Permanentka Konvergencie 2016

ZJAVENIE/ERSCHEINUNG
Dátum a čas: 18.09.2016 o 19.00 hod.
Miesto konania: Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, Bratislava

Isabelle VAN KEULEN – husle
Igor KARŠKO – husle
Pablo BARRAGÁN – klarinet
Jozef LUPTÁK – violončelo
Nora SKUTA – klavír

PROGRAM:
Wolfgang Rihm (1952)
Erscheinung
Franz Schubert (1797 – 1828)
Husľová sonáta A dur D 574
Okteto F dur D 803

Jednou z hviezd Konvergencií 2016 bude charizmatická holandská huslistka/violistka Isabelle van Keulen. Ako sólistka účinkovala s najznámejšími orchestrami (Berlínska filharmónia, Royal Concertgebouw Orchestra, NHK Symphony Orchestra Tokyo) pod taktovkou dirigentov ako Valery Gergiev či Roger Norrington. Je tiež vyhľadávanou komornou hráčkou a vášnivou interpretkou súčasnej hudby. Na Konvergenciách sa predstaví ako líderka medzinárodného ansámblu, ktorý festival otvorí Schubertovým Oktetom – komorným dielom, ktoré v sebe spája pre skladateľa typickú vrúcnosť, lyrickosť, viedenskú eleganciu, virtuozitu a orchestrálnu farebnosť. Spolu so Schubertom zaznie Schubertom inšpirovaný opus Wolfganga Rihma, ktorý patrí k najvýznamnejším nemeckým skladateľom 2. polovice 20. storočia, na Slovensku však jeho hudba prakticky nezaznieva. Rihm ako objav, Schubert ako zjavenie... 

GRINGOLTS QUARTET
Dátum a čas: 19.09.2016 o 19.00 hod.
Miesto konania: Moyzesova sieň, Bratislava

Ilya GRINGOLTS – 1. husle
Anahit KURTIKYAN – 2. husle
Silvia SIMIONESCU – viola
Claudius HERRMANN – violončelo

Igor KARŠKO – viola, Jozef LUPTÁK – violončelo a h. (Brahms)

Program:
Joseph Haydn (1732 – 1809)
Sláčikové kvarteto D dur op. 50/6 Hob. III:49
Arnold Schönberg (1874 – 1951)
Sláčikové kvarteto č. 4 op. 37
Johannes Brahms (1833 – 1897)
Sláčikové sexteto č. 2 G dur op. 36

V Zürichu sídliaci Gringolts Quartet vznikol v roku 2008 z inciatívy svetoznámeho ruského husľového virtuóza Ilju Gringoltsa. Kritika v recenziách výkonov sláčikového kvarteta, ktoré sa za relatívne krátky čas dokázalo etablovať na najznámejších svetových pódiách, vyzdvihuje kultivovanosť prejavu, vhľad do hudby, krištáľový zvuk súboru a jeho schopnosť udržať v dielach napätie. Bratislavský koncert na festivale Konvergencie bude venovaný skladbám a skladateľom spätým s Viedňou – významným centrom komornej hudby, v ktorom sa niekoľko storočí inšpirujúcim spôsobom stretávali tradícia a novátorstvo. Výnimočný zážitok v podaní výnimočnej štvorice hudobníkov hrajúcich na výnimočných nástrojoch zo 17. a 18. storočia

TANGO PLUS
Dátum a čas: 20.09.2016 o 20.00 hod.
Miesto konania: Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava, Bratislava

Isabelle VAN KEULEN – husle
Christian GERBER – bandoneón
Ulrike PAYER – klavír
Rüdiger LUDWIG – kontrabas

Program:
Azda najznámejším propagátorom tvorby argentínskeho skladateľa Astora Piazzollu je huslista Gidon Kremer. Kúzlu štýlu tango nuevo pred pár rokmi prepadla aj známa holandská huslistka Isabelle van Keulen. Po Schubertovi sa bratislavskému publiku predstaví so svojou tango kapelou v programe Tango Plus, ktorý nadväzuje na úspešné CD Grand Tango!
„...van Keulen a jej kolegovia sú ideálnymi interpretmi Piazzollu, úspešne reflektujúc sofistikovanosť a avantgardné a modernistické aspekty jeho hudby...“ (The Strad)

HUDOBNÍCI 016: GODÁR, BURLAS, HATRÍK
Dátum a čas: 22.09.2016 o 18.00 hod.
Miesto konania: Kino Lumiere, Bratislava

Festival Konvergencie, ktorý od prvých ročníkov kladie dramaturgický akcent na tvorbu slovenských tvorcov, pokračuje v prezentácii dokumentov známych slovenských režisérov z produkcie spoločnosti Sentimentalfilm. Pri príležitosti Roku slovenskej hudby festival ponúkne svojim návštevníkom filmové portréty jubilujúceho Vladimíra Godára (réžia Martin Šulík), Martina Burlasa (réžia Marek Šulík) a Juraja Hatríka (réžia Juraj Lehotský). Projekciu doplní koncert z komornej tvorby týchto skladateľov.

INVENTIO
Dátum a čas: 23.09.2016 o 19.00 hod.
Miesto konania: Klarisky, Bratislava

Marco AMBROSINI – nyckelharpa
Jean-Louis MATINIER – akordeón

Program:
Neobvyklé a inšpirujúce medzižánrové presahy patria k poznávacím znameniam Konvergencií. Talian Marco Ambrosini (ktorého si návšetvníci festivalu môžu pamätať z projektu If Grief Could Wait Susanny Wallumrød) na nástroji, ktorého korene siahajú do stredoveku a francúzsky akordeónový virtuóz Jean-Louis Matinier ponúknu návštevníkom Konvergencií program, v ktorom sa stretnú stará i nová hudba, hudba klasická i ľudová, komponovaná i improvizovaná – hudba, akú ste ešte nepočuli. Projekt Inventio vychádza z rovnomenného albumu, ktorý vydal renomovaný mníchovský label ECM.

HUDOBNÉ KAKAO: USPÁVANKY
Dátum a čas: 24.09.2016 o 15.30 hod.
Miesto konania: Design factory, Bratislava

Jozef Lupták – violončelo
Boris Lenko – akordeón/bandoneón
Štefan Bugala – vibrafón
Marcel Comendant – cimbal
Branislav Dugovič – klarinet, basklarinet

Koncert pre malých poslucháčov a ich rodičov. Uspávanky známe i menej známe, zo Slovenska aj z väčších diaľok vás prenesú do čarovného sveta snívania.

LES ANNÉES FOLLES
Dátum a čas: 24.09.2016 o 19.00 hod.
Miesto konania: Moyzesova sieň, Bratislava

Daniel ROWLAND – husle
Nataša KUDRITSKAYA – klavír

Program:
Claude Debussy, Francis Poulenc, Jascha Heifetz, Maurice Ravel, Astor Piazzolla
George Gershwin, George Antheil

Recitál fenomenálneho britského huslistu Daniela Rowlanda a ukrajinskej klaviristky Nataše Kudritskej je inšpirujúcim hudobným návratom do Paríža dvadsiatych rokov. Sonáty klasikov hudby 20. storočia (Debussy, Ravel, Poulenc, Antheil) dopĺňajú úpravy diel „Američana v Paríži“ Georga Gershwina od legendárneho husľového virtuóza Jaschu Heifetza a skladby Astora Piazzollu. Les années folles, to je podmanivá zmes komornej hudby, jazzových inšpirácií a tanga, ktorá mohla vzniknúť len vďaka atmosfére mesta na Seine. A vypočuť si ju môžete len na Konvergenciách.

ŠOSTAKOVIČ 110 / SONÁTY
Dátum a čas: 25.09.2016 o 19.00 hod.
Miesto konania: Veľká koncertná sieň Slovenského rozhlasu, Bratislava

Daniel ROWLAND – husle
Milan PAĽA – viola
Jozef LUPTÁK – violončelo
Nataša KUDRITSKAYA – klavír
Katarína PAĽOVÁ – klavír
Nora SKUTA – klavír
Robert ROTH – slovo o hudbe

Po úspešnom komplete Šostakovičových sláčikových kvartet v podaní súboru Brodsky Quartet začiatkom februára 2016 pokračuje festival Konvergencie v uvádzaní komornej tvorby ruského skladateľa. V rámci záverečného koncertu zaznejú v interpretácii renomovaných domácich i zahraničných umelcov Šostakovičova violončelová (op. 40, 1934), husľová (op. 134, 1968) i zriedkavejšie uvádzaná violová sonáta (op. 147, 1975). Violončelová sonáta s témami inšpirovanými ruským folklórom a groteskným finále je prvou komornou skladbou, ktorú Šostakovič vytvoril po skončení leningradského konzervatória, violová, na premiére ktorej spoluúčinkoval aj legendárny Sviatoslav Richter, je jeho posledným dielom v tomto žánri. „Pravou rukou môžem písať len s veľkou námahou. Dokončiť sonátu pre violu a klavír bolo preto pre mňa veľmi náročné,“ zapísal si Šostakovič, ktorý dielo kompletizoval počas pobytu v nemocnici. Zomrel štyri týždne po dokončení kompozície, ktorú nikdy nepočul. Skladba prvýkrát zaznela 25. 9. 1975 v kruhu jeho priateľov. Súčasťou večera, ktorý uzavrie ikonické 8. sláčikové kvarteto, bude aj čítanie Roberta Rotha z knihy The Noise of Time Juliana Barnesa, ktorú v preklade Jána Litváka vydáva Artforum.

Zľavy a vstupenky pre deti, dôchodcov, študentov, zťp, zťp/s: bez nároku na zľavy.

Top