Muzikál KUBO finišuje

Muzikál KUBO finišuje

 

Skúšky na nový muzikál Kubo finišujú. Na premiéru 20. mája 2018 v Piešťanoch sa teší skvelý team  tvorcov,  pre divákov  pripravili nové originálne predstavenie , v ktorom účinkuje  10 hercov a 10 tanečníkov pod režijným vedením Ivana Blahúta.

Muzikál Kubo je živé, energické a zábavné predstavenie ,  v modernej a divácky príťažlivej podobe!  Bravúrna réžia  Ivana Blahúta . Plejáda skvelých hercov a tanečníkov  ako Peter Brajerčík, Adela Mojžišová, Silvia Holečková, Milan Bahúl , Renata Ryníková , Janko Jackuliak,  Judita Hansman, Zdeněk Klusák, Tomáš Palonder,  Štefan Richtárech, PeterTrnik , Peter Makranský , Katka Ivanková, Elenka Kolek Spaskov, Marta Potančokova

 

        Skvelí tanečníci Anička a Michal Dudášovci , dlhoroční sólisti Lúčnice. 

 

   Bravúrne herecké a tanečné výkony,  folklor fashion show predstaví Adriena Adamíková ,fúzia moderného tanca a folklóru  v choreografii Martina Urbana.  Originalitu muzikálu dodajú originálne piesne Simy Martausovej ako muzikálový debut,  hudba Petra Uličného ,   scénar Tomáš Dušička, scéna Andrej Sarvaš.

 

            Peter Brajerčík : predstaviteľ KUBA

„Skúšanie je veľmi náročné. Sme však veľmi dobrý kolektív a počas skúšok sa všetci dobre bavíme. Postava Kuba bude trochu iná, ako sú na ňu diváci zvyknutí. Kubo je človek, ktorý svojou čistotou bojuje proti nerestiam ako chamtivosť, závisť, ohováranie alebo vypočítavosť. Aj pôvodný film, sa dotýka týchto vecí, ktoré sú nám Slovákom, či chceme alebo nie, blízke. Dúfam, že cez humor sa nám na tieto veci podarí poukázať,“ prezradil Peter Brajerčík.

 

 Postavu Aničky stvárňuje  Adela Mojžišová.  Vo  filme KUBO sa jej  veľmi páčila Milka Vášaryová a charizmatický Jozef Adamovič.

„Anička sa vzoprie voľbe matky, čo ju v mojich očiach robí odvážnou a nebojácnou. Páči sa mi, že aj režisér Ivan Blahút podporuje jej temperament atak sa nám z nej rodí malá rebelka. Verím, že muzikál bude príťažlivý pre všetkých, lebo tak to má byť. Herectvom, spevom, hudbou, tancom. Dokonalosť. Nechajme sa prekvapiť,“ povedala Adela Mojžišová.

Silvia Soldanova  Holečková, ktorá alternuje  Aničku sa veľmi teší účinkovaniu v muzikáli  Kubovi

„Moja Anička a ja sa snažíme hľadať iné formy a možnosti ako tuto postavu urobiť súčasnou. Muzikál Kubo spracováva klasický slovenský príbeh, ktorý všetci dobre poznajú . Ale naše stvárnenie bude živelné vtipné predstavenie, pri ktorom si divák oddýchne a zasmeje sa,“ teší sa Silvia  Soldanová Holečková.

Kubovho otca si zahrá výborný herec, svojrázny Štefan Richtárech. Kuba považuje za výnimočný a odvážny projekt, ktorý sa chce popasovať s tým, že bude porovnávaný s legendárnym televíznym filmom.

„Verím, že si diváci v tom našom Kubovi nájdu všetko to, čo ich napĺňalo radosťou pri pozeraní filmu a okrem toho aj obrovský kus nami prinesenej "novej" duše a srdca. Navyše - oživovanie folklóru vo všetkých možných podobách - okrem toho, že je to momentálne "trendy" - považujem za dôležité, krásne a prínosné. Každá doba trpí nostalgiou. Spomíname na to, že kedysi to bolo krajšie, lepšie, hodnotnejšie, čistejšie... Sme skrátka "snílci". V skutočnosti je to tak, že vždy boli rôzni ľudia a všakovaké vzťahy a človek sa musel rozhodnúť, na ktorú stranu sa postaví. Ja som sa postavil na stranu Kuba,“ hovorí s úsmevom Štefan Richtárech, predstaviteľ Bečelu

 

Muzikál Kubo sa predstaví divákom nielen po celom Slovensku ale aj v Čechách .

„Film KUBO s Jozefom Kronerom je takpovediac kultový. Samozrejme, Jožkovi Kronerovi patrí môj nesmierny obdiv. Jeho KUBA považujem za jediný a nenapodobiteľný originál. Napokon je to Oskarový herec! Patrí ku generácii skvelých divadelníkov, ktorí aj dnes dokážu dať začínajúcim hercom zrejme viac ako vysoká škola. Na skúškach je veselo a verím, že aj diváci sa budú baviť,“ konštatuje predstaviteľ kapitána a sluhu ,  herec Peter Trnik.

„Teším sa, že sa zoznámim s prácou mojich slovenských kolegov, s ich skúsenosťami a vážim si príležitosť pracovať s inými ľuďmi ako v mojom materskom divadle. Film KUBO som samozrejme videl a páči sa mi tá atmosféra „ľudovej nôty“. Moja postava je cieľavedomý chytrák, ktorý prekonáva prekážky za každú cenu – aj lži, nervov a podvodov. Kubo bude inak

uchopeným dielom než klasická verzia, ktorú všetci dobre poznáme,“ uzatvára Klusák Zdeněk predstaviteľ Loveckého

 

Ivan Blahút , režisér predstavenia

Pracujeme s predlohou, z ktorej sa stala slávna TV inscenácia. Predloha ako taká vždy poskytuje možnosť rôznych spracovaní. Rôzni tvorcovia urobia z jednej témy rôzne predstavenia. Z toho vyplýva, že tvorcovia nemajú problém vytvoriť niečo nové, . Ide o diváka. Či divák aj to nové spracovanie dokáže akceptovať, či bude pre neho rovnako dobré. O to sa, samozrejme, snažíme. Veľmi sa hráme s činoherným prejavom a herci, ktorí v tejto inscenácií  hrajú, sú úžasní. Peťa Brajerčíka si diváci v postave Kuba zamilujú. Ale nie len herecká zložka je silná.  Výrazná je aj hudba. Autorkou piesní je Sima Martausová.

V predstavení tancujú špičkoví tanečníci. Všetci sú odetí v nádherných kostýmoch Adrieny Adamíkovej. Radosť pozerať. 

Milí diváci, srdečne Vás pozývam na naše predstavenia Kuba, sami posúdite, či sa nám vydarilo. 

 

 Tomáš Duščka , scénar / brat Spirita /

Pôvodnú hru som poznal (zrejme ako väčšina ľudí) hlavne vďaka televíznemu spracovaniu Martina Ťapáka z roku 1965. Bližšie som sa s ňou zoznámil až tesne pred spracovávaním scenáru, keďže som dostal aj pôvodné spracovanie tejto veselohry od Jozefa Hollého. Veľmi príjemne ma vtedy prekvapilo, aké verné bolo filmové spracovanie. Povedal som si preto, že ak je originál taký dobrý, možno by bolo najlepšie zostať mu čo najvernejší. Samozrejme som však musel robiť isté zmeny, keďže tentoraz ide o muzikál - a navyše niektoré z najpamätnejších scén neboli v pôvodnom spracovaní a pribudli až pri televíznom natáčaní - aj vďaka mimoriadnemu umeniu pána Kronera :)Pôvodná verzia scenáru ktorý som vytváral sa snažila zachovávať aj autentický jazyk - aj keď od prísneho dodržiavania autentickosti starej Slovenčiny sa časom upustilo.

 V súčasnosti žijem na Slovensku - aj keď som scenáristiku študoval v zahraničí. Slovensko pre mňa vždy bolo a zrejme aj vždy bude domovom. 

Čo sa týka projektov na Slovensku - pracoval som ako scenárista napríklad na projekte Zem Spieva. Robil som šéfscenáristu pre niekoľko projektov v Česku a napísal som aj vianočnú rozprávku pre RTVS, ktorá by mala mať premiéru už tieto Vianoce a v súčasnosti sa natáča pod taktovkou fantastického Petra Bebjaka.

S Majkom som v minulosti veľmi okrajovo spolupracoval na niekoľkých menších projektoch, ale nikdy nešlo o nejakú vážnu spoluprácu. Napriek tomu, že občas trávime čas ako bratia, pracovne sme sa zatiaľ veľmi nespájali. Párkrát ma poprosil o "odborný názor" - a ja som mu samozrejme vždy rád pomohol. Asi zatiaľ neprišiel ten správny čas na našu spoluprácu. :)Možno sa to ale v blízkej budúcnosti zmení, keďže v súčasnosti pracujeme na návrhu projektu, v ktorom by sme potenciálne naplno spájali svoje sily.

Janko Jackuliak , postava Lovecký

Prečo Kubo ?  Slovenská klasika v mojom CV ešte nebola a teraz už tam je, tak preto:) Kuba som videl ako dieťa a teraz som si ho pripomenul. Je to dielo v ktorom si každá generácie nájde svoje vlastné vysvetlenie, v jednom príbehu, je dalších x príbehov, ktoré sú nadčasové. Mne bola daná úloha pána Loveckého, opäť “sympatická postava”:) Je to šibal, ktorý vám behom pár sekúnd spočíta všetky prsty na nahých nohách ;)Kubo je rýdzo slovenský príbeh, v ktorom nájdeme prepojenie a so súčasnosťou, každý sa v ňom môže nájsť... myslím, že toto bude pre Slovenského diváka výzva. A pre mňa je príťažlivý témou, ktorá je absolútnou metaforou na dianie vôkol nás. 

Judit Hansman , postava Bečelová

Nikdy som podobný formát nerobila, navyše s produkciou, ktorú som predtým nepoznala. V Prešporskom divadle pracujeme s hudbou i s pohybom stále, ale to zvyčajne sa pohybujeme v závažných spoločenských témach. S humorom, ale vážne témy. Kubo sa spočiatku javil ako ľahučká komédia s pesničkami a tancom, no až keď sme sa do témy ponorili hlbšie, zistila som, že zasa vlastne pracujem s vážnou spoločenskou témou, len jej dávame ľahký kabátik. Lakomstvo, egoizmus, krádež, boj o moc, to všetko dnes hýbe nie len Slovenskom, ale hádam aj celým svetom. Napriek tomu môžem smelo povedať, že náš Kubo bude komédia s pesničkami a tancom, i keď tam hádam nie je jediný naozaj slušný človek. Ale možno je toto cesta. Vysmievať sa z našich vlastných neduhov.   

Myslím si, že celé toto skúšobné obdobie je jedna veľká veselá príhoda. Dobrá hudba, skvelý herci a tanečníci, mnoho dobre vymyslených gagov, čo už viac by mohlo diváka prilákať: Ja osobne som sa pri práci stretla s mnohými ľuďmi, ktorých som zažila len pri robote v televíziách, v seriáloch, ale divadlo, to je špeciálna kategória, ktorá si vyžaduje úplne iný spôsob práce. A to, že sme si s mnohými naozaj sadli a že náš Kubo bude veľmi vyvážené dielo, to je pre herca zážitok vždy.

Tvorcovia :
producent : PaedDr. Gabriela Urbanová, Umelecká agentúra Mystik, s.r.o.
réžia : Ivan Blahút
as. réžie : Janko Jackuliak
Scénar : Tomáš Dušička
kostýmy : Adriena Adamíková
choreografia : Martin Urban
scéna :  Andrej Sarvaš


Muzikál Kubo uvedie premiéru

20. a 21. mája 2018 v Dome Umenia v Piešťanoch. Následne poputuje za divákmi po celom Slovensku a Českej republike !

Vstupenky na podujatie KUBO československý muzikál v predaji!
Top