HERBIE HANCOCK v Bratislave!

Ikona modernej hudby Herbie Hancock v Bratislave!

Len málo hudobníkom sa počas ich kariéry podarilo niekoľkokrát pozmeniť tvár hudobnej scény. Patrí k nim aj hráč na klávesových nástrojoch Herbie Hancock. Svoj prvý celosvetový hit Watermelon Man napísal ešte pred príchodom do kapely velikána Milesa Davisa. Po jeho boku nielen preskúmaval možnosti akustického jazzu, ale najmä získal skúsenosti a chuť k experimentátorstvu, ktoré neskôr využil na pôde vlastných zoskupení Mwandishi, Headhunters, V.S.O.P. alebo Future Shock. Hancock sa nikdy neostýchal poukázať na rozmanitosť hudby a do svojho prejavu začleňoval prvky funku alebo soulu. Ako jeden z prvých poukázal na podstatu hudby bez ohľadu na koncertovanie vo filharmonickej sále, alebo v tanečnom klube. Práve na tanečných parketoch zaznievali v 80. rokoch Hancockove megahity Chameleon s živelnou funkovou rytmikou alebo takmer breakdanceový Rockit, ktorý v mnohom predznamenal podobu neskoršej technoéry.

Svoje 70. narodeniny oslávi tento inovátor okrem iného aj v Bratislave, na koncerte k aktuálnemu štúdiovému The Imagine Project. Album, ktorý vychádza len niekoľko dní pred pripravovaným svetovým turné, Hancock nahrával na troch kontinentoch s umelcami reprezentujúcimi odlišné kultúry: v indických štúdiách spolupracoval s Anoushkou Shankar (dcérou legendárneho hráča na sitar Raviho Shankara) a Wayne Shorterom, v Londýne s gitaristom Jeffom Beckom, speváckym duetom Pink a  Seal, v Írsku sa po prvýkrát stretol so svetoznámou kapelou The Chieftains a speváčkou Lisou Hannigan, v Brazílii s domácou pesničkárkou Céu...

Podstatnú časť atmosféry štúdiových projektov dokáže Herbie Hancock prenášať aj na koncertné pódiá. Dôkazom bolo jeho turné v roku 2008, v rámci ktorého vykresľoval osobitú podobu piesní kanadskej pesničkárky Joni Mitchellovej. Za tento svoj album River: The Joni Letters získal ocenenie Grammy ako za vôbec najlepší album roka 2008! Mimochodom Grammy zozbieral Hancock počas svojej kariéry celý tucet, podobne ako množstvo ďalších cien, vrátane Oscara za hudbu k vynikajúcemu filmu Round Midnight.

Hancockovo koncertné turné The Imagine Project štartuje 1. júla a Slovensko bude patriť k jeho prvým zastávkam. Herbie Hancock sa predstaví v Bratislave 6. júla 2010 v rámci cyklu Hviezdy svetového jazzu, vďaka ktorému sme v posledných mesiacoch mali na dosah skutočných velikánov tejto scény (Dave Holland, Wayne Shorter, Chick Corea, Pat Metheny).

Vstupenky čoskoro v predaj v sieti Ticketportal.

Top