MDPOH - program október 2010

Miesto konania: Mestské divadlo P.O.Hviezdoslava, Bratislava

LASTOVIČIE ROZPRÁVKY, Stanislav Štepka
3.10.2010 o 15.00 h
Radošínske naivné divadlo
Réžia: Kamil Žiška
Hrajú: Kristína Farkašová,  Daniel Fischer,  Maruška Nedomová / Lujza Schrameková, Andrea Martvoňová, Mojmír Caban, Richard Felix
Uprostred vydareného leta sa spriatelili lastovičky s deťmi a s babkou a  vydali sa spolu na dobrodružný výlet, na ktorom zažili veľa veselých príhod. Deti sa v Mestskom divadle s lastovičkami nielen zahrajú, ale si aj zaspievajú a budú sa učiť snívať, vymýšľať, spievať, tancovať a objavovať krásne malé detské svety.

STATKY ZMÄTKY, Jozef Gregor Tajovský
9.10.2010 o 19.00 h
Divadlo Andreja Bagara, Nitra
Réžia: Ľubomír Vajdička
Hrajú: Ivan Vojtek st., Gabriela Dolná, Ivan Vojtek ml. a.h., Eva Pavlíková, Milan Ondrík, Ján Greššo, Eva Večerová a ďalší
Trpko – smiešny príbeh o slovenskej posadnutosti neustále niečo hromadiť a popritom ničiť medziľudské vzťahy a rodinné väzby. Hra zakladateľa slovenskej realistickej drámy odkrýva viaceré nelichotivé vlastnosti a  správanie sa nášho národa. Konflikty stále aktuálne a mieriace k pravdivému poznaniu, že šťastie sa neskrýva v majetku, ale v láske.

NEBYLA TO PÁTÁ, BYLA TO  DEVÁTÁ , Aldo Nicolaj
14.10.2010 o 19.00 h
Agentura Harlekýn, Praha
Réžia: Jiří Menzel
Hrajú: Josef Carda, Jana Švandová, Rudolf Hrušínský
Vynikajúcu divadelnú komédiu o rôznych podobách manželského trojuholníka s veľmi originálnym riešením spracoval jeden z najlepších českých filmových a divadelných režisérov Jiří Menzel. Mladý a solídny prekladateľ Prokop stretne krásnu, ale bláznivú blondínu Evu. Nečakané vzplanutie vedie k nápadu ako zabiť jej manžela. Prokop ho chce však najskôr spoznať.  Napokon plánovanú vraždu skomplikuje priateľstvo týchto dvoch sokov v láske.

POPOLVÁR NAJVÄČŠÍ NA SVETE, Jaroslav Pivko
17.10.2010 o 15.00 h

Bábkové divadlo, Žilina
Réžia: Peter Palik
Hrajú: Anna Čitbajová, Barbora Juríčková, Barbora Paliková, Bibiana Tarasovičová
Jedna z najznámejších slovenských ľudových rozprávok zo zbierok Pavla Dobšinkého je  príbehom najmladšieho kráľovského syna, ktorého trápi, že jeho otec mu nedôveruje a považuje ho len za popolvára. Mladý princ odchádza na prašivom koni a so starým mečom do sveta, kde ho čakajú neľahké úlohy. Musí premôcť starú strigu, poraziť troch drakov a zvíťaziť nad Železným mníchom. Ak sa mu to podarí, za odmenu dostane krásnu princeznú.

TANCOVALI NAŠI VAŠIM, SĽUK
22.10.2010 o 19.00 h
Tanečné divadlo
Choreografia: Stanislav Marišler, Vladimír Michalko, Fero Morong, Ervín Varga
Hudba: Andrej Kalinka, Štefan Molota
Réžia: Jozef Krasula
Účinkuje: Tanečný súbor SĽUK-u
Príďte sa pozrieť na svadobnú zábavu z prelomu 30 a 40-tych rokov 20. storočia. Ženích, pôvodom z vidieka, si berie slečnu z mesta. Mestskí a dedinskí hostia si k sebe nachádzajú cestu síce pomaly,  no napokon vytvoria homogénnu svadobnú spoločnosť, v ktorej sa mestský a dedinský prejav prelína a miestami aj splýva v spoločnej zábave. Program nemapuje priebeh slovenskej svadby, ale orientuje sa na vybrané časti, v ktorých prevláda zábavný a lyrický charakter.

VEREJNÉ OKO, Peter Shaffer
23.10.2010 o 19.00 h
Divadlo Palace, Praha
Réžia: Ondřej Zajíc
Hrajú: Ivana Jirešová, Lukáš Vaculík, Hynek Čermák
Komorná komédia je nielen príbehom o veľmi netypickom manželskom trojuholníku, ale tiež „nežne múdrym príbehom“ o láske a bláznovstve. Kultivovaný a racionálny daňový poradca Karel Sidley svojou veľkorysosťou zachránil manželku Belindu z úplného dna. Poskytol jej prepych, vzdelanie,  postavenie a  materiálne zabezpečenie. Napriek tomu sa mu v jedno sobotné dopoludnie život celkom vymkne z rúk. Jeho protihráčom sa stáva človek, ktorý sa nechal vyhodiť z práce a je presvedčený, že skutočná inteligencia nie je znalosť veľkého množstva faktov, ale čulosť ducha. Práve on získava obrovskú moc nad  Karlovou manželkou.

PANDORINA SKRINKA, Miro Gavran
26.10.2010 o  19.00 h

Divadlo Jána Palárika, Trnava
Réžia: Ladislav Kočan
Hrajú: Tatiana Kulíšková, Vladimír Jedľovský, Jozef Bujdák
Komédia rieši aktuálnu tému postavenia muža a ženy v rodine a manželstve. Klasický manželský trojuholník a zápletka stojí na otočenej starej pravde -"za všetkým hľadaj muža". Muži vstúpili do života žien a tie hýbu "dejom". Ženy začali nosiť nohavice nie len preto, že sú pohodlnejšie ale hlavne preto, že sa  v nich dá jazdiť. Aj hrdinka v Pandorinej skrinke si partnerov osedláva a tí sú nútení spolu komunikovať i keď sú si vzdialení, čo vyvoláva rad komických situácií. 

BOSÉ NOHY V PARKU, Neil Simon
PREMIÉRA MESTSKÉHO DIVADLA P. O. HVIEZDOSLAVA
Dátum konania:
29.10.2010 o 19.00
30.10.2010 o 19.00
Réžia: Jozef Krasula
Hrajú: Lucia Rózsa Hurajová, Marek Majeský, Marta Sládečková, Pavol Topoľský
Skvelá komédia o manželstve, medových týždňoch, ale aj  o tom, čo sa deje, keď vám do bytu začne padať sneh, či vaša matka znovu zahorí láskou.
Príbeh o čerstvých mladomanželoch,  ktorí si ešte len zvykajú na pravidlá a zákony spolužitia, sa dočkal aj úspešného filmového spracovania s Jane Fondovou a Robertom Redfordom v hlavných úlohách. Začiatok spolužitia mladého páru je poznačený sťahovaním sa do nového bytu, ktorý ani zďaleka nespĺňa štandard, na ktorý sú obaja zvyknutí z predošlého života. Stav, kedy jeden druhého spoznávajú v krízových situáciách a keď sa objavujú aj dosiaľ skryté charakterové nedostatky, vyvoláva viacero humorných situácii, ale aj „dramatických“chvíľ.

Vstupenky na predstavenia Mestského divadla P.O.Hviezdoslava, Bratislava

www.mestskedivadlo.sk

Top