Viva Musica! festival - PHILIP GLASS: THE COMPLETE PIANO ETUDES

Viva Musica! festival tento rok ponúkne program počas celého leta

Hlavnou hviezdou bude americký hudobný skladateľ a klavirista Philip Glass.
Vystúpi 3. júla v koncertnej sále bratislavskej Reduty.


11. ročník Viva Musica! festivalu prinesie nemalé zmeny. Organizátori vypočuli priania svojich fanúšikov a organizujú festival, ktorý sa bude konať počas celého leta v centre nášho hlavného mesta Bratislava.

Festival ponúkne desať piatkových koncertov od konca júna až do konca augusta. Koncerty sa tak ako uplynulé roky budú konať v Starej tržnici, na Hlavnom námestí a na Bratislavskom hrade, ale mnohí určite privítajú aj nové priestory určené pre „komornejšie“ a zvukovo náročnejšie projekty, ktoré uskutočnia v Redute, v Historickej budove Slovenského národného divadla či v Dóme Sv. Martina.

„Veríme, že tento ročník poteší všetkých našich pravidelných návštevníkov nielen svojou dramaturgiou, ale aj zmenou dátumov. Počas uplynulých ročníkov nám mnohí kládli na srdce, že v jednom týždni, a najmä počas pracovných dní, sa nedajú stihnúť všetky koncerty. Navyše mesiac jún bol už aj bez Viva Musica! festivalu doslova preplnený rôznymi podujatiami. Preto sme sa rozhodli zmeniť koncept nášho festivalu a roztiahnuť koncerty na celé leto. Veríme, že milovníci kvalitnej hudby ocenia aj fakt, že výber koncertných priestorov bude odteraz viac prihliadať na osobitý charakter toho-ktorého umelca“, hovorí riaditeľ festivalu Matej Drlička.

Prvým potvrdeným účinkujúcim a zároveň najväčším lákadlom festivalu je americký hudobný skladateľ Philip Glass. Na Slovensku sa predstaví po prvýkrát, a to s projektom kompletných etúd pre klavír, ktoré uvedie spoločne s japonskou klaviristkou Maki Namekawa a ruským klaviristom Antonom Batagovom. Koncert sa uskutoční v piatok 3. júla 2015 v koncertnej sále Reduty v Bratislave.

Philip Glass na Slovensku odohrá v lete dva koncerty – po Bratislave sa presunie do Košíc, kde spolu so svojimi hosťujúcimi klaviristami odohrá projekt klavírnych etúd 5. júla v Kunsthalle / Hale umenia. Organizátorom koncertu je K13 – Košické kultúrne centrá.

Glass začal s komponovaním cyklu dvadsiatich klavírnych etúd už v roku 1994, čiže na Viva Musica! festivale budeme počuť tvorbu dvoch dekád zhrnutú do viac ako dvojhodinového koncertu. Glassov cyklus rôznorodých a zložito melodických etúd rozpráva príbeh o skladateľovom vývoji, ale tiež o jeho hlboko osobnom vzťahu k tomuto nástroju. Premiérovo kompletnú zbierku etúd Glass predstavil v rámci osláv svojich 75. narodenín v roku 2013.

Glassova tvorba vychádza z prostredia newyorskej avantgardy a celosvetovo je považovaný za priekopníka minimalizmu v súčasnej vážnej hudbe. Sám o sebe hovorí ako o skladateľovi „hudby s opakujúcimi sa štruktúrami“ a označuje sa skôr za novodobého klasicistu. Zdôrazňuje, že je vyškolený v klasickej harmónii a kontrapunkte a zdrojom jeho inšpirácie sú Johann Sebastian Bach, Franz Schubert či Wolfgang Amadeus Mozart.

Čaro Glassovej tvorby spočíva v jej jednoduchosti, kedy si každý poslucháč dokáže vytvoriť vlastnú mapu myšlienok. Jeho tvorba zahŕňa opery, symfónie, koncerty, komorné diela, sonáty či scénickú hudbu pre divadelné hry a filmovú hudbu. Je autorom monumentálnej opernej trilógie Einstein on the Beach, Satyagraha a Akhnaten, hudby k oskarovému filmu Hodiny, Truman Show, Kundun, Iluzionosta, Zápisky o škandále či Koyaanisquatsi a spolupracoval s umelcami ako Allen Ginsberg, Ravi Shankar, Woody Allen, Martin Scorsese, Robert Wilson, Brian Eno, David Bowie či Leonard Cohen.

Philip Glass sa narodil v roku 1937 v Baltimore. K hudbe ho priviedol jeho otec, ktorý vlastnil obchod s platňami, a tak sa už v ranom veku dostal k hudbe Schoenberga, Hindemitha, Bartóka, Šostakoviča či Beethovena. Študoval matematiku a filozofiu na Univerzite v Chicagu, neskôr kompozíciu a hru na klavíri na Juilliard School of Music v New Yorku. Začiatkom 60. rokov strávil dva roky intenzívneho štúdia v Paríži u vyhľadávanej hudobnej pedagogičky Nadie Boulanger, ktoré malo zásadný vplyv na jeho ďalšie hudobné smerovanie. V súčasnosti patrí nepochybne k najinovatínejším a najrešpektovanejším osobnostiam vo svete hudby.

Počas uplynulých desiatich ročníkov na Viva Musica! festivale, vystúpilo veľké množstvo domácich a zahraničných umelcov ako napr. ruský barytonista Dmitrij Hvorostovsky, mexický tenorista Ramón Vargas, britský hudobný skladateľ a klavirista Michael Nyman, britský huslista Nigel Kennedy, ruský klavirista Boris Berezovsky, dvojica Igudesman & Joo, japonská jazzová klaviristka Hiromi s The Trio Project či domáce svetové projekty ako Mater, Folklor Symphony, Quasars Ensemble & Dalibor Karvay, Viva! Petr Hapka, či Korben Dallas so symfonickým orchestrom.

Mená jedenásteho ročníka budú organizátori postupne odhaľovať na www.vivamusica.sk a na sociálnej sieti facebook.

Vstupenky na podujatie PHILIP GLASS: THE COMPLETE PIANO ETUDES už v predaji exkluzívne v sieti Ticketportal!

Top