Detail info
Close

CERTIFIKÁT SOMELIERA

CERTIFIKÁT SOMELIERA

Miesto:

Vstupenky

Popis podujatia

Asociácia somelierov Slovenskej republiky, člen ASI – Association de la Sommellerie Internationale

P O Z V Á N K A
na profesionálny someliersky kurz

CERTIFIKÁT SOMELIERA

Kurz sa skladá z dvoch modulov a je ukončený písomným testom a praktickými skúškami, na základe ktorých úspešní absolventi získajú Certifikát someliera. Osvedčenie obsahuje garančné insígnie Asociácie somelierov Slovenskej republiky a ASI – Association de la Sommellerie Internationale.

Termíny kurzu:
I. modul. 25. - 27. apríl 2018
II. modul: 23. – 25. máj 2018

Zahájenie kurzu v stredu 25. apríla o 9.00.
Vyučovanie každý deň od 9.00 do 19.00.

Miesto konania kurzu: Škola vína, Na Kalvárii 7/A, Bratislava (Horský park)

Organizácia kurzu
Kurz prebieha v dvoch moduloch.
I. modul Základy vinohradníctva a vinárstva, Základy somelierstva, Základné postupy zmyslového hodnotenia, Ušľachtilé nápoje (káva, destiláty, pivo, miešané nápoje, voda) a cigary
II. modul – Vína SR, Vína Starého sveta, Vína Nového sveta, Snúbenie vína a jedla, Servis vína
III. v rámci kurzu sa uskutoční odborná ekurzia do vinárstva a návšteva BraVino Bratislava wine show
IV. skúška Certifikát someliera (termín na základe dohody)

Účastníci môžu absolvovať teoretickú a praktickú skúšku. Úspešní absolventi skúšky získajú Certifikát someliera.

Cena kurzu: 690€ + vydanie certifikátu 33€

Odborní lektori:
Ing. Štefan Ailer, PhD.
Je absolventom Mendelovej univerzity v Brne, Záhradníckej fakulty Lednice na Morave. Má dlhoročnú prax v manažérskych pozíciách v dvoch vinárskych spoločnostiach na Slovensku. Úspešne sa podieľal na implementácii predpisov EÚ v oblasti vinohradníctva a vinárstva do národnej legislatívy V súčasnosti je lektorom a vysokoškolským pedagógom v odbore vinohradníctvo a vinárstvo. Je autorom knihy Vinárstvo a somelierstvo.

Beáta Vlnková
Prezidentka Asociácie somelierov Slovenskej republiky. Získala diplomy Certified sommelier by the Court of Master Sommeliers a Advanced Certificate in Wines & Spirits v Londýne. Vedie Školu vína v Bratislave.

Rastislav Šuták
Reprezentoval Slovensko na Majstrovstvách Európy a Afriky v máji 2017 a umiestnil sa na vynikajúcom 13. mieste z 39 krajín. Má encyklopedické vedomosti o vínach sveta, dlhoročné skúsenosti someliera z najlepších reštaurácií Slovenska, organizuje odborné profesionálne degustácie.
Je držiteľom International A.S.I. Sommelier Diploma.

Tomáš Gyén
Profesionálny flairový barman a somelier. V súčasnosti manager v RUDOLF JELÍNEK Slovakia Brand ambassador MONIN pre SR. Lektor flairovej sekcie Slovenskej barmanskej asociácie Slovak flair team, generálny sekretár Slovenskej barmanskej asociácie. Je majiteľom desiatok ocenení z prestížnych slovenských, ako aj svetových barmanských súťaží.

Peter Labaj
Obchodný riaditeľ spoločnosti MY & MI spol. s r.o. Spoločnosť sa zaoberá predajom cigár od roku 1996. Venujú sa nielen predaju, ale aj správnemu servisu, skladovaniu a snúbeniu cigár s nápojmi.

 

Odborný program kurzu
I. modul

VINOHRADNÍCTVO A VINÁRSTVO I.
1.1. Prírodné podmienky pre pestovanie viniča hroznorodého na výrobu vína, rez a vedenie viniča, mikroklíma rastliny, vegetačný cyklus viniča, zber hrozna
1.2. Vitis vinifera a podpníkové odrody. Klony, vnútrodruhové krížence, medzidruhové krížence (hybridy).
Hlavné medzinárodné odrody a odrody pestované na Slovensku


VINÁRSTVO II.
2.1. Spracovanie hrozna a výroba vína: základné technologické postupy pri výrobe tichých bielych, červených a rosé vín, šumivých a fortifikovaných vín
2.2. Choroby a chyby vína
2.3. Základné rozdelenie vín podľa kategorizácie OIV, apelačné systémy kategorizácie vín, prívlastkové vína
2.4. Praktická časť: degustácia základných kategórií vín
2.5. Odborná exkurzia vo vinárskej prevádzke
SOMELIERSTVO I.
3.1.História a súčasnosť profesie someliera, uplatnenie, jednotlivé činnosti a povinnosti someliera, somelier a jeho hostia, klasifikácia klientely, manažment sťažností, etiketa, Asociácia somelierov SR, Assocation de la Sommellerie Internationale
3.2. Senzorická analýza: základné postupy a technika zmyslového hodnotenia. Systematický prístup k hodnoteniu vína podľa WSET a degustátorský slovník
3.3. Praktická časť: nácvik degustačných techník, degustácia odrodových vín


UŠĽACHTILÉ NÁPOJE A CIGARY
3.4. Káva: odrody, miesta pestovania, praženie
3.5. Barista – kultúra pitia kávy, espresso
3.6. Pivo: výroba, degustácia piva
3.7. Destiláty a miešané nápoje: delenie a druhy, pôvod, technológia výroby, degustácia
3.8. Cigary: druhy cigár a správne podávanie


II. modul

VÍNA SVETA
1.1. Vína Slovenska : Slovenské vinohradnícke oblasti, odrody a štýly vína, vinárska legislatíva.
Praktická časť: degustácia slovenských vín
2.2. Vína Starého sveta I.: Nemecko, Rakúsko
2.3. Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek


VÍNA SVETA
2.1. Vína Starého sveta II. : Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Portugalsko
Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek
2.2. Vína Nového sveta : USA, Canada, Južná Amerika Juhoafrická republika, Austrália, Nový Zéland
Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek


SOMELIERSTVO II.
3.1. Víno v reštaurácii: Kritéria pri výbere vína do reštaurácie, skladovanie a evidencia vín, ako čítať vínnu etiketu, marketing vín, nápojový a vínny lístok
3.2. Snúbenie jedla a vína: analýza senzorických vlastností jedla a vína, základné pravidlá snúbenia jedla a vína
3.3. Praktická časť: teória v praxi kombinatoriky snúbenia jedla a vína, praktická ukážka menu: predjedlo, hlavné jedlo, dezert, snúbenie vína a syrov
3.4. Servis vína: postup, pomôcky, sklo
3.5. Voda: rozdelenie, degustácia a servis, snúbenie s vínom

Zmena poradia prednášok vyhradená.



Ticketportal je garancia pravosti vstupeniek

Na stránkach spoločnosti Ticketportal si kupujete vždy originálne vstupenky na dané podujatie.

Spoločnosť Ticketportal nezaručuje pravosť vstupeniek zakúpených na sekundárnych portáloch predaja (napr. Viagogo), nemá s nimi nič spoločné a ani tento spôsob predaja nepodporuje.

Top