JAMES CARTER QUINTET

MUSIC GALLERY, SLOVENSKÝ ROZHLAS a PILSNER URQUELL

uvádza

JAMES CARTER QUINTET /USA/
James Carter, saxofóny, flauta
Corey Wilkes, trúbka
Gerard Gibbs, piano
Ralphe Armstrong, basy
Leonard King, bicie

Nedeľa 2.mája 2010 o 20.00h. v Štúdiu 1 Slovenského rozhlasu na Mýtnej ul.
Svetoznámy americký jazzový saxofonista a experimentátor James Carter vystúpi aj so svojou skupinou 2. mája v Štúdiu 1 Slovenského rozhlasu v Bratislave. Koncert so začiatkom o 20:00 organizuje Music Gallery.
 Okrem Jamesa Cartera na saxofónoch a flaute sa predstaví jeho kvintet v zložení Corey Wilkes na trúbke, Gerard Gibbs na piane, Ralphe Armstrong na kontrabase a Leonard King na bicích.
James Carter sa narodil 3. januára 1969 v Detroite v štáte Michigan, kde sa aj učil hudobnému umeniu. Neskôr sa presťahoval do New York City. Už od polovice deväťdesiatych rokov je na jazzovej scéne známy ako interpret a skladateľ, ktorý ovláda hru na saxofóne, flaute i basovom klarinete. Carter tri krát po sebe získal cenu kritiky za baritónový saxofón v časopise Down Beat. Okrem trinástich vlastných albumov účinkoval aj spolu s americkým jazzovým pianistom Cyrusom Chesnutom, trubkárom Wyntonom Marsailsom a so skupinou Mingus Big Band.
Kvintet, s ktorým Carter momentálne hráva, prináša divákom drámu, hĺbku a dynamiku. Kapela sa najprv energicky rozkýve, s neviazanou radosťou a ľahkosťou kamsi vyletí, aby sa vzápätí s chladným pokojom dostala až k  baladickému stlmenia.

Carter nám v koncertnej verzii prináša zvuk svojho nového album s názvom Present Tense. Je to prvé album po troch rokoch, a predznamenáva novú, dynamickú kapitolu autorovho hudobného života. Skladby sa tu zrýchľujú a najmä skracujú, už trvajú len 4-5 minút. Ide pritom o staršie jazzové nahrávky v novom šate a zvuku..

Jeho prístup je skôr invenčný a hravý:  “Nie je serióznym a avantgardným  post-rockovým experimentátorom, je skôr drzým zlodejíčkom so skvelou  schopnosť  odhaliť všetko, čo stojí za potiahnutie” hovorí časopis Rolling Stone.

Vstupenky/tickets na koncert JAMES CARTER QUINTET

Top