Detail info
Close

KAROL PLICKA: ZEM SPIEVA

KAROL PLICKA: ZEM SPIEVA

Miesto:

Vstupenky

Popis podujatia

Viva Musica! festival

ZEM SPIEVA
Uvedenie slávnej filmovej poémy Karola Plicku v sprievode symfonického orchestra

Film Zem spieva je prvým slovenským celovečerným zvukovým filmom, ktorý vznikol v roku 1933 na podnet Matice slovenskej za priamej podpory vtedajšieho prezidenta republiky Tomáša Garrigua Masaryka. Autorom námetu a režisérom filmu je Karol Plicka, často označovaný za jedného z najzásadnejších tvorcov našej kultúrnej histórie, ktorý si v roku 1968 vyslúžil titul Národný umelec. Približne hodinový dokument unikátnym spôsobom zachytáva slovenské ľudové zvyky, ako sa odrážali v piesňach a tancoch, v obyčajoch, v detských popevkoch i v hrách. Je to umelecky komponovaný záznam ľudových tradícii, hier, obradov, tancov a slávností v čase od skorej jari do neskorej jesene na Slovensku v 30. rokoch 20. storočia. Filmový materiál sa stal podkladom pre vytvorenie hudby, ktorej autorom bol český hudobný skladateľ a dirigent František Škvor. Film obsahuje aj poetické medzititulky z pera básnika Jána Smreka. Vo svojej dobe sa film u domáceho publika nestretol s takým ohlasom, aký by si zaslúžil; jeho kvality však boli už vtedy ocenené v zahraničí – za najlepšiu réžiu získal v roku 1934 ocenenie Zlatý pohár na druhom ročníku medzinárodného Biennale v talianskych Benátkach. Originálny negatív filmu zhorel pri požiari zlínskych filmových ateliérov v roku 1944. Zo zachovanej nekompletnej pozitívnej kópie boli v roku 1945 vyrobené dva double negatívy, v roku 1983 bol nahraný nový záznam pôvodnej hudby a do filmu bol zaradený pôvodný úvod so zábermi Prahy. Práve táto inovovaná verzia, označovaná ako „Zem spieva 1983“ , bude v rámci festivalu Viva Musica! uvedená so živým sprievodom Orchestra a zboru Viva Musica! pod taktovkou Martina Leginusa.

Po projekcii filmu bude koncert pokračovať ľudovou veselicou vo foyer Slovenského rozhlasu, v rámci ktorej vystúpi Folklórny súbor Urpín, absolútny víťaz televíznej šou Zem spieva. 

www.vivamusica.sk



Ticketportal je garancia pravosti vstupeniek

Na stránkach spoločnosti Ticketportal si kupujete vždy originálne vstupenky na dané podujatie.

Spoločnosť Ticketportal nezaručuje pravosť vstupeniek zakúpených na sekundárnych portáloch predaja (napr. Viagogo), nemá s nimi nič spoločné a ani tento spôsob predaja nepodporuje.

Top