Detail info
Close

City Sounds uvádza: GREGORY PORTER

City Sounds uvádza: GREGORY PORTER

Miesto:

Vstupenky

Popis podujatia

Dátum/Date: 15.11.2018 o 19.00 h
Miesto konania/Place of event: Dom odborov - ISTROPOLIS, Trnavské mýto 1, Bratislava

19.00 h ANDREAS VARADY TRIO

20.00 h GREGORY PORTER

 

Pred vypredaným koncertom Gregoryho Portera vystúpi muzikantský zázrak Andreas Varady

Dve senzácie na jednom koncerte. Prierez hudobnou tvorbou príde na Slovensko predstaviť dvojnásobný držiteľ Grammy a americký spevák Gregory Porter, ale aj slovenský hudobný fenomén Andreas Varady so svojim triom. Mladý muzikant, ktorého si pod patronát vzal aj džezový velikán Quincy Jones, otvorí koncert v bratislavskom Istropolise vo štvrtok 15. novembra.

V zahraniční etablovaný Slovák maďarsko-rómskeho pôvodu Andreas Varady je právom považovaný za hudobný fenomén.  Dnes už 21-ročný gitarista začínal hrou na tomto nástroji vo veku štyroch rokov, pričom ako 12-ročného si ho všimol írsky bubeník a producent David Lyttle. Okrem príležitosti účinkovať v jeho kapele tiež Varadymu pomohol s prvým a zároveň spoločným albumom Questions (2010).  O rok na to sa Varady stal najmladším headlinerom v londýnskom klube Ronnie Scott’s, objavil sa na titulnej strane časopisu Guitar Player a prijal pozvanie na prestížny Montreux Jazz Festival. Práve tam upútal pozornosť legendárneho trubkára a producenta Quincyho Jonesa, ktorý ho označil za jedného z najtalentovanejších hudobníkov našej planéty. V superlatívoch sa o Varadym vyjadruje aj britský džezový magazín The Independent:  „On je omnoho viac než len zázračný chlapec s technickou zdatnosťou. Preukazuje tiež značnú mieru kreativity a hlboké porozumenie hudby. Fenomenálne!“ Andreas Varady debutoval v roku 2014 sólovým albumom s rovnomenným názvom, druhý hudobný počin Quest vydal v apríli tohto roku. Na Slovensko zavíta so svojim triom po boku mladšieho brata Adriana (bicie) a otca Ondreja Bandiho (basgitara).

https://youtu.be/eSSbNt1yX6w

Gregory Porter je podľa kritiky jedným z najprecítenejších džez-soulových spevákov a skladateľov svojej generácie. Tento  47-ročný rodák z Kalifornie pritom začal svoju kariéru až vo veku 33 rokov, ako spevák reštaurácie v Brooklyne, kde v tom čase pracoval aj ako šéfkuchár. Vyzretým debutovým albumom Water (2010) však okamžite zaujal Národnú akadémiu hudobného umenia a vied, ktorá v nasledujúcom roku nominovala jeho počin na najprestížnejšie hudobné ocenenie Grammy. Porter premenil nomináciu tretím štúdiovým albumom Liquid Spirit (2013) v kategórii Najlepší džezový spevácky album, pričom sošku zlatého gramofónu si odniesol aj za album Take Me To The Alley (2016).

https://youtu.be/7DiXSLWR4a4

Porter zaujal poslucháčov aj svojim posledným štúdiovým počinom Nat King Cole & Me (2017), ktorý nahral so 70-členným sláčikovým orchestrom. Album je kolekciou prespievaných skladieb legendárneho amerického speváka a skladateľa Nat King Colea, ale aj Porterových autorských piesní, ktoré Cole ku vzniku inšpiroval. Samotný Porter priznáva, že legendárny hudobník bol pre Portera nielen inšpiráciou, ale jeho hudba v ňom zaplnila aj dieru po absencii otca. „Môj otec nebol súčasťou môjho života, nevychovával ma, neprejavoval o mňa záujem. A tak Natove slová – vstaň, opráš sa a začni znovu – všetky jeho lekcie a slová múdrosti boli ako otcovské rady,“ vyznal sa z pocitov Porter, ktorý na album zaradil aj skladbu I Wonder Who My Daddy Is. Tá odznela aj na jeho aprílovom koncerte v prestížnej sále Royal Albert Hall, ktorého výsledkom je živý album One Night Only (2018). Na Slovensku predstaví Gregory Porter prierez svojou tvorbou, pričom sprevádzať ho bude zostava špičkových hudobníkov: Tivon Pennicott (tenor saxofón), Albert R. Crawford (klavír), Jahmal Nichols (basa), Jeremy Clemons (bicie) a český muzikant Ondřej Pivec (Hammond organ).

Prierez svojou doterajšou tvorbou prichádza na Slovensko predstaviť americká spevácka senzácia a dvojnásobný držiteľ Grammy, Gregory Porter. Známy spevák sa už v minulosti predstavil vo vypredanej sále bratislavskej Starej Tržnice. V rámci celoročného festivalu City Sounds tentoraz vystúpi vo Veľkej sále Istropolisu na jeseň 15. novembra.

Jeden z najprecítenejších džezových spevákov a skladateľov svojej generácie. Aj to je prívlastok, ktorým kritika rada častuje 46-ročného rodáka z Kalifornie. Gregory Porter pritom svoju kariéru začínal vo veku 33 rokov, ako spevák reštaurácie v Brooklyne, kde v tom čase pracoval aj ako šéfkuchár. Vyzretým debutovým albumom Water (2010) však okamžite zaujal Národnú akadémiu hudobného umenia a vied, ktorá v nasledujúcom roku nominovala jeho debutový počin na najprestížnejšie hudobné ocenenie Grammy. Porter nomináciu premenil tretím štúdiovým albumom Liquid Spirit (2013) v kategórii Najlepší džezový spevácky album, pričom sošku zlatého gramofónu si odniesol aj v uplynulom roku za album Take Me To The Alley (2016).
V súčasnosti sa Gregory Porter vracia na pódiá so svojim posledným štúdiovým počinom Nat King Cole & Me (2017), ktorý nahral so 70-členným sláčikovým orchestrom. Album je kolekciou prespievaných skladieb legendárneho amerického speváka a skladateľa Nat King Colea, ale aj Porterových autorských piesní, ktoré Cole ku vzniku inšpiroval. Cole bol pre Portera nielen umeleckým vzorom, ale v mladosti mu jeho hudba a hĺbka textov nahrádzala absenciu otca.
Skladby zaranžované dirigentom a skladateľom Vince Mendozom sú tak pre Portera splneným snom. K albumu, na ktorom vôbec po prvýkrát spojil sily s orchestrom, sa pozitívne vyjadruje aj kritika. Austrálska verzia magazínu The Rolling Stone prirovnáva počin k „filmovej romantike 40., 50. a 60. rokov dvadsiateho storočia, zahalenej v medovom barytóne speváka.“ Pochvalne sa na adresu albumu vyjadril aj britský denník The Times: „Nat King Coleovi trvalo polovicu kariéry, kým sa z malých zoskupení prepracoval k sláčikovým orchestrom. Gregory Porter to zvládol v rozpätí piatich albumov,“ uviedol denník.

Nat King Cole, rodným menom Nathaniel Adams Coles, bol americký džezový klavirista a spevák. V priebehu svojej kariéry nahral vyše sto hitových skladieb s miliónovými predajmi singlov a albumov. Medzi jeho známe hity patria napríklad skladby Sweet Lorraine, Pretend, A Blossom Fell, ale aj Nature Boy a Smile. Jeho džezové trio s ktorým vystupoval sa stalo modelovým vzorom pre malé džezové ansámble. Cole sa však uplatnil aj ako herec, či televízna osobnosť. Bol vôbec prvým černochom, ktorý moderoval americké televízne relácie, čím sa stal pýchou afroamerickej komunity. „Jeho vizáž bola nádherná, jeho štýl bol nádherný. Bol to odlišný obrázok černocha,“ uviedol o ňom Gregory Porter. Nat King Cole je dodnes radený medzi najvýznamnejšie postavy hudobnej histórie USA.

Festival City Sounds z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Bratislavský samospravny kraj, Ars Bratislavensis a SOZA.


Zľavy/Discounts: bez nároku na zľavy/without any discounts.



Ticketportal je garancia pravosti vstupeniek

Na stránkach spoločnosti Ticketportal si kupujete vždy originálne vstupenky na dané podujatie.

Spoločnosť Ticketportal nezaručuje pravosť vstupeniek zakúpených na sekundárnych portáloch predaja (napr. Viagogo), nemá s nimi nič spoločné a ani tento spôsob predaja nepodporuje.

Galéria

Top