TICHO a spol - Tlačová správa

„​ Mentálny hendikep nie je stigma!”

 V TICHO a spol. bude od 14. 9. 2019 do 20. 9. 2019 prebiehať minifestival zameraný na problémy komunity s mentálnym postihnutím - Uhol pohľadu. 

Komorné kultúrne centrum ​TICHO a spol. ​sa v spolupráci s divadlom mentálne znevýhodnených hercov Stopy snov​ rozhodlo zorganizovať minifestival ​Uhol pohľadu​, ktorým chcú divákom odkomunikovať reálne problémy ľudí trpiacich mentálnym hendikepom, ktoré sú častokrát marginalizované, alebo dezinterpretované zdravou väčšinou.   ​ „

Impulz k vytvoreniu minifestivalu vyšiel z dlhodobej spolupráce s divadlom mentálne znevýhodnených hercov
Stopy snov. Kontinuálnou prácou sme boli ako tvorcovia, ale aj ako ľudia nútení konfrontovať sa so skreslenými predstavami, ktoré my, tí zdraví,  máme o životoch a problémoch ľudí s postihnutím,”
​ hovorí dramaturgička TICHO a spol., Miroslava Košická. 

Minifestival odštartuje ​14. septembra o 17.00 h. vernisážou výstavy Uhol Pohľadu​. Tá zachytáva proces tvorby zoskupenia mentálne znevýhodnených hercov ​Stopy snov​.

16. septembra o 19.00 h​.  audiovizuálnu časť programu zastúpi dokumentárny film režisérok Lenky Vochocovej  a Kateřiny Bubeníčkovej ​Nemusíš s láskou, stačí s citom​. Dokument otvára tabuizovanú tému sexuality mentálne znevýhodnených ľudí, ktorá je často ako problematika väčšinovou spoločnosťou marginalizovaná.

18. septembra o 19.30 h. ​vystúpi so svojou inscenáciou ​Who am I?! ​brnenské ​Divadlo Aldente​, ktoré pracuje s detskými hercami s Downovým syndrómom.   ​„Predstavenie vzniklo predovšetkým z drobných príbehov samotných hercov. Herci s downovým syndrómom majú obrovský divadelný potenciál. Je, samozrejme, omnoho obtiažnejšie ich talent tlmočiť a pretvárať do divadelného tvaru na ktorý sme zvyknutí. Predstavenie je o hľadaní tej spoločnej cesty medzi nami a ľuďmi, ktorí majú nejaký hendikep,”
​ uviedla v rozhovore režisérka predstavenia Jitka Vrbová.

Minifestival ​20. septembra o 19.00 h. ​ukončí domáce divadlo mentálne znevýhodnených hercov ​Stopy snov ​svojou najnovšou inscenáciou ​Kukátkom​. ​„Dospelí ľudia s mentálnym znevýhodnením žijú uzavretí v bubline, v ktorej sa snažíme, aby sa NIČ nestalo. Aby boli v bezpečí. Kto tú bublinu nafukuje? Často ich blízki, pretože majú o nich obrovský strach. Pomáhajú im v tom nie vždy inovatívne prístupy v sociálnej oblasti spolu s verejnou mienkou, že sú to „večné deti“. Ľudia s mentálnym znevýhodneným sa medzi nami pohybujú len výnimočne a my s nimi nevieme komunikovať, vyhýbame sa im, máme strach. O nich. Z nich. O nás. Z nepoznaného. Preto sme začali pracovať na inscenácii Kukátkom. Rozpráva príbeh o strachu, ktorý z bezpečia robí väzenie,“ uviedla v rozhovore spoluautorka predstavenia a hlavná koordinátorka divadelných aktivít zoskupenia ​Stopy snov​, Martina Lukáč Jakubcová.

Top