RAMÓN VARGAS

KONCERT organizovaný v rámci Festivalu VIVA MUSICA
PODUJATIE JE SÚČASŤOU FESTIVALU KULTÚRNE LETO A HRADNÉ SLÁVNOSTI 2010

31.7.2010 o 21.00 h - Námestie Eurovea

Ramón Vargas – tenor
Joanna Paris – soprán
Srboljub Dinič – dirigent
Orchester Viva Musica!

Dôvody celosvetového zbožného uctievania tenoristov sú po vypočutí Ramona Vargasa okamžite jasné. Hlas tohto mexického speváka patrí v súčasnosti medzi najkrajšie vo svojej disciplíne. Či v New York Metropolitan Opera, vo Viedenskej Stattsoper, alebo v Parižskej Opera de Bastille, milovníci hudby všetkých kontinentov ho milujú.
Tento bývalý člen chlapčenského speváckeho zboru Baziliky v Guadalupe sa stal jedným z najuznávanejších tenorov 21 storočia. V roku 1986 vyhral prestížnu súťaž Enrico Caruso Tenor Competition v talianskom Miláne. Okamžite rozpoznateľný pre svoj jasný a agilný lyrický tenor, ktorý ho predurčuje pre bel canto repertoár, Ramon Vargas dnes vystupuje v najvýznamnejších operných divadlách sveta.
Koncert na Viva Musica! bude jeho prvým verejným vystúpením na Slovensku. Viva Musica! orchester povedie dirigent Srboljub Dinic, ktorého si na náš koncert vybral sám Ramon Vargas. Hosťom večera bude mladá americká sopranistka talianskeho pôvodu Joanna Paris, ktorá v tomto roku zaujala pozornosť opernej verejnosti počas jej debutu v Metropolitnej opere v New Yorku.

Vstupenky / Tickets na koncert  RAMONa VARGASa

Ramón Vargas
Svetové operné eso prvýkrát na Slovenku!
Novodobý Pavarotti. Aj to je prezývka výnimočného mexického tenoristu Ramóna Vargasa, ktorý v rámci hudobného festivalu Viva Musica! zaspieva pre širokú verejnosť v centre letnej Bratislavy.

Narodil sa ako siedme z deviatich detí v hlavnom meste Mexika a už od deviatich rokov spieval v profesionálnom detskom speváckom chlapčenskom zbore. Pred učiteľskou kariérou ho zachránila medzinárodná vokálna súťaž Carla Morelliho v roku 1982, ktorej sa stal víťazom. Po ďalšej výhre v súťaži tenoristov v Miláne sa v roku 1986 presťahoval do Rakúska, kde absolvoval štúdium spevu na opernej škole Viedenskej štátnej opery.
Ako 25 ročný sa stal nositeľom prestížnej ceny Enrica Carusa, ktorá predstavovala pre uznávaného speváka bránu do Spojených štátov. Od roku 1990 vystupuje Ramón Vargas ako umelec na voľnej nohe a koncertuje v najzvučnejších európskych operných domoch.

Už v roku 1992 Vargas debutoval v New Yorkskej Metropolitnej opere ako alternant za “maestra” Pavarottiho. Po nasledujúcom debute v milánskej La Scale sa z Vargasa stala zo dňa na deň celosvetová operná hviezda a momentálne je obsadzovaný väčšinou do talianskych opier a do romantických postáv, kde najlepšie vyznieva jeho lyrické bel canto.

V roku 2000, po smrti jeho prvého syna Eduarda, ktorý ako šesť a pol ročný zomrel na ťažkú chorobu, paraplégiu, založil Vargas nadáciu Eduardo Vargas memorial fonds, ktorá pomáha deťom a rodinám vo vidieckych oblastiach. Má ženu Amáliu a dvoch synov, Fernanda a Rodriga.

Albumy

Nezabudnuteľné sú jeho úlohy v Čajkovkého Eugenovi Oneginovi a Gounodovom Faustovi. Popri nespočetných operných rolách, Vargas svojimi CD nahrávkami získava čoraz väčšie renomé. Medzi jeho najocenenejšie albumy patrí Massenetova francúzska opera, kde zažiaril v titulnej úlohe Werthera, či nahrávka Manon Lescaut, kde spieva po boku hviezd ako Pavarotti, Mirelle Freni a Cecilia Bartoli. Okrem oceňovaných operných nahrávok je vyzdvihované CD México Lindo so známymi hitmi Besame Muchó, Granada či vďačná mexická ľudovka Cu-currú-cucú, paloma, kde naplno vyznie Vargasov mexická, vášnivá mentalita. Známy CD bestseller “The Opera Gala” spred dvoch rokov uvádza Vargasa ako zrelého špičkového tenoristu spolu so sopranistkou Annou Netrebko a s mladou estónskou divou Elinou Garanča.

Top