UPRISING REGGAE FESTIVAL 2012

Lee Scratch Perry - Salvador Dalí v hudbe

Máte pocit, že tú najšialenejšiu vec ste už videli? Uprising Vás tento rok presvedčí o opaku. Pripravte sa na najbláznivejšie vystúpenie aké kedy zažijete. Priamo z planéty Sírius totiž na Uprising príde psychadelický otec reggae, vynálezca dubu, mág a Salvador Dalí v hudbe. Toto všetko a mnoho viac sa nachádza v jednej postave, ktorej meno sa skloňuje s reggae a dubom od ich samého počiatku. Jeho kariéra je tak bohatá, že je nemožné ju vtesnať do týchto pár riadkov. Dôležité však je, že 76 ročný veterán Lee Scratch Perry prijal pozvanie na Uprising a my tak máme možnosť vidieť túto živú legendu na vlastné oči. Do našich “česko-slovenských” končín sa v lete chystá po prvýkrát.
Lee “Scratch” Perry vlastným menom Rainford Hugh Perry sa narodil v roku 1936 na Jamajke. Svoju hudobnú kariéru odštartoval v Coxsone Doddovom Studio One, s ktorým sa však kvôli finančným problémom rozišiel a neskôr založil viacero vlastných výdavateľstiev. Za spomenutie určite stojí jeho label “Upsetter” v ktorom spolupracoval so štúdiovou skupinou The Upsetters. Tu vydal aj prvý singel “People Funny Boy”. Iba na Jamajke sa ho predalo viac než 60 000 kopií. Neskôr si Perry založil štúdio The Black Ark, kde produkuje hudobníkov ako Bob Marley, Junior Byles, The Heptones, The Congos a Max Romeo. Pod jeho taktovkou vznikli aj najlepšie kúsky Boba Marleyho, ktorý v ňom videl svojho mentora.
V roku 1977 sa presťahoval do Anglicka - na Jamajke bol kvôli majetku vystavený napospas zlodejom a žobrákom. V tom istom čase vydal aj svoj veľký hit “Police and Thieves”, ktorý naspieval Junior Murvin a bodoval s ním aj v Anglicku. Túto skladbu použila punková skupina The Clash. Perry tu spolupracoval s viacerými hudobnými velikánmi ako Jonny Rotten zo Sex Pistol, Robert Palmer, Simply Red, Beastie Boys, Paul McCartney, Moby, Keith Richard či George Clinton.
Lee Scratch Perry sa preslávil svojou inovátorskou produkčnou technikou ale aj veľmi výstrednou povahou a neprehliadnuteľným vzhľadom. Rád šokuje ľudí a často vzbudzuje dojem, že je úplny blázon. Sám seba aj bláznom nazýva, ale je v ňom nepochybne obrovský kus geniality. V roku 2003 dostal cenu Grammy za najlepší reggae album Jamaican E.T., a jeho nasledujúce dva albumy End Of An American Dream a Revelation boli na túto cenu nominované. Lee Scratch Perry je považovaný za najvýznamnejšieho hudobného producenta v histórii ska, reggae a dubu a má veľkú zásluhu na vývoji, rozšírení a hlavne akceptovaní reggae a dubu po celom svete.
Časopis Rolling Stone ho v roku 2004 zaradil medzi 100 najväčších umelcov všetkých čias.
Na Uprising si teda pripravte aj skafandre, lebo jeho vystúpenie Vás prenesie na inú planétu.

Okrem LEE SCRATCH PERRYho sa možete tešiť na:

MAX ROMEO (JAM), IRIE RÉVOLTÉS (DE/FR), TARRUS RILEY (JAM), DELINQUENT HABITS (USA), DJ VADIM & YARAH BRAVO (RUS / SWE), ZION TRAIN (UK), MUNGO'S HIFI (UK), YT (UK),  SOOM T (UK), TOP CAT (UK), TENOR FLY (UK), RAS ZACHARRI (JAM),
STEPPA STYLE (RUS)

Lístky sú momentálne v predaji v sieti Ticketportal za €27
Viac info na: www.uprising.sk

VSTUPENKY/TICKETS na podujatie UPRISING REGGAE FESTIVAL 2012

Top