ULVER (nor)

ULVER (nor)

7.4.2011, Bratislava – MMC
     Poznáte nejakú inú kapelu, ktorá odohrá svoj prvý koncert až po pätnástich rokoch svojho fungovania, siedmich vydaných albumoch a dosiahnutí takej obľúbenosti, že jej fanúšikovia sú schopní priletieť na jej koncert cez celú zemeguľu?
 
     Nepredstaviteľné sa vlani stalo skutočnosťou. Nórska formácie ULVER sa po dlhých rokoch bez živého vystupovania predstavila najprv predvlani v lete v rodnom Nórsku na miestnom literárnom festivale a následne aj na českom letnom festivale Brutal Assault, kde svojím vystúpením učarovala tisíckam prizerajúcich. Po minuloročnom úspešnom európskom turné sa ULVER rozhodli usporiadať niekoľko koncertov, medzi ktorými nechýba ani slovenská metropola Bratislava.
 
     Snáď aj vďaka tomu, že celú dobu ignorovali živé koncerty, sú ULVER stále akoby zahalení rúškom tajomstva. Napriek tomu, alebo práve preto, priťahuje ich jedinečná a do detailu prepracovaná multimediálnej show pozornosť fanúšikov z celého sveta.     
     ULVER nás po celú svoju kariéru presviedčajú o svojom nadčasovom umeleckom vizionárstve. Či už sa pozrieme späť do histórie, do prvej polovice deväťdesiatych rokov, na ich prvé tri albumy, známe pod hlavičkou "Black Metal Trilógia", na ktorých doposiaľ nevídaným spôsobom hudobne rozvíjajú, vtedy v hlbokom undergrounde ponorenú, blackmetalovú hudbu. V roku 1998 prichádzajú s albumom "Themes from William Blake's The Marriage of Heaven and Hell", ktoré znamená totálny prevrat v ich hudobnom smerovaní. Odklon od blackmetalového experimentovania, nahrádza záľuba v industrial, elektronike, nechýba avantgardný rock / metalové prvky a ULVER sa tu neboja ani početných ambientných pasáží.
     Nasledujúce tri albumy, vrátane poslednej "Shadows of The Sun" sú už plne v znamení totálnej avantgardy. Smelo možno povedať, že ULVER tu doslova rúca hranice štýlov a slovu AVANTGARDE tak dáva nový rozmer. Mieša sa tu jednak avantgardný rock, trip hop, symfonické a komorné tradície, noise a experimentálna hudba, pričom dôraz často leží na elektronických technikách vytváraní zvukov a ich nahrávaní. Ohlasy odbornej kritiky a zasvätených fanúšikov sú obrovské. ULVER možno bez škrupúľ označiť za jedny z čelných vodcov súčasnej alternatívnej hudby.

     Známy americký filmový režisér Harmony Korina, s ktorým ULVER už niekoľkokrát spolupracovali, opísal kapelu touto vetou: "There's a real Lineage from a composer like Wagner to a band like Ulver ..."

VSTUPENKY/TICKETS na podujatie ULVER(nor)

http://www.myspace.com/ulver1
www.obscure.cz
www.majestic.sk
www.openrock.sk

Top