NouveauNu.Nights - DJ Shadow

Jedna z najjagavejších hviez djského sveta už o pár dní vystúpi v Bratislave

Josh Davis, známy v hudobnom svete ako DJ Shadow, je synonymom celej generácie producentov a Dj-ov, ktorá v polovici deväťdesiatych rokov (napríklad DJ Krush či Cam) naštartovala vlnu žánru, označovaného ako inštrumentálny hip hop. Vo svojich abstraktných beat-och, spravidla bez hosťujúcich MCs, dávajú dôraz na kompozíciu, príbeh a pocit. Tým dokazujú, že škatuľka hip hop je omnoho pestrejšia a osloví ešte širšie publikum.
Josh začínal ako DJ v internátnom rádiu kalifornskej univerzity. Onedlho sa  jeho meno spája   s britským Mo'Wax, kde vydáva aj svoj prvý singel In/Flux dvanásť minútový zdĺhavo hopkajúci opus. Citlivo v ňom nasamploval funk, rock, hip hop, jazz aj soul.Veľký prielom nastal v roku 1996 vydaním debutového albumu Endtroducing.... Nahrávka sa dostala aj do Guinnessovej knihy rekordov, ako prvý album vytvorený výhradne zo samplov. Bol vytvorený len s pomocou sampleru Akai, dvoch gramofónov a Pro Tools, požičaných od Dana „The Automatora“ Nakamury, neskôr jedného z lídrov The Gorillaz. Časopis Time ešte v ten istý rok zaradil Endtroducing... medzi 100 najlepších albumov všetkých čias.
Krátko nato Shadow vydáva svoju skorú tvorbu na kompilácii Preemptive Strike. Rozširuje svoje úspechy aj vďaka svojej účasti v projekte UNKLE s debutovým albumom Psyence Fiction. Okrem kamoša Jamesa Lavella na ňom  spolupracoval s Thomom Yorkom (Radiohead), Richardeom Ashcroftem (The Verve) a s Mikeom D (Beastie Boys).
Šesť rokov po úspešnom debute vydal druhý štúdiový, žánrovo ešte pestrejší, album The PrivatePress. V ten istý rok sa Josh, už rešpektovaný turntablista, niekoľkokrát objavuje v legendárnom dokumente Scratch, venovanom histórii scratchingu. Najlepšiu možnosť vidieť a sprostredkovane zažiť atmosféru i hĺbku vystúpení DJa Shadowa prinieslo DVD In Tune And On Time z roku 2004. Dokonalá autorská one man show, kombinácia sampleru, gramofónov a CD so synchronizovanou video projekciou, ktorá sa stala neodmysliteľnou súčasťou Joshových vystúpení a prináša nezabudnuteľný zážitok aj na obrazovke.
Zatiaľ posledným štúdiovým albumom DJa Shadowa je The Outsider, ktorý vyšiel pred štyrmi rokmi a veľké množstvo fanúšikov prekvapil. Josh Davis na tomto albume spolupracuje s  rappermi z okolia San Francisca, ale v podobe niekoľkých eklektických skladieb tu nechýba ani jeho „špinavý“ rukopis.
Počas svojej kariéry DJ Shadow spolupracoval s množstvom Dj-ov, producentov, rapperov a spevákov, medzi ktorými sa okrem vyššie uvedených, objavili aj Cut Chemist  Mos Def, Blackalicious, Zack de la Rocha. V súčasnosti pracuje DJ Shadow na novom štúdiovom materiáli. Niečo s novej tvorby budeme mať možnosť počuť a vidieť už o pár dni na Slovensku:
V rámci klubových noci agentúry Vresk NouveauNu.Nights vystúpi 12. augusta  ikona inštrumentálneho hiphopu Dj Shadow v bratislavskom MMC klube. Jeho set bude zábavným mixom, kde sa stretne to najlepšie z nostalgickej minulosti s tým najlepším z audiovizuálnej prezentácie budúcnosti. Tam nesmiete chýbať
viac info na
www.vresk.sk
Vstupenky / tickets na NouveauNu.Nights

Top