NA POHODE 2016 AJ JAMES BLAKE A SAVAGES

NA POHODE 2016 AJ JAMES BLAKE A SAVAGES

7. AŽ 9. JÚLA 2016 – LETISKO TRENČÍN

 

Line-up 20. ročníka Pohody doplnia aj dve skvelé aktuálne mená z Londýna. Víťaz Mercury Prize, hudobný experimentátor, James Blake a post-punkové Savages.

 

James Blake

Už jeho prvé skladby získali uznanie renomovaných DJov z BBC. Prvé tri EP zaradil Pitchfork medzi top 50 albumov 2010 a pieseň „I only know (What I know now)“ zaradil na 8. miesto top 100 skladieb roka. Jeho eponymný debut bol nominovaný na Mercury Prize, pričom po vydaní druhého albumu toto prestížne ocenenie získal. Medzi jeho úspechmi nechýbajú ani nominácie na Grammy a Brit Awards. Tento rok vydá tretí album Radio Silence a zavíta aj na letisko v Trenčíne.

 

27-ročný Londýnčan James Blake nahral prvé skladby v spálni. To platí aj o prvej vydanej skladbe „Air & Lack Thereof“, ktorú zverejnil v júli 2009. Chvíľu na to ho pozval do svojej show na BBC Gilles Peterson. Jeho cover od speváčky Feist „Limit to your love“ zaradil Zane Lowe do výberu „Hottest Record in the World“. Obrovský úspech priniesol Jamesovi Blakeovi už eponymný debut. Okrem nominácie na Mercury Prize bol nominovaný aj na BBC Sound of 2011, v ktorom skončil celkovo druhý (vyhrala Jassie J a za ním sa umiestnili The Vaccines, Jamie Woon a Clare Meguire). Deväť bodov z desiatich od náročných recenzentov Pitchforku hovorí za všetko. V roku 2011 začal spolupracovať s Justinom Vernonom (Bon Iver). Nahrali spolu pieseň „Fall creek boys choir“. Na konci toho istého roka nahral ďalšie skladby, ktoré naznačili ďalšie smerovanie bližšie k R&B. To potvrdila začiatkom roka 2012 spolupráca s Kanyem Westom.

 

Stúpajúcu tendenciu kvality i popularity potvrdil druhým albumom s názvom Overgrown. Spolupracovali na ňom aj Brian Eno, Wu-Tang Clan či rapper RZA. Na albume sa nachádza aj jeho azda najznámejšia skladba „Retrogarade“. Magazín Variance označil Overgrown za album roka a Blake za neho získal aj prestížnu Mercury Prize. V júli minulého roka zverejnil, že na ďalšom albume Radio Silence budú hosťovať Kenye West a Justin Veron. Minulý štvrtok (14. apríla) oznámil, že svoj tretí štúdiový album dokončil. Hudba Jamesa Blakea je označovaná ako R&B, experimentálna elektronika či soul. Príbuznosť konkrétnemu žánru závisí od pesničky, no v celej jeho tvorbe je možné cítiť prítomnosť esenciálnych prvkov všetkých spomenutých žánrov: nápaditý rytmus a basové linky, experimenty so zvukmi a ich skresleniami, melódie a spev, ktoré majú dušu. Na 20-tom ročníku Pohody si vďaka Jamesovi Blakeovi prídu na svoje aj milovníci originálneho prístupu. Tí ostatní sa milovníkmi experimentov po jeho koncerte s veľkou pravdepodobnosťou stanú, ak samozrejme prídu a dajú mu šancu.

 

Savages

Už ich debut sa dostal v rebríčku predajnosti do TOP20 v Británii a do finálneho shortlistu ocenenia album roka Mercury Prize. Podľa Guardianu nám umožňujú vidieť ako vyzerali začiatky Public Image Ltd či Joy Division a v recenziách nechýbajú ani prirovnania k PJ Harvey či Nickovi Caveovi. Post-punkové Savages vydali koncom januára ďalší vysokohodnotený album Adore Life. Veríme, že aj vďaka ich vystúpeniu budú návštevníci Pohody 2016 skutočne "zbožňovať život".

 

Francúzska herečka Camille Berthomier začala umeleckú kariéru speváčky pod pseudonymom Jehnny Beth spoločne s Nicolasom Congém v rámci dua John & Jehn. V roku 2011 založila s gitaristkou Gemmou Thomson kapelu Savages. Zostavu doplnili basgitaristka Ayse Hassan a bubeníčka Fay Milton. Pozitívne (no opatrné) recenzie na ich hudbu prišli ešte pred vydaním debutu. The Observer o nich napísal, že ide o najväčšie priblíženie k umeniu, aké doposiaľ post-punk ponúkol. Po vydaní Silence Yourself už nikto s kvetnatými ódami nešetril. Ako píše SilverMan: „Dievčatá sa akurát chystali nahrať album na konci 70-tych rokov, no počas výletu na Antarktíde spadli do diery a boli zamrazené až do roku 2012. Po rozmrazení sa oboznámili s hudobnými novinkami a nahrali úchvatný album. Bez debaty jeden z troch najlepších aké priniesol rok 2013.“ Priemer hodnotení redaktorov dosiahol na Metacritic skvelých 82 bodov (zo sto).

 

Nadupaný debut, má nemenej úspešného pokračovateľa. 22. januára nahrali album Adore Life. Ani pri ňom nešetria redaktori v recenziách expresívnymi superlatívmi – ako napríklad Brandon Stosuy z Pitchforku: "Check out the sweaty live clip for the excellent anthem "The Answer," which finds the audience losing their shit and their shirts." Kapele je vraj vyčítané, že je občas príliš vážna. Podľa Stosuya je to ich intenzitou, s akou hľadia aj na lásku ako na mocný živel. Ako dodáva: „Ani od labutí nikto neočakáva, že sa budú smiať“. Elegantný, no miestami špinavý, naliehavý a pritom veľmi priamy post-punk zahrajú Savages aj na dvadsiatej Pohode.

 

Potvrdení účinkujúci:

The Prodigy, Sigur Rós, PJ Harvey, James Blake, Flying Lotus, Parov Stelar, Nina Kraviz, The Vaccines, Gogol Bordello, Savages, Odesza, Nederlands Dans Theater, Ernest Ranglin & Friends, Spor, Poliça, Easy Star All stars, Monsieur Periné, Saul Williams, Dub Pistols, Thundercat, Public Service Broadcasting, Lola Marsh, Astronautalis, Vaults, Hollie Cook, Digital 21 + Stefan Olsdal, Ester Rada, Chicks on Speed, Anna Meredith, Eagulls, My Baby, Mbongwana Star, Alex Vargas, Bazookas, H09909, Honeyblood, Moonlandingz, Xenia Rubinos, Max Jury, Ash Koosha, Have You Ever Seen The Jane Fonda Aerobic VHS?, Sonido Gallo Negro, K-X-P, Hańba, Oratnitza, Kiran Leonard, It's everyone else.

Vstupenky na POHODA 2016 v predaji!

Top