Iva Bittová / CZ / a iní...

MOSTY – GESHARIM 2012
Iva Bittová – Leszek Możdżer – Oskar Török – Mihály Dresch

13. 10. 2012  Koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava

Študenti a dochodcovia zľava 50 %

Mosty – Gesharim spojili osobnosti hudobnej scény do výnimočného hudobného projektu.


Pokiaľ je vynikajúca česká speváčka a huslistka Iva Bittová v našich končinách dobre známou, poľského klaviristu Leszeka Możdżera poznajú najmä „hudobní gastronómovia“. Możdżer pritom patrí k najpozoruhodnejším európskym klaviristom súčasnosti a jeho nahrávky dosahujú platinové vydania v Poľsku i v Nemecku. Tento umelec dosiahol takmer všetko, čo si môže hudobník želať: zmluvu s prestížnym vydavateľstvom i nevídaný úspech sprevádzajúci jeho koncerty v mekkách svetového umenia (od európskych filharmonických siení po americkú Carnegie Hall). Nemenej úspešné boli Możdżerove projekty so skladateľom Janom Kaczmarekom, ktorého hudbu nahral pre viacero hollywoodským filmov (Finding Neverland, Unfaithful, Lost Souls). Vďaka spolupráci so Zbigniewom Preisnerom – ďalšou legendou filmovej hudby, sa Możdżer v roku 2006 objavil na štúdiovom albume On an Island hviezdneho gitaristu a speváka Davida Gilmoura (Pink Floyd), o dva roky neskôr s Gilmourovou kapelou aj vystúpil (CD a DVD Live in Gdańsk). Do štúdia si Możdżera pravidelne pozývajú napríklad speváčka Anna Maria Jopek alebo Gilmourov producent a gitarista Phil Manzanera, niekdajší člen kapely Roxy Music. 
V zahraničí sa úspešne presadil aj mladý slovenský trubkár Oskar Török, absolvent Jazzovej akadémie v Katoviciach a Vyššej odbornej školy Jaroslava Ježka v Prahe. Török je spoluzakladateľom legendárnej českej formácie Vertigo (pôvodné kvinteto sa rozrástlo o speváčku a violončelistku Dorotu Barovú), členom koncertnej kapely Ivy Bittovej a originálneho experimentálneho elektronického projektu Sato-San To. S obohacovaním jazzu o rozličné, najmä folklórne vplyvy má dlhoročnú skúsenosť maďarský saxofonista Mihály Dresch. Inšpirovaný príkladom Johna Coltrana sa snaží prehovárať súčasným jazykom a pritom ostáva zakorenený v dedičstve domáceho folklóru, či už prostredníctvom inštrumentára (v jeho jazzových kapelách nechýbajú husle a cimbal), alebo citovaním ľudových motívov.

Koncerty medzinárodného umeleckého zoskupenia (Iva Bittová – Česká republika, Leszek Możdżer – Poľsko, Oskar Török – Slovensko, Mihály Dresch – Maďarsko) v štyroch mestách (Liptovský Mikuláš, Košice, Bratislava, Praha) budú hudobnými udalosťami tohoročnej jesene!

VSTUPENKY/TICKETS na podujatie Iva Bittová / CZ / a iní...

Top