POLYLOGUE

 POLYLOGUE – neuznaný za života, slávny po smrti.

 Dňa 18. januára o 19.00 h uvedie Mestské divadlo P.O. Hviezdoslava obnovenú premiéru inscenácie POLYLOGUE nezávislého  divadla P.A.T.

 Inscenácia je  svojráznou adaptáciou Fosseho románu Melanchólia. Formálne pozoruhodnú a vizuálne pútavú scénickú kompozíciu mohli diváci dosiaľ vidieť na festivale Nová dráma/New drama 2009 v Bratislave a na festivale Dotyky a spojenia 2009 v Martine, kde sa stretla s  uznaním divadelných kritikov a tešila sa záujmu divákov. Krehká lyrická scénická báseň sa zaoberá osudom niekdajšieho outsidera a dnes uznávaného nórskeho maliara Larsa Herterviga.

V rôznych rolách sa predstavia čerstvý držiteľ ceny Tanečná osobnosť sezóny TAOS Emil Píš, herečka a režisérka predstavenia Sláva Daubnerová a v novom obsadení diváci uvidia práve vynikajúceho Roberta Rotha, ktorý sa nebojí experimentovať a pred zviditeľňovaním sa v seriáloch dáva popri účinkovaní na doskách SND prednosť nezávislým filmom, zaujímavým hudobným projektom či experimentálnej forme divadla.

Scénický koncept „Polylogue“ vznikol podľa románu nórskeho autora Jona Fosseho Melanchólia, nazvaného podľa psychiatrickej diagnózy nórskeho krajinkára Larsa Herterviga (1830-1902). Román nie je biografiou, ale fiktívnou sondou do vnútorného sveta nórskeho maliara, skutočnej postavy nórskeho umenia 19.ho storočia, vo svojej dobe outsidera a mentálne narušeného človeka, ktorého diela dnes visia v Národnej galérií v Osle. Fosseho záznam roztrieštených myšlienok umelca pred a po duševnej kríze inšpiroval k vytvoreniu rekonštrukcie kľúčových udalostí, ktoré k tejto duševnej kríze viedli: ne/schopnosť tvoriť  a nenaplnený emocionálny vzťah s mladučkou Helenou (sme/nie sme milenci).

Jon Fosse (1959)
– popredný súčasný nórsky autor, prozaik, básnik, esejista, jeden z najvýznamnejších súčasných dramatikov, laureát mnohých domácich i zahraničných literárnych cien. Diela Jona Fosseho boli preložené do viac ako štyridsiatich jazykov a jeho minimalistické hry, analyzujúce rodinné vzťahy, sú uvádzané na javiskách najvýznamnejších európskych divadiel.

Top