PACO DE LUCÍA

PACO DE LUCÍA  - 14. apríl 2010 , Sibamac Aréna NTC

´´MAESTRO FLAMENCO´´  so svojou skupinou
temperament -  rytmus - virtuozita
 

Paco de Lucía je jedným z najvirtuóznejších gitaristov sveta. Do žánru flamenco vniesol jazzový spôsob improvizácie, objavil pre flamenco peruánsky hudobný nástroj cajón, obohatil flamenco o nové široké nástrojové obsadenia. Paco je inšpiráciou pre takmer všetkých súčasných gitaristov.

Paco de Lucía, pochádza priamo zo španielskej Andalúzie, z provincie Cádiz. Gitaru si obľúbil už ako päťročný chlapec, prvé akordy ho učil otec a brat.  Už ako dvanásťročnému mu udelili zvláštne ocenenie za sprevádzanie flamencových spevákov na prestížnej medzinárodnej súťaži Concurso International Flamenco de Jerez de la Frontera.

Paco de Lucía nahral v roku 1965  svoj prvý album, aby sa zakrátko v sedemdesiatych rokoch dostal na absolútny vrchol svetovej popularity, kde je jeho miesto nepretržite až dodnes. Skladba ´´Entre dos Aguas´´ , z tohto obdobia sa stala hudobnou ikonou moderného flamenca.

Paco de Lucía nahral dodnes desiatky albumov, spolupracoval s esami svetovej hudby - Chick Corea, Carlos Santana, ale snáď najznámejšie je gitarové trio Paco de Lucía, John McLaughlin a Al Di Meola. Skladba  ´´Rio Ancho / Mediterranean Sundance´´ v ich podaní, zvečnená v roku 1982 na live albume ´´Friday Night In San Francisco´´ spravila z flamenca definitívne celosvetový fenomén.
V roku 2007 obdržal Paco titul Doctor Honoris Causa na Univerzite v Cádize, v jeho rodnej obci Algeciras mu krajania dokonca postavili sochu.

Na bratislavskom koncerte bude Paco účinkovať so sprievodným hudobným sextetom a ´´bailaor´´-tanečníkom:
Niño Josele /gitara/, Antonio Serrano /klávesy/,  Alain Perez /bass/, Piranha /perkusie/, Duquende/vokál/, David de Jacoba /vokál/,  Farruco /tanec/
V programe nebudú chýbať legendárne flamenco-štandardy a ani temperamentný, ozvučený, tanečný performance – ´´contratiempa, jaleo, palmas...´´.
Bratislavský koncert Paca de Lucíu s jeho skupinou bude pre hudobných fajnšmekrov slovenskou udalosťou roku 2010.

www.pacodelucia.sk

Top