VFS Jánošík vo Zvolene.

FÉLIX SLOVÁČEK, klarinetista, saxofonista, skladateľ a dirigent absolvoval klarinetovou triedu Josefa Kovaříka na Štátní konzervatoři v Kroměříži, na JAMU študoval u profesora Vladimíra Říhy. Počas brnenských štúdií získaval skúsenosti v najrôznejších orchestroch (Karel Nedbal, Mirko Foret, Gustav Brom), s malými muzikantskými skupinami hral jazz, v roku 1967 získal druhú cenu na interpretačnej súťaži Bohuslava Martinů v Brne, o rok neskôr se stal laureátom súťaže mladých jazzových talentov v rámci Mezinárodného jazzového festivalu v Prahe. V roku 1968 sa do Prahy trvale presťahoval pretože získal angažmá v Orchestry Karla Vlacha. Ďalej hral jazz v Redute, vo Viole a v Divadle hudby a na pódiu Lucerny (MJF '68) absolvoval pamätný „klarinetový súboj" s americkým sólistom Tonym Scottom. Spolupracoval na štúdiových projektoch Orchestra Václava Zahradníka (Jazz Goes Jo Beat, 1969) a potom prišlo angažmá v Orchestry Ladislava Štaidla. V jeho obsadení pôsobil v tokoch 1969 až 1986, keď se výrazne presadil ako invenčný sólista.
V roku 1983 sa stal Felix Slováček šéfdirigentom Tanečného orchestra Československého rozhlasu, který pod menom Big Band Rádio Praha vedie dodnes.

IVAN OŽVÁT je rodákom z Trnavy. Profesionálne hudobné vzdelanie získal na Vysokej škole muzických umení v Bratislave, kde absolvoval v triede Prof. Márie Kišoňovej-Hubovej. Na javisku národnej scény vytvoril doposiaľ okolo päťdesiat rôznorodých postáv. Spomeňme Nera v Monteverdiho Korunovácii Poppey, Ferranda v Mozartových Cosi fan tutte, Lenského i Triqueta v Čajkovského Eugenovi Oneginovi, ale i ďalšie charakterové postavy, ktorým vďaka muzikalite i hereckej dispozícii vdýchol umelec nanajvýš presvedčivý tvar: Vašek v Smetanovej Predanej neveste, Spoletta v Pucciniho Tosce, Hájnik v Dvořákovej Rusalke, štvorúloha Andreas – Chochenill – Pitticinaco – Franz v Hoffmannových poviedkach Jacquesa Offenbacha, či cisár Altoum v ostatnej inscenácii Pucciniho Turandot. V Konwitschného réžii Madama Butterfly v roku 2006 vytvoril originálnu postavu Gora. Spevácky profil umelca dopĺňajú jeho rozsiahle aktivity na poli ľahších žánrov- operety i muzikálu, ale tiež výrazné interpretačné kreácie v komornom, piesňovom žánri.

Generálnym partnerom koncertu je firma AKCENT NOVA s.r.o., správa počítačových sietí.

Vstupenky/tickets na koncert KRÁSNE JE ŽIŤ

Top