Exkluzívny degustačný večer čílskeho vinárstva

Tlačová správa
Degustácia prvotriednych čílskych vín

Spoločnosť Provimo – distribútor svetových vín pripravil exkluzívny degustačný večer čílskeho vinárstva Montes. Najlepšie víno Nového sveta predstaví pán Aurelio Montes, v  priestoroch hotela Holiday Inn v Bratislave. V cene 59 eur je zahrnutá degustácia čilských vín, welcome drink a šesť špeciálnych chodov šéfkuchára hotela Holiday Inn Bratislava, Zdeňka Michálka, finalistu súťaže HORECA Kuchár roku 2010.

Vinárstvo Montes sa nachádza v strede úzkej a dlhej krajiny. Tvorí sa tu špeciálna mikroklíma vďaka Tichému oceánu zo západnej strany a veľhorám Andy z východu. Tieto klimatické podmienky sa odrážajú na kvalite hrozna, ktorá sa potom odzrkadľuje vo víne. Od začiatku vyrába Montes vína z vlastných viníc, ktoré má väčšinou v najlepších vinárskych oblastiach Čile, ako sú Casablanca, Curico, Colchaguar či Leyda. Vinohrady tu začali vznikať už v 16. storočí po príchode Španielov a v 19. storočí toto zázračné miesto objavili aj Francúzi. Tí sem priniesli vinársku tradíciu, ktorá tu pretrvala až do dnešných čias. Čile bolo uchránené od fyloxérovej nákazy, na rozdiel od Európy, a tak sa tu nachádzajú rôzne pôvodné odrody bez podpníkov.

Viňa Montes začalo svoju činnosť v roku 1987, keď dvaja idealisti s ohromným entuziazmom Aurelio Montes a Douglas Murray zrealizovali svoj dlhoročný sen o víne. Chceli priniesť na trh víno špičkovej kvality, ktoré sa bude rovnať francúzskym či talianskym konkurentom. Prakticky do deväťdesiatych rokov minulého storočia neexistovali v Čile moderné technológie na spracovanie a dorobenie kvalitného produktu. Montes Alfa Cabernet Sauvignon 1987 sa stal vôbec prvým čílskym vínom prémiovej kvality na svetovom trhu. O rok neskôr sa spoločnosť rozšírila o ďalších dvoch spoločníkov - Alfredo Vidaurre a Pedro Grand. Týmto partnerstvom sa začala úspešná éra pod názvom Discover Wine Ltd. Aurelio Montes priniesol pokrokovým vedením revolúciu do štandardov v kvalite výroby vína a rovnako objavil dovtedy nepoznané bohatstvo údolí Apalta a Marchigue. Jeho dovtedy progresívny prístup k vinárstvu sa odzrkadlil obrovským celoštátnym úspechom a stal sa členom Chilean Wine Guild.

V Čile sa nachádzajú veľmi dobré podmienky na pestovanie bielych odrôd viniča Sauvignon Blanc a Chardonnay. Na kamenistých pôdach preto začal práve Montes výsadbu spomínaných odrôd. Vďaka šetrnej práci vinohradníkov s dôrazom na ručnú prácu s révou dosahujú biele vína pochádzajúce z týchto viníc veľmi vysokú úroveň. Montes neustále hľadal kvalitu a stal sa opäť priekopníkom vo výsadbe odrody Syrah na najvyšších polohách svahov Apalta Estate. Výsledky dorazili rýchlejšie, než sa očakávalo, a úspech na seba nenechal dlho čakať v podobe vína Montes Folly, teraz už na trhu kultového (100 % Syrah). Výnosy v tejto nadmorskej výške nie sú vysoké, ale bohaté na tvorbu trieslovín a farbív.

Vyhľadávaným radom sa stal Montes Alpha, ktorý predstavuje najvyššiu prémiovú značku vyváženej kvality vo svojej kategórii. Táto kolekcia sa sústreďuje výhradne na štyri odrody, a to Chardonnay, Syrah, Cabernet Sauvignon a Merlot. Pestujú sa v údolí Casa blanca, kde je vhodné podnebie pre modré aj pre biele odrody. Následne vyrobené červené vína dozrejú vo francúzskych dubových sudoch, ktoré ich zaguľatia a zjemnia. Ďalšou čílskou ikonou sa stal ultra-premium Montes Alpha „M“ 2006, ktorý bol hodnotený časopisom Wine Spectator na 94 bodov. Ako prvé Carmenére z Čile je celosvetovo známy Purple Angel s ob­sahom Carmenere 92 %. Carmenere je odroda pestovaná iba v Čile. Toto víno dosahuje hlbokú rubínovú farbu s odleskom fialovej, čo je zvýraznené použitím tejto farby na etikete. Montes mal v úmysle vytvoriť lepšie čílske vína, pozdvihnúť ich kvalitu a jeho túžba sa stala posadnutosťou. Produkcia Viňa Montes je zameraná prevažne na vývoz, ktorý predstavuje 94 % z celkovej výroby, do vyše sedemdesiatich piatich krajín na piatich kontinentoch sveta.

www.monteswines.com
www.provino.sk

Vstupenky/tickets na Exkluzívny degustačný večer čílskeho vinárstva

Top