Erich von Däniken

Erich von Däniken zavíta už budúci týždeň na Slovensko a do Českej republiky.

Legendárny švajčiarsky spisovateľ Erich von Däniken príde 7. apríla 2010 do Bratislavy, aby tu začal prednáškovej turné po strednej Európe.

Jeho prednáška s charakteristickým názvom "Nevyriešené záhady minulosti" je prierezom Dänikenovho celoživotného diela. Pre divákov je atraktívny nielen Dänikenov energický a pútavý výklad, ale tiež unikátna veľkoplošná projekcia, ktorá sprevádza celú prednášku. Prostredníctvom fotografií, videosekvencií, záberov z helikoptéry, 3D modelov a animácií tak môžu diváci navštíviť všetky dôležité miesta, na ktorých našiel dôkazy pre svoje teórie - peruánsku plošinu Nazca, egyptské pyramídy, budhistické stupy a rad ďalších. Dvojhodinová prednáška je tlmočená z nemčiny do slovenčiny a na záver sa uskutoční autogramiáda.

Táto Dänikenova prednáška mala v Českej republike premiéru v novembri 2005 v pražskom Kongresovom centre. V ďalších dvoch rokoch nasledovalo turné ešte po 9 českých a moravských mestách, kde jeho prednášku videlo na 7900 divákov. Z ich ohlasov je zrejmé, že to pre nich bol skutočne neopakovateľný zážitok. Obrovský záujem o možnosť osobne vidieť a počuť tohto charizmatického spisovateľa zaznamenávajú organizátori aj teraz v ďalších štyroch mestách.
Zdá sa teda, že Dänikenova hviezda, ktorá zažiarila pred viac ako 40timi rokmi vďaka jeho prvotine "Spomienky na budúcnosť", stále priťahuje veľkú pozornosť.

Fenomén Erich von Däniken
Ako sa dá vysvetliť úspech Ericha von Däniken? Šikovným manažmentom? Dobrou reklamnou kampaňou? Alebo úspešnými praktikami skúseného vydavateľa? Nič tomu nenasvedčuje.
Keď Däniken odovzdal na jar 1967 svoju prvotinu "Spomienky na budúcnosť" lektorom düsseldorfského nakladateľstva Econ, neboli práve nadšení. Len neochotne sa dal nakladateľ nakaziť posadnutosťou autora a na príhovor spoločného známeho knihu vydal. Bestseller rozhodne neočakával. V marci 1968 uzrel svetlo sveta prvých 6000 výtlačkov, ktoré vyrazili dobyť svet.
Prvé prekvapenie čakalo na nemeckého vydavateľa vo Švajčiarsku. Noviny začali uverejňovať ukážky z knihy a do mesiaca bolo nutné ďalšie vydanie. Aj to bolo len opatrných 8000 ks. Ďalší mesiac ďalších 6000 ks. Pomaly začalo udiveným vydavateľom v Düsseldorfe svietiť, že narazili na zlatú žilu. Ako epidémia sa dänikenománia šírila zo Švajčiarska do južného Nemecka a odtiaľ na sever. Kniha sa dostala na zoznam bestsellerov a už v decembri 1968 sa dostala na prvú priečku. Koncom roka vytlačilo a predalo nakladateľstvo ďalších 170.000 ks, bez toho aby muselo vydať jedinú marku na reklamu. Jedno je isté. Úspech Ericha von Däniken nebol produktom rafinovaného managementu. Skôr ho možno prirovnať k prírodnému úkazu. Nakladateľstvo zaplavili tisíce listov. A hoci väčšina sa ku knihe vyjadrovala v lepšom prípade s láskavou iróniou, v horšom s úplným dešpektom, kniha si razila cestu k svojim čitateľom a lámala všetky rekordy. Bola preložená do 26 jazykov, medzi ktorými boli aj tak exotické ako bengálčina, hebrejčina alebo čínština. Knihu hltali čitatelia na oboch stranách železnej opony, Čína vydala neznámy počet výtlačkov, kniha sa predávala v severnej i južnej Amerike, rovnako ako v celej Európe. Dokument, ktorý bol podľa tejto knihy natočený, bežal v kinách snáď všetkých krajín sveta od New Yorku po Moskvu. V kinách sa po skončení dokumentu tlieskalo. Americká televízna spoločnosť CBS vysielala skrátenú verziu tohto filmového dokumentu a počas 24 hodín sa predalo 350.000 Dänikenových kníh. Prednášok Ericha von Däniken sa zúčastnili státisíce poslucháčov v preplnených halách. Dänikenomániu nič nezastavilo. Ani vedecky fundovaná kritika, ani dokumenty zamerané na vyvrátenie jeho teórie nemohli úspechom Däniken otriasť. Fenomén Erich von Däniken zostáva neobjasnený.

Program pána Ericha von Däniken Slovenskom a ČR:

7.4.2010 14.00 hod, tlačová konferencia v Bratislave
kníhkupectiev Panta Rhei Poštová, Vysoká 2 / A
8.4.2010 11.00 hod, on-line rozhovor na adrese
http://www.sme.sk,
19.00 hod, prednáška "Nevyriešené záhady minulosti" v Bratislave
Dom odborov - Istropolis, Trnavské Mýto 1
9.4.2010 19.00 hod, prednáška "Nevyriešené záhady minulosti" v Trenčíne
Posádkový klub Trenčín, Hviezdoslavova 16
10.4.2010 18.00 hod, prednáška "Tajomný Egypt" v Brne
OREA Hotel Voroněž, Křížkovského 47
11.4.2010 16.00 hod, prednáška "Nevyriešené záhady minulosti" v Jihlave
DzNO, Tolstého 2

Ďalšie podrobnosti o návšteve Ericha von Däniken, vrátane fotografií pre tlač, nájdete na http://www.daniken.cz


Pobyt pána Ericha von Däniken Slovenskom a ČR organizuje vzdelávacie agentúra Aldea v spolupráci s partnermi. So svojimi dlhoročnými skúsenosťami v oblasti celoživotného vzdelávania, organizovanie konferencií, kongresov, seminárov, jazykových kurzov vrátane kurzov posunkového jazyka patrí medzi spoľahlivé a etablované subjekty v tomto odbore. Informácie o agentúre nájdete na adrese http://www.aldea.cz.

Vstupenky/Tickets na podujatie Erich Von Däniken - Nevyriešené záhady minulosti.

Top