Detail info
Close

JULIA FISCHER – Debussy/Bartók/Korsakov

Abonentný cyklus Gesamtkunstwerk 2019/2020
JULIA FISCHER – Debussy/Bartók/Korsakov

Miesto:

Vstupenky

Popis podujatia

24. 1. 2020 19:30 Koncertná sieň Slovenskej filharmónie
FRANCÚZSKY NÁRODNÝ ORCHESTER
EMMANUEL KRIVINE, dirigent
JULIA FISCHER, husle
Claude Debussy: Faunovo popoludnie
Béla Bartók: Koncert pre husle a orchester č. 2, Sz. 112
Nikolaj Rimskij-Korsakov: Šeherezáda, symfonická suita op. 35

Julia Fischer, nemecká huslistka so slovenskými koreňmi, patrí k najdôležitejším sólistickým osobnostiam súčasnosti. O jej výnimočnej muzikálnosti svedčí tiež to, že koncertuje aj ako klaviristka. Jej virtuozitu budú môcť poslucháči oceniť v Bartókovom Husľovom koncerte č. 2, ktorý dodnes očarúva „geniálnou strohosťou“.

S Emmanuelom Krivinom, šéfdirigentom slávneho Francúzskeho národného orchestra, ktorého časopis Guardian označil za jednu z najdôležitejších dirigentských osobností súčasnosti, ju spája okrem slovanských koreňov aj láska k francúzskemu a „východoeurópskemu“ repertoáru. Ich spojenie je prísľubom nezvyčajne napínavého a pestrého hudobného večera rozprestierajúceho sa medzi francúzskou impresionistickou poéziou, maďarskou modernou a rozprávkovým ruským romantizmom.

Svetová premiéra Debussyho Faunovho popoludnia v roku 1894 poslucháčov tak očarila, že si po skončení okamžite vyžiadali zopakovanie diela. V tejto skladbe prekročil Debussy akýkoľvek rámec vtedajšej kompozičnej konvencie. Nevtieravá revolúcia zvuku Faunovho popoludnia zadefinovala pojem hudby nanovo. Pod Debussyho rukami sa totiž stala tajuplným univerzom, ktoré sa v tom istom okamihu rodí a zároveň hynie. Nuansy zvuku, hudobné ornamenty, novátorská práca s hudobnými nástrojmi a transparentná textúra orchestra dodávajú skladbe jedinečne čarovnú auru éterickosti.

Symfonická suita Šeherezáda je najznámejšia inštrumentálna kompozícia Nikolaja Rimského-Korsakova. Témy na námet orientálnej rozprávky sa tiahnu kompozíciou v rôznych farbách, náladách a formách. V poslednej časti večera sa hudba huslí stane kostýmom dcéry perzského vezíra. Červená niť huslí je totiž personifikáciou orientálnej Šeherezády rozprávajúcej sultánovi príbehy plné fantázie a orientálneho koloritu.

Vstupenky:
A kategória 65 EUR
B Kategória 45 EUR
Zľavnené (ITIC/ISIC/Dôchodca) z B Kategórie 20 EUR



Ticketportal je garancia pravosti vstupeniek

Na stránkach spoločnosti Ticketportal si kupujete vždy originálne vstupenky na dané podujatie.

Spoločnosť Ticketportal nezaručuje pravosť vstupeniek zakúpených na sekundárnych portáloch predaja (napr. Viagogo), nemá s nimi nič spoločné a ani tento spôsob predaja nepodporuje.

Top