MAFF 2010 – nový fenomén na Slovensku

MAFF 2010 – nový fenomén na Slovensku
Tlačová správa I.

Koncom septembra sa v Bratislave zrodí nový kultúrny fenomén. V dňoch 23. – 26. septembra 2010 sa v kinách Palace Cinemas Eurovea, Mladosť a Dom kultúry Zrkadlový háj uskutoční prvý ročník festivalu hudobných filmov MAFF 2010 – Music and Film Festival. Ako napovedá už jeho názov festival spája dva svety - hudobný a filmový. A tak v jeho programe nájdete nielen filmové predstavenia, ale aj živé koncerty úzko spojené s premietanými snímkami i dobovú Tančiareň v podaní Bratislava Hot Serenaders spojenú s projekciou nemých filmov.

„Cítili sme, že festival takéhoto typu na Slovensku chýba,“ hovorí Miro Ulman, umelecký riaditeľ MAFF 2010. „Pri jeho organizovaní by sme chceli využiť i úzku spoluprácu so sieťou podobne zameraných festivalov v Európe, Ázii a Južnej Amerike, s ktorými si už niekoľko rokov vymieňame rady, informácie a programové tipy.“

Festival ponúkne divákom dokumentárne filmy, hrané životopisné snímky i muzikály, záznamy koncertov, videoklipy a nemé filmy sprevádzané živou hudbou.

Slávnostné zahájenie festivalu bude 23. septembra v bratislavskom multiplexe Palace Cinemas Eurovea. V exkluzívnej slovenskej predpremiére diváci uvidia najnovší film známeho nezávislého režiséra Toma DiCilla The Doors - When You´re Strange, ktorý rozpráva príbeh známej kapely od jej vzniku až po smrť Jima Morrisona. Vo filme sú použité i vzácne archívne zábery zo skúšok, vystúpení i súkromia členov The Doors. Úlohu rozprávača s radosťou prijal Johnny Depp.

V ďalších dňoch sa festival presunie do kina Mladosť a DK Zrkadlový háj, ktorý bude počas trvania festivalu vybavený dolby ozvučením, aby diváci mali dokonalý obrazový i zvukový zážitok.

V programe MAFF 2010 je takmer 20 filmov. A medzi nimi sedem domácich titulov vrátane premiéry dokumentu Petra Kováčika Slnko stúpa (2010) o kapele Longital, po ktorom bude v nedeľu 26. 9. nasledovať jej koncert. Deň predtým sa uskutoční projekcia dokumentu o legende slovenskej hudobnej scény Dežovi Ursinym Momentky (r. Peter Krištúfek, 2008), na ktorej sa môžete osobne stretnúť s jeho dlhoročným spolupracovníkom Ivanom Štrpkom a po skončení filmu vystúpi skupina Teatro Fatal – súčasný moderný minimalistický quintet oscilujúci na pomedzí klasickej hudby, ethnic music, avantgardy, popu a rocku – v ktorej hrá na klavír a spieva Ursinyho syn Jakub.

Druhou novinkou je 50-minútový dokument Mareka Šulíka a Jany Belišovej Cigarety a pesničky, ktorý zaznamenáva týždenné stretnutie rómskych amatérskych spevákov a profesionálnych hudobníkov v auguste 2009 vo Veľkom Slavkove, kde v miestnom evanjelickom kostole nahrávali piesne pre CD AfterPhurikane Giľa.

Ďalšími slovenskými filmami v programe sú dokument Ilja (r. Ivan Ostrochovský, 2010) o jednej z najzaujímavejších osobností slovenskej hudobnej scény 20. storočia Iljovi Zeljenkovi, animovaný muzikál Kamene (r. Katarína Kerekesová, 2010) s hudbou Mareka Piačeka a dve snímky, ktoré sa dvadsať rokov považovali za nenávratne stratené a až vlani ich objavili pracovníci Slovenského filmového ústavu (SFÚ) pri preberaní posledných materiálov z niekdajšieho Štúdia Koliba. Prvou je Pravda víťazí (r. Ladislav Kaboš, 1989) zaznamenávajúca koncert Tublatanky v septembri 1989 a druhým Bratislava – Čertovo kolo (r. Štefan Semjan, 1989) o druhom ročníku jednodenného česko-slovenského hudobného festivalu, na ktorom v roku 1988 v Bratislave v hale na Pasienkoch vystúpili napríklad E, Garáž, Už jsme doma, Bez ladu a skladu, Laura a její tygři, Půlnoc, Marián Varga, Jiří Stivín či Dunaj.

Zo zahraničných filmov by k veľkým zážitkom mala patriť projekcia slávneho muzikálu Jacquesa Demyho Dáždniky z Cherbourgu (Les parapluies de Cherbourg, 1964) s hudbou Michela Legranda a 21-ročnou Catherine Deneuve v hlavnej úlohe. Film získal Zlatú palmu na MFF v Cannes v roku 1964 a päť nominácií na Oscara.
Zábavný dokument Anvil! Príbeh Anvilu rozpráva o kanadskej kapele Anvil, ktorá ovplyvnila Metallicu i Anthrax a spolu s Bon Jovi a Scorpions boli hviezdami festivalov. A potom zmizli. Film svojou formou rozprávania zaujme i tých, ktorí o Anvile nikdy nepočuli.

Unikátny dokument Beastie Boys, 50 kamier a 40 tisíc očí (Awesome; I Fuckin' Shot That!, r. Adam Yauch, USA, 2006) vznikol v sobotu 9. októbra 2004 na vypredanom koncerte v newyorskej Madison Square Garden. Beastie Boys rozdali divákom 50 kamier. Z päťdesiatich rôznych perspektív tak vznikol energiou nabitý dokument, ktorý diváka vrhá do víru živého vystúpenia legendárnej kapely.
Electroma (Electroma, r. Guy Manuel de Homem-Christo a Thomas Bangalter, Japonsko/USA, 2006) je experimentálna sci-fi dráma francúzskeho elektronického dua Daft Punk.
Poviedkový film Piesne bardov (Bardsongs, r. Sander Francken, Holandsko, 2010) mal svetovú premiéru na MFF Karlovy Vary. Vznikal v Indii a v Mali a jeho tri príbehy o každodennej kráse ľudskej existencie sú podané formou tradičných piesní.
Dva filmy v programe budú z Čiech. Jan Klusák - Axis temporum (r. Dan Krameš, Česká republika, 2009) zachytáva originálnym spôsobom hudobníkovu výpoveď o jeho živote a tvorbe a jazzová opera Dobře placená procházka (r. Miloš Forman, 2009).je záznamom novej inscenácie slávnej hry Jiřího Suchého a Jiří Šlitra, ktorú režíroval Miloš Forman so synom Petrom na doskách Národného divadla v Prahe a syn Matěj Forman získal Cenu Alfréda Radoka za najlepšiu scénografiu roku 2007.

Festival je určený širokej verejnosti. Viac informácií a podrobný program nájdete už čoskoro na www.maff.sk..

MAFF 2010 – Music and Film Festival
23.-26.9. 2010 Bratislava

ORGANIZÁTORI: ARTE, občianske združenie, SALEK Production
SPOLUORGANIZÁTORI: Dom kultúry Zrkadlový háj, kino Mladosť
SPOLUPRÁCA: Slovenský filmový ústav
PARTNER: Art Film Fest
Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond
   
Vstupenky už čoskoro v predaji v sieti Ticketportal!

Top