Erich von Däniken – turné 2014

Erich von Däniken – turné 2014

Erich von Däniken oslávi 79 rokov a príde na Slovensko a do Čiech

14. apríla tohto roku oslávi charizmatický švajčiarsky spisovateľ Erich von Däniken
79. narodeniny. Presne o mesiac neskôr – 13. mája 2014 – zahajuje svoje turné po slovenských a českých mestách.

Keď sa povie Erich von Däniken, staršia generácia si vybaví knihu Spomienky na budúcnosť, mladšia skôr seriál Votrelci dávnoveku. Tento legendárny švajčiarsky spisovateľ oslávi 14. apríla svoje 79. narodeniny. Má za sebou takmer 50-ročnú spisovateľskú a bádateľskú dráhu, čo istotne stojí za malé ohliadnutie sa.
Od spomienok k budúcnosti
Keď v roku 1968 vyšla jeho slávna prvotina Spomienky na budúcnosť, len pomaly začalo udiveným vydavateľom dochádzať, že narazili na zlatú žilu. Kniha sa ešte v tom roku ocitla na prvej priečke medzi bestsellermi. Bola preložená takmer do 30 jazykov, medzi nimi boli i tak exotické, ako je bengálčina, hebrejčina alebo čínština. Dokument, ktorý bol podľa tejto knihy natočený, bežal snáď vo všetkých krajinách sveta a po jeho skončení sa v kinách tlieskalo.
Däniken tu prvýkrát vyslovil myšlienku, že pôvod a vývoj ľudstva mohol byť v dávnej minulosti ovplyvnený vyspelou mimozemskou civilizáciou. Ako dokázali naši predkovia postaviť technicky dokonalé obrie stavby, ktoré nás dodnes ohromujú? Čo znamenajú staré kresby podobné lietajúcim strojom a astronautom? Boli to bohovia alebo návštevníci z vesmíru, ktorí sa v starých legendách vzniesli z oblohy na svojich bárkach?
Jeho teória vtedy doslova otriasla svetom a rozdelila ho na dva tábory. Napriek tomu, že sa k nej odborná verejnosť vyjadrovala s dešpektom, získala si milióny čitateľov a poslucháčov po všetkých kontinentoch. Ani vedecky fundovaná kritika, ani dokumenty zamerané na jej vyvrátenie zatiaľ úspechom Dänikena neotriasli.
Dnes je Erich von Däniken autorom viac ako 30 kníh, ktoré inšpirovali mnohé filmy a televízne seriály. A ani vo svojich 79 rokoch nezaháľa.
V súčasnej dobe je veľmi populárny dokumentárny seriál Votrelci dávnoveku, ktorý má úspech predovšetkým u mladej generácie. Na základe starovekých pamiatok a nálezov v pôsobivom filmovom spracovaní tu spisovateľ predstavuje svoju teóriu starovekých astronautov, ktorí zasiahli do vývoja ľudstva. Pôvodne bolo plánovaných 15 dielov, dnes už je na svete 5 sérií a pripravujú sa ďalšie.
Čitatelia sa zasa môžu tešiť na špeciálnu päťdielnu publikáciu. Tá bude obsahovať rozsiahly archív materiálov a fotografií, na ktoré v jeho knihách nezostalo miesto.
A tí, ktorí dávajú prednosť živému vystúpeniu, budú mať už o mesiac možnosť stretnúť sa s ním osobne pri jeho slovensko-českom prednáškovom turné. Däniken je okrem iného výborný rozprávač. Jeho prednáškam nechýba príjemne mrazivá atmosféra tajomna, ani správna dávka humoru. Tento krát nás zavedie do Egypta pred mnohými tisíckami rokov. Uvidíte miesta, na ktoré sa bežný turista nedostane, i miesta, ktoré by vôbec nemali existovať. Däniken dokáže zaujať, pobaviť i nasadiť chrobáka do hlavy. Čo ak je na tom niečo pravdy?
Či už sme jeho priaznivci alebo odporcovia, jedno mu uprieť nemožno. Prinútil celý svet, aby sa zamyslel nad otázkou: „Sme vo vesmíre sami?" V dnešnej dobe sa to mimozemšťanmi vo filmoch i v literatúre len hemží. Sú dobrí, zlí, krásni i odporní a prichádzajú s najrôznejšími úmyslami. Tí jeho majú stále zvláštnu príťažlivosť. Možná raz nájdeme skutočný dôkaz, že tu boli a že sa raz opäť vrátia.
I po 46 rokoch od vydania prvej knihy jeho teória fascinuje tisíce čitateľov a divákov všetkých generácií. O ich budúcnosť sa spisovateľ istotne báť nemusí. O tom svedčí i jeho nedávny úsmevný zážitok. Svoju prednášku v Nemecku zakončil slovami, že zostáva ešte mnoho orieškov k rozlusknutiu. Po prednáške za ním prišiel malý chlapec a povedal: „Pán von Däniken, nebojte sa, keď budem veľký, tak za vás všetky tie zostávajúce oriešky rozlúsknem." „Mal som skutočnú radosť a pocit, že moja práca nebola zbytočná“, hovorí spisovateľ.
Turné 2014
Dvojhodinová prednáška má názov „Tajomný Egypt a iné záhady staroveku“. Je sprevádzaná veľkoplošnou projekciou a tlmočená z nemčiny do češtiny. Samozrejmosťou je autogramiáda na záver.
pondelok 12. 5. 2014, 11.00 hod. tlačová konferencia – Panta Rhei, Poštová ul. Bratislava
utorok 13. 5. 2014 – Bratislava, 19.00 hod., Dom odborov - ISTROPOLIS, Trnavské Mýto 1
streda 14. 5. 2014 – Trnava, 19.00 hod., Dom kultúry - Estrádna sála, Trojičné námestie 10
štvrtok 15. 5. 2014 – Trenčín, 19.00 hod., Posádkový klub, Hviezdoslavova 16
piatok 16. 5. 2014 – Olomouc, 19.00 hod., Clarion Congress Hotel, Jeremenkova 36
sobota 17. 5. 2014 – Pardubice, 16.00 hod., CC AFI Palace, Masarykovo nám. 2799

Ďalšie podrobnosti o turné pána Ericha von Dänikena nájdete na adrese www.daniken.cz.

Usporiadateľ a partneri
Turné Ericha von Dänikena organizuje vzdelávacia agentúra Aldea, v spolupráci s partnermi. So svojimi dlhoročnými skúsenosťami v oblasti celoživotného vzdelávania, usporadúvania konferencií, kongresov, seminárov a kurzov patrí medzi spoľahlivé a zavedené subjekty v tomto obore. Jej ponuku nájdete na adrese
www.aldea.cz.

Predaj kníh Ericha von Dänikena pri jeho turné zabezpečuje na Slovensku kníhkupectvo Panta Rhei a v Čechách Knihy Dobrovský.

Vstupenku na toto podujatie si môžete vytlačiť aj u Vás doma
VSTUPENKY/TICKETS na podujatie Erich von Däniken – turné 2014

Top