BA City Beats

Katy B na BA City Beats ukáže, prečo jej Anglicko leží pri nohách

Zásluhou nového mestského festivalu BA City Beats prídu do Bratislavy mnohí zahraniční interpreti vôbec po prvý raz. K Aloe Blaccovi, Rudimental, Hadouken! alebo Everything Everything dnes organizátori pridávajú zástupkyňu nežného pohlavia. Slovenskú premiéru si v júni na BA City Beats odbije mladá britská speváčka Katy B. Ďalším potvrdeným domácim interpretom je populárna kapela Polemic, ktorá už roky v rámci ska dominuje česko-slovenskej scéne.

Katy B je iba 23-ročná anglická speváčka, ktorá napriek mladému veku stihla na scéne viac, ako niektorí interpreti počas celej kariéry. Začínala ako Baby Katy a práve pod týmto pseudonymom hosťovala v skladbe Tell Me od DJa NG z roku 2008. Prelomový bol pre ňu rok 2010, kedy sa rozhodla svoj talent naplno zužitkovať a začala pracovať na vlastnom debutovom albume. Úspechy singlov Katy on a Mission a Lights On s hosťujúcou hip-hopovou skladateľkou Ms. Dynamite ju presvedčili, že to robí dobre a (nielen) britský trh takýto hlas potrebuje. Speváčku si všimla napríklad aj londýnska dubstepová formácia Magnetic Man. Katy B jej vokálne vypomohla v skladbe Perfect Stranger, z ktorého bol ďalší veľký hit.

Prvú sólovú štúdiovú nahrávku s názvom On a Mission napokon vydala v apríli 2011. Kritici i fanúšikovia z nej boli nadšení. Magazín NME jej dal 8 bodov z 10 možných a Pitchfork 8,1 bodu z 10. Album si napokon vyslúžil aj nomináciu na prestížnu Mercury Prize. Za tretí singel z tejto nahrávky s názvom Broken Record speváčka vlani získala NME Award v kategórii Najlepšia dancefloorová hymna roka. V súčasnosti pracuje táto sympatická ryšavka so zamatovým vokálom na druhom albume. Pomáha jej s ním renomovaný skladateľ a producent Guy Chambers, ktorý stojí za úspechom Robbieho Williamsa.


Polemic prišli na hudobnú scénu so svojím obľúbeným ska už v roku 1988 a tento rok teda oslavujú 25 rokov na scéne. Za ten čas stihli vyprodukovať niekoľko radových albumov, výberovku, živák a také hity ako Baba-Ryba, Ako to prežijem, Komplikovaná, Hurikán alebo Gangster-ska. Fanúšikov na Slovensku, ale aj v Česku, si získali energickými vystúpeniami, ktoré ľudí za každého počasia doslova nakazia dobrou náladou. Pred pár týždňami uviedli na trh novú štúdiovku Hey!

Ba-Ba-Re-Bop (2013) s hosťami ako Paľo Habera, Lenka Dusilová, Katka Knechtová či Matěj Ruppert, ktorú predstavili na veľkom turné. Priblížia ju aj na prvom letnom festivale BA City Beats.


Na BA City Beats, ktorý sa bude konať 20. a 21. júna (štvrtok - piatok), vystúpi aj americký soulový spevák Aloe Blacc, londýnska drum ‘n’ bassová formácia Rudimental, manchesterská kapela Everything Everything, anglické zoskupenie Stereo MCs s dídžejským setom, britskí priekopníci ambient housu The Orb a britské grimeové zoskupenie Hadouken!. Na podujatí sa predstaví aj kanadské rockové trio Danko Jones, izraelská electro-popová formácia Terry Poison, rakúska downtempová dvojica Tosca, britská vokálna formácia The Boxettes, slovenský bubeník Martin Valihora v projekte s kubánskou flautistkou a speváčkou Glendou López a americkými a kubánskymi hudobníkmi, rapper Vec, speváčka Jana Kirschner a hudobník Tomáš Sloboda s projektom Sounds Like This. Permanentky na podujatie sa predávajú v sieti Ticketportal za 39 eur.

www.bacitybeats.sk
www.facebook.com/BACityBeats

VSTUPENKY/TICKETS na podujatie BA City Beats

Top