Uprising Winter Edition

Beenie Man-om, hlavným vystupujúcim na druhom pokračovaní zimného Uprising Winter Edition, ktorý sa koná už 3.decembra v Cvernovke, zvanej tiež Ružový hrad. Celosvetovo uznávaná ikona dancehallu sa chystá na Slovensko po prvýkrát a pre tých z vás, ktorých zaujíma jeho život a kariéra sme pripravili niekoľko informácií o tomto hudobníkovi.

Anthony Moses Davis (narodený 22. augusta 1973), známejší pod umeleckým menom Beenie Man, je jamajský reggae-dancehall interpret a niekoľkonásobný držiteľ Grammy, zvaný tiež ako 'King of the Dancehall' (dancehallový kráľ). Pochádza zo štvrte Waterhouse v Kingstone a v hudobnom svete sa pohybuje od malička. Už ako 5-ročný toastoval s miestnymi soundsystémami a to najmä vďaka svojmu strýkovi Sydney Wolfe-ovi, ktorý bol bubeníkom Jimmy Cliffa. Z tohto obdobia pochádza aj jeho prezývka Beenie Man ('krpec'). V roku 1981 vyhral súťaž Teeny Talent, ktorá mu pomohla v popularite medzi ostrovanmi. V tom istom roku nahral svoju debutovú skladbu 'Too Fancy', s producentom Henry "Junjo" Lawes-om. V roku 1983 vydal svoj debutový album The Invincible Beenie Man: The Ten Year Old DJ Wonder produkovaný legendárnym Bunnym Lee, po ktorom nasledoval jeho prvý hit singel s názvom 'Over the Sea'. Rok na to nahral Beenie Man nejaký materiál s Barringtonom Levym (vydaný až 10 rokov po tom), jeho kariéra však išla stranou kým dokončí školu.


Návrat v rokoch 90tych

Beenie Manov návrat začiatkom 90tych rokov sa stretol iba s miernym úspechom. Na vrchole boli vtedy umelci ako Ninjaman, Admiral Bailey a Shabba Ranks. Beenie začal spolupracovať so štúdiom Shocking Vibes a jeho kariéra začala prudko stúpať po vystúpení na festivale Reggae Sunsplash v roku 1992. Jeho odveká rivalita s Bounty Killer-om začala o rok neskôr, po tom ako ho Bounty obvinil z ukradnutia jeho štýlu, fráz a lyriky (ich rivalita pretrváva až do dnes a je stále aktuálna, skoro každý týždeň pribudne niekoľko diss-trackov na adresu rivala). Vtedajší spor vyvrcholil albumom Guns Out, ktorý sa dá považovať za akési soundclash CD. Beenie Manov prvý #1 hit na Jamajke bol 'Matie' z roku 1993, kedy vyhral aj cenu DJ of the Year Award(* DJ je jamajský MC).

Medzinárodnú slávu mu však priniesla až spolupráca s hviezdnym producentským duom Sly and Robbie, s ktorými nahral cover verzie Bob Marleyho trackov 'Crazy Baldheads' a 'No Woman No Cry' v roku 1994. Toho roku podpísal zmluvu s Island Records a vydal úspešný album Blessed, ktorý mu vybudoval meno v zahraničí. Rok na to mal tour vo Veľkej Británii, kde pri tej príležitosti nahral s Barringtonom Levym jungle verziu jeho skladby 'Under Mi Sensi'. V nasledujúcich rokoch spolupracoval s umelcami ako Dennis Brown, Triston Palmer, Mad Cobra, Lieutenant Stitchie, Lady Saw, Sanchez a Michael Prophet. Od polovice až do konca 90tych rokov dominoval Beenie Man v jamajských hitparádach a obrazne prebral titul kráľa dancehallu (King Of Dancehall), ktorým bol dovtedy častovaný iba Yellowman v ranných 80tych rokoch.

Beenie Manovi sa prvý raz podarilo preraziť v Amerike v 97-om, kedy počul inštrumentálku (riddim) od vtedy neznámeho producenta Jeremy Hardinga a rozhodol sa nahrať svoju verziu. Tak vznikol jeho prvý medzinárodný hit 'Who Am I', ktorý sa okamžite stal zlatým. Pre Beenieho to otvorilo dvere do sveta, ktorý práve spoznal novú reggae hviezdu. Beenie Man triumfoval v Jamajských singles rebríčkoch v tom istom roku so siedmimy rôznimy singlami. V roku 1997 si zahral seba samého vo filme Dancehall Queen. Beenie Man sa opäť zúčastnil festivalu Reggae Sunsplash kde bol tentokrát headlinerom a takisto sa v roku 1998 podpísal pod Virgin Records, aby vydal svoje albumy v Amerike. Album The Doctor (1998) sa stala jeho prvou hudobnou ponukou pre Ameriku. V neskorých rokoch 90tych Beenie Man začal dobýjať Ameriku s hitmi 'Romie', 'Who Am I', a 'Girls Dem Sugar' v ktorom si spolu s Beeniem zaspievala Americká R&B speváčka Mya. V tomto období taktiež získal pozoruhodné množstvo medzinárodných hudobných ocenení vrátane MOBO Award za Best International Reggae Act (Najlepší Medzinárodný Reggea Interpret) v 1998 a stále pokračoval s domináciou miestnych rebríčkov. V roku 2000 Beenie vydal album Art & Life, kde spolupracoval s Arturo Sandoval a Wyclef Jean (The Fugees) za ktorý získal významné ocenenie Grammy za Najlepší Reggae Album roka. Toho istého roku sa stal Beenie spolu s Wyclefom producentom debutového albumu Stevena Seagala (áno lol :). Ako aj mnohí ostatní dancehalloví umelci, Beenie je priamočiary a otvorený voči mnohým sociálnym problémom, viď skladby ako napríklad 'Steve Biko' and 'Murderer'. V 2002om vydal Beenie velikánsky hit 'Feel It Boy', v ktorom účinkoval s Janet Jackson. Avšak Beenieho najväčším hitom, s ktorým nasledoval aj jeho break v Amerike, sa stal remix skladby 'Dude' na začiatku roka 2004 v ktorom sa predstavila jeho jamajská kolegyňa Ms. Thing a Shawnna. Beenie si takýmto spôsobom vytvoril veľkú základňu fanúšikov na obidvoch stranách Atlantiku.

Vo Veľkej Británíi sa jeho hity taktiež umiestnili na popredných priečkach. V 1998 to bol trek 'Who Am I' (#10), v 2003 'Street Life' (#13) a 'Feel It Boy' (#9). V 2004 to boli skladby 'Dude' (#7) a 'King of the Dancehall' (#14). Beenie bol porotcom 6teho ročníka Independent Music Awards, ktorý podporuje kariéry nezávislích umelcov. V Apríli 2008 bolo oznámené, že Beenie Man bude spolupracovať na scénari a stane sa hviezdou vo filme Kingston. V Októbri 2010 vydal Beenie Man EP I'm Drinking Rum and Red Bull, ktorý zahrnul 4 pesničky, 'Im drinking Rum and Red Bull' na ktorom spolupracoval Future Fambo, 'I'm Okay' , a dve verzie 'Stock and Pile'. Jeho letnými hitmi pre rok 2011 sa stali pecky 'Let's Go' a 'Go Go Club'.

Z osobného života

Beenie Man sa oženil za Michelle "D'Angel" Downer, bývalú priateľku Bounty Killera, s ktorou spolu neskôr založili MAFIA House Production Company. Spoločne majú syna Marco Deana, narodeného v Novembri 2006, avšak v Júni 2007 sa Beenie Man so svojou ženou rozišiel. V Marci 2010 spoločne vydali singel 'You Are My First'. Napriek tomu že sú stale manželia, podľa D'Angel stále ostávajú rozídení. Možno sa však nakoniec medzi nimi dali veci do poriadku, pretože tento rok vydali ďalší spoločný trek, tentokrát aj s klipom,'Time Of My Life'.

Top