CERTIFIKÁT SOMELIERA

CERTIFIKÁT SOMELIERA

Dátum:
Miesto:

Vstupenky

Popis podujatia

Asociácia somelierov Slovenskej republiky, člen ASI – Association de la Sommellerie Internationale

P O Z V Á N K A
na profesionálny someliersky kurz

CERTIFIKÁT SOMELIERA

Kurz sa skladá z dvoch modulov a je ukončený písomným testom a praktickými skúškami, na základe ktorých úspešní absolventi získajú Certifikát someliera. Osvedčenie obsahuje garančné insígnie Asociácie somelierov Slovenskej republiky a ASI – Association de la Sommellerie Internationale.

Termíny kurzu:
I. modul. 25. - 27. apríl 2018
II. modul: 23. – 25. máj 2018

Zahájenie kurzu v stredu 25. apríla o 9.00.
Vyučovanie každý deň od 9.00 do 19.00.

Miesto konania kurzu: Škola vína, Na Kalvárii 7/A, Bratislava (Horský park)

Organizácia kurzu
Kurz prebieha v dvoch moduloch.
I. modul Základy vinohradníctva a vinárstva, Základy somelierstva, Základné postupy zmyslového hodnotenia, Ušľachtilé nápoje (káva, destiláty, pivo, miešané nápoje, voda) a cigary
II. modul – Vína SR, Vína Starého sveta, Vína Nového sveta, Snúbenie vína a jedla, Servis vína
III. v rámci kurzu sa uskutoční odborná ekurzia do vinárstva a návšteva BraVino Bratislava wine show
IV. skúška Certifikát someliera (termín na základe dohody)

Účastníci môžu absolvovať teoretickú a praktickú skúšku. Úspešní absolventi skúšky získajú Certifikát someliera.

Cena kurzu: 690€ + vydanie certifikátu 33€

Odborní lektori:
Ing. Štefan Ailer, PhD.
Je absolventom Mendelovej univerzity v Brne, Záhradníckej fakulty Lednice na Morave. Má dlhoročnú prax v manažérskych pozíciách v dvoch vinárskych spoločnostiach na Slovensku. Úspešne sa podieľal na implementácii predpisov EÚ v oblasti vinohradníctva a vinárstva do národnej legislatívy V súčasnosti je lektorom a vysokoškolským pedagógom v odbore vinohradníctvo a vinárstvo. Je autorom knihy Vinárstvo a somelierstvo.

Beáta Vlnková
Prezidentka Asociácie somelierov Slovenskej republiky. Získala diplomy Certified sommelier by the Court of Master Sommeliers a Advanced Certificate in Wines & Spirits v Londýne. Vedie Školu vína v Bratislave.

Rastislav Šuták
Reprezentoval Slovensko na Majstrovstvách Európy a Afriky v máji 2017 a umiestnil sa na vynikajúcom 13. mieste z 39 krajín. Má encyklopedické vedomosti o vínach sveta, dlhoročné skúsenosti someliera z najlepších reštaurácií Slovenska, organizuje odborné profesionálne degustácie.
Je držiteľom International A.S.I. Sommelier Diploma.

Tomáš Gyén
Profesionálny flairový barman a somelier. V súčasnosti manager v RUDOLF JELÍNEK Slovakia Brand ambassador MONIN pre SR. Lektor flairovej sekcie Slovenskej barmanskej asociácie Slovak flair team, generálny sekretár Slovenskej barmanskej asociácie. Je majiteľom desiatok ocenení z prestížnych slovenských, ako aj svetových barmanských súťaží.

Peter Labaj
Obchodný riaditeľ spoločnosti MY & MI spol. s r.o. Spoločnosť sa zaoberá predajom cigár od roku 1996. Venujú sa nielen predaju, ale aj správnemu servisu, skladovaniu a snúbeniu cigár s nápojmi.

 

Odborný program kurzu
I. modul

VINOHRADNÍCTVO A VINÁRSTVO I.
1.1. Prírodné podmienky pre pestovanie viniča hroznorodého na výrobu vína, rez a vedenie viniča, mikroklíma rastliny, vegetačný cyklus viniča, zber hrozna
1.2. Vitis vinifera a podpníkové odrody. Klony, vnútrodruhové krížence, medzidruhové krížence (hybridy).
Hlavné medzinárodné odrody a odrody pestované na Slovensku


VINÁRSTVO II.
2.1. Spracovanie hrozna a výroba vína: základné technologické postupy pri výrobe tichých bielych, červených a rosé vín, šumivých a fortifikovaných vín
2.2. Choroby a chyby vína
2.3. Základné rozdelenie vín podľa kategorizácie OIV, apelačné systémy kategorizácie vín, prívlastkové vína
2.4. Praktická časť: degustácia základných kategórií vín
2.5. Odborná exkurzia vo vinárskej prevádzke
SOMELIERSTVO I.
3.1.História a súčasnosť profesie someliera, uplatnenie, jednotlivé činnosti a povinnosti someliera, somelier a jeho hostia, klasifikácia klientely, manažment sťažností, etiketa, Asociácia somelierov SR, Assocation de la Sommellerie Internationale
3.2. Senzorická analýza: základné postupy a technika zmyslového hodnotenia. Systematický prístup k hodnoteniu vína podľa WSET a degustátorský slovník
3.3. Praktická časť: nácvik degustačných techník, degustácia odrodových vín


UŠĽACHTILÉ NÁPOJE A CIGARY
3.4. Káva: odrody, miesta pestovania, praženie
3.5. Barista – kultúra pitia kávy, espresso
3.6. Pivo: výroba, degustácia piva
3.7. Destiláty a miešané nápoje: delenie a druhy, pôvod, technológia výroby, degustácia
3.8. Cigary: druhy cigár a správne podávanie


II. modul

VÍNA SVETA
1.1. Vína Slovenska : Slovenské vinohradnícke oblasti, odrody a štýly vína, vinárska legislatíva.
Praktická časť: degustácia slovenských vín
2.2. Vína Starého sveta I.: Nemecko, Rakúsko
2.3. Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek


VÍNA SVETA
2.1. Vína Starého sveta II. : Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Portugalsko
Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek
2.2. Vína Nového sveta : USA, Canada, Južná Amerika Juhoafrická republika, Austrália, Nový Zéland
Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek


SOMELIERSTVO II.
3.1. Víno v reštaurácii: Kritéria pri výbere vína do reštaurácie, skladovanie a evidencia vín, ako čítať vínnu etiketu, marketing vín, nápojový a vínny lístok
3.2. Snúbenie jedla a vína: analýza senzorických vlastností jedla a vína, základné pravidlá snúbenia jedla a vína
3.3. Praktická časť: teória v praxi kombinatoriky snúbenia jedla a vína, praktická ukážka menu: predjedlo, hlavné jedlo, dezert, snúbenie vína a syrov
3.4. Servis vína: postup, pomôcky, sklo
3.5. Voda: rozdelenie, degustácia a servis, snúbenie s vínom

Zmena poradia prednášok vyhradená.

Na mape

Top