Detail info
Close

#dubček

#dubček

Miesto:

Vstupenky

Popis podujatia

Alexander Dubček, Antonín Novotný, Ludvík Svoboda, Leonid Iľjič Brežnev, Gustáv Husák a Vasiľ Biľak ožívajú prostredníctvom generačnej výpovede pätice mladých performerov v modernom príbehu o histórii, ktorá sa udiala skôr než sa narodili.

Po hrách Dr. Gustáv Husák – väzeň prezidentov, prezident väzňov, Komunizmus a Holokaust napísal Viliam Klimáček na objednávku Divadla Aréna v poradí už štvrtú hru tzv. Občianskeho cyklu Divadla Aréna #dubček. Cyklus sa začal inscenáciou Tiso v roku 2004 a pokračoval inscenáciou hry Martina Čičváka Kukura (2011). Spomínané tituly spája politická téma, ktorá chce prostredníctvom divadla vyprovokovať historickú sebareflexiu a vyvolať spoločenskú diskusiu.

Titul #dubček v sebe nesie špecifikum historickej osobnosti – profesionálneho slovenského politika, výraznú osobnosť česko-slovenských dejín, aktéra Pražskej jari, predstaviteľa socializmu s ľudskou tvárou - Alexandra Dubčeka. Cez jeho život a kariéru sa snažia dnešní mladí ľudia pochopiť život v období socializmu a pripomenúť si päťdesiate výročie invázie okupačných vojsk Varšavskej zmluvy, dňa 21. augusta 1968, na územie Československa.

RSDr. Alexander Dubček (* 27. november 1921, Uhrovec – † 7. november 1992, Praha) bol slovenský politik, štátnik a vrcholný predstaviteľ Pražskej jari. Od januára 1968 zastával funkciu prvého tajomníka ÚV KSČ, v ktorej začal praktizovať ideu „socializmu s ľudskou tvárou“. Tento reformný proces snažiaci sa o demokratizáciu komunistického režimu ukončila 21. augusta 1968 invázia piatich krajín Varšavskej zmluvy do ČSSR. V apríli 1969 Dubčeka vo funkcii prvého tajomníka ÚV KSČ nahradil Gustáv Husák, ktorý zaviedol tzv. normalizáciu. Po nežnej revolúcii sa Dubček opäť vrátil do politického života ako predseda Federálneho zhromaždenia ČSFR a predseda SDSS. Zomrel po dopravnej nehode služobného auta.

Mladá generácia a jej výpoveď prináša nedeformovaný, nezaujatý a nový pohľad na zásadnú časť našich dejín v réžii mladého českého režiséra Michala Skočovského, narodeného v Brne. Okrem divadelnej réžie na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne vyštudoval grafickú a priestorovú komunikáciu na University of the Arts v Londýne (London College of Communication). V posledných rokoch sa venuje najmä divadelnej tvorbe, k jeho úspešným projektom patrí napríklad divadelná adaptácia bestselleru My, deti zo stanice Zoo či inscenácia Mizantrop podľa Molièra, ktorá bola nominovaná na cenu Grenouille na festivale francúzskeho divadla. Podobný úspech zožala aj inscenácia Kopanec (Der Kick), za ktorú získal nomináciu na Cenu divadelnej kritiky, v kategórii Talent roka. Spolupracuje s viacerými divadlami v Čechách (Činoherní studio, HaDivadlo v Brne, Slovácké divadlo v Uherském Hradišti, Divadlo Petra Bezruče Ostrava, Horácké divadlo Jihlava) a v Divadle Aréna pôsobil ako asistent réžie Martina Čičváka.

Inscenácia je pokračovaním tzv. Občiansky cyklu Divadla Aréna.

Túto divadelnú hru podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Tvorcovia
RÉŽIA MICHAL SKOČOVSKÝ
ASISTENT RÉŽIE IVO DOBROVODSKÝ
DRAMATURGIA MARTIN KUBRAN / SAŠA SARVAŠOVÁ
SCÉNA MICHAL SKOČOVSKÝ / DOROTA VOLFOVÁ
KOSTÝMY MARTINA ŠIRÁŇOVÁ

Hrajú
PRVÝ / DUBČEK MATEJ MARUŠIN
DRUHÝ / BREŽNEV / AGENT KGB MATÚŠ KVIETIK
TRETÍ / HUSÁK JURAJ BAČA
ŠTVRTÝ / NOVOTNÝ / SVOBODA / BIĽAK / GENERÁL MARIÁN CHALÁNY
PIATA ALEXANDRA PALATÍNUSOVÁ

Divadlo Aréna informuje návštevníkov predstavenia #dubček, že dňa 26.06.2019 o 19:00 hodine sa bude zhotovovať televízny záznam divadelnej inscenácie. Podmienky spracovania osobných údajov RTVS nájdete na nasledujúcom odkaze: Zásady ochrany osobných údajov (GDPR) RTVS



Ticketportal je garancia pravosti vstupeniek

Na stránkach spoločnosti Ticketportal si kupujete vždy originálne vstupenky na dané podujatie.

Spoločnosť Ticketportal nezaručuje pravosť vstupeniek zakúpených na sekundárnych portáloch predaja (napr. Viagogo), nemá s nimi nič spoločné a ani tento spôsob predaja nepodporuje.

Top