SLET BUBENIKU

David Koller, Pavel Fajt, Miloš Vacík, Ephraim Goldin, Tomáš Reindl, Pavel Koudelka, Zdeněk Bína
 
Štartuje 11. ročník Sletu bubeníků
 
 
Sletu bubeníků má za sebou 10 ročníkov a za pár dní začne 11. ročník. Na utajenom mieste v Jizerských horách celý jeden týždeň budú vyvolení hudobníci 'vzývať bubenického Boha. To, čo im našepká uvaria, upečú, uškvaria a v kotli pretavia v ojedinelú - nikdy sa neopakujúcu - bubenícku show, nemajúcu obdobu. V taviacom kotli dochádza k prelínaniu všetkých možných hudobných smerov, etnických vplyvov a inšpirácií. "My pokojne spojíme techno s vážnou hudbou, industrial s Afrikou, Kubu s Polkou a futbalové rytmy s jazzrockom." Vysvetľuje jeden z duchovných otcov Pavel Fajt. Každoročne vznikajú nové skladby, ktoré sú potom naživo predvedené na sérii koncertov. "Mám radosť, keď sa ľudia na koncerte Sletu bubeníků dostanú do tranzu" dopĺňa David Koler.
 
 
V histórii Sletu bubeníků sa mení koncept každý rok, a tak sme sa dočkali napríklad globálneho zletu (zastúpenie všetkých svetadielu) afrického zletu, a dva ročníky sa niesli v duchu japonsko-českej hudobnej spolupráce, či euro-filipínskej konfrontácie.
 
Sletu bubeníků v roku 2012 je zameraný na stretnutie niekoľkých hudobných oblastí. Základ tvoria ako vždy hráči na klasické západné bicie nástroje používané v rockovej i ethno hudbe (Koller, Fajt, Koudelka), tie podporí latinsko-americká rytmika Miloša Vacíka a africký štýl Ephraima Goldin. Arabské bubny a indické hudobné nástroje, predovšetkým tabla, bude obhospodarovať Tomáš Reindl. Atmosféru dotvorí známy gitarista Zdeněk Bína, ktorý po rozpade skupiny-123minut vystupuje sólovo. Tento rok plánuje zobrať okrem gitary aj basu, pretože staronový účastník zletu, David Koller bude hrať nielen na klasickú biciu súpravu, ale počíta sa s ním aj ako s gitaristom a spevákom. Bez preháňania možno povedať, že sa na jednom pódiu stretnú štýly celého sveta. Tohtoročný Sletu bubeníků je niečo ako orchester snov, niečo ako v športe All Star umelecký tím. Na jednom pódiu len pre jednu príležitosť sa stretnú najlepší českí umelci, ktorí by sa inak len ťažko stretli.
 
Celkom sa na pódiu každý rok rozoznejú až dve tony nástrojov - bicích súprav, činelov, mnohých etnických bubnov a elektroniky, ale aj ľudské hlasy, gongy, perkusie či barely. Tento rok pribudnú aj melodické nástroje (gitara, hlas). Tento pestrý globálno-hudobný mix každoročne púta pozornosť odbornej i laickej verejnosti a koncerty bývajú nezabudnuteľným hudobným zážitkom.
 
 
Profily umelcov nájdete na
www.sletbubeniku.cz
 
Video a hudobné ukážky na
www.myspace.com / thegatheringofdrummers
Facebook:
www.facebook.com / sletbubeniku


VSTUPENKY/TICKETS na podujatie SLET BUBENIKU

Top