Na krásnom modrom Dunaji

ANNO 69
featuring
JOHANN STRAUSS by Marek Mečiar & Co.
NA KRÁSNOM MODROM DUNAJI
Muzikálová Multimedia Pole & Dance Show
O láske, živote, slobode a Bratislave
AEGON Aréna – 3.3. a 4.3.2017

OBSAH
Láska, sloboda ale aj široké spektrum ďalších ľudských  hodnôt (viera, nádej, spravodlivosť, česť, ... a pod.), dostávajú dominantný priestor v tejto, spracovaním absolútne jedinečnej, hudobno-tanečnej show, ktorá vznikla v rakúsko-slovenskej koprodukcii pod spoločným projektovým názvom ANNO 69. Ich neustále získavanie a strácanie, ovplyvňujúce celý náš život, sa stávajú námetom pre jednotlivé čísla predstavenia, vykresľujú ich večný kolobeh a dopad ako na najhlbšie vnútorné prežívanie človeka, tak aj na svet, ktorého je súčasťou. Spolu vytvárajú na seba nadväzujúci dejový celok, so silným záverečným posolstvom a pointou. Prezrádzať ju vopred, by samozrejme obralo diváka o zážitok. Stačí povedať jedno. Napriek množstvu moderných a netradičných prvkov sa autori rozhodli predsa len dopustiť jediného, tradičného klišé. Láska nakoniec vždy zvíťazí.

Dej predstavenia sa odohráva v rokoch 1914-2017 a prevedie diváka viac, než celým storočím. Miestom deja je hlavné mesto Slovenska - Bratislava. Práve tento fakt dáva predstaveniu punc bezprostredného kontaktu s realitou, hoci obsadenie pracuje s pomerne vysokým počtom abstraktných a mýtických postáv. Zmienené hodnoty dostávajú vďaka dlhšiemu dejovému obdobiu, siahajúcemu až do vzdialenejšej minulosti miestami trpkú a miestami naopak sladkú príchuť fatálneho opakovania sa histórie, sprevádzajúceho človeka celým jeho životom.

Na pozadí rokov ožije atmosféra a kolorit uličiek nášho hlavného mesta rokov dávno minulých aj súčasných. Na javisko privedie v hlavnej úlohe aj legendárnu postavičku Schöner Náciho. Základný námet síce vychádza zo životného príbehu Ignáca Lamára, autori sa však nesnažili hľadať historickú pravdu o jeho osobe. Predstavuje predovšetkým symbol celoživotnej lásky k jednej žene, prívetivosti a slušnosti voči ľuďom, žijúcimi v tom istom meste, ktoré nadovšetko miluje. Jeho hlavným dejovým súperom je abstraktná postava Čas. V čom tkvie ich hlavný konflikt prezrádzať nebudeme. Je však nepochybne plný drámy, napätia ale aj humoru.

FORMA
Predstavenie sa odohráva na výpravnej scéne veľkosti 18x12 m2, v dvoch plošinových úrovniach, predstavujúcich všedný, dolný svet ľudí z mesta a vyvýšený, horný abstraktný svet Čas-u a jeho prisluhovačov. Na scéne sú štyri tanečné pole tyče, hrúbky 45 mm a výšky 5 m a dve mobilné tyče typu flying (lietajúca tyč) výšky 3 m. Nakoľko ich spodné kotvenie je na úrovni vyvýšeného sveta, 1,60 m výška oproti ploche hľadiska, dostanú sa tanečnice z pohľadu diváka do celkovej výšky až 6,60 m!!!

Réžia využíva veľkoplošnú projekciu o ploche 60 m2, ktorá plní viaceré funkcie. V prípade statických scén je jej úlohou byť všednou, klasickou, scénickou, divadelnou dekoráciou, avšak s ohľadom na povahu tohto technického prostriedku oveľa flexibilnejšou a variabilnejšou.

Veľkoplošná projekcia je však v predstavení využitá na maximálnu mieru svojich možností. Stáva sa interaktívnou a aktívnou súčasťou deja. Postavy „z nej“ na scénu vstupujú alebo „do nej“ naopak pomocou scénických a filmových trikov odchádzajú. Využíva ju vo svojich scénach aj aktuálny, moderný fenomén súčasnosti (multi-mediálny tanec), počas ktorého sú postavy, tancujúce na javisku prenášané vizuálne aj na projekčnú plochu, ktorá ich môže umiestniť do atraktívnych, virtuálne vytvorených prostredí. Projekčná plocha plní takisto aj jednu z klasických funkcií, komunikačného prostriedku s divákom v sále, približujúc mu detaily tvárí účinkujúcich v zásadných scénach. Tieto momenty sa neustále striedajú a tvoria pre diváka pestrú, dynamickú mozaiku, ktorá ho v spolupráci so zvukovými a svetelnými efektami vtiahne priamo do stredu deja.
V hromadných scénach show dochádza k veľkolepému spojeniu štyroch druhov tanca (štandardný tanec, moderný tanec, multi-mediálny tanec a pole dance) na jednom javisku, ktorých choreografie sa spolu samozrejme dopĺňajú a na seba nadväzujú. Ide o skutočne zatiaľ pre súčasnosť raritné spojenie!!! Produkcia show veľmi rozsiahlo rešeršovala obdobné predstavenia. Podobné interaktívne a syntetické pokusy v tanečno-hudobnom umení sú už známe, nie je však zatiaľ známe spojenie až v takomto mohutnom rozsahu. Je teda dosť možné, že ide o prvú show tohto druhu na svete, aj keď samozrejme úplne skalopevne sa to tvrdiť nedá. V každom prípade je show jedinečná a priekopnícka minimálne z európskeho pohľadu.
Okrem zvukových a svetelných efektov sa dostane k slovu aj pyrotechnika a ohňová show. Na ojedinelých miestach si tvorcovia dovolia pracovať aj s drobnými 4D efektami, zasahujúcimi zčasti hľadisko. Pena, voda a podobne.

AUTORI a ÚČINKUJÚCI
Show dáva priestor predovšetkým zvučným choreografickým a tanečným menám. K tým nepochybne patria významnými oceneniami na slovenskej a európskej scéne ovenčený choreograf Milan Bačiak, známa tvár moderného tanca na Slovensku Tatiana Bartošíková, či skúsená, ruskou poledanceovou školou formovaná Miroslava Golešényiová, ktorá sa môže pochváliť štvrtým miestom z Majstrovstiev Európy ako aj bronzom zo slovenskej a 9.-tym miestom z Európskej pole battle ligy.
Pole dance crew je vôbec nabitá majsterkami tohto športu, za všetky spomeňme aspoň úradujúcu, dvojnásobnú majsterku Slovenska, víťazku majstrovstiev Talianska a vicemajsterku Európy Janu Polákovú.
Hlavnú postavu Schöne Náciho stvárni tanečný multitalent Tomáš Duras. Predstaví sa v úlohe živej sochy, štandardného i moderného tanečníka, aj stepera. Jeho nenaplnenou, životnou láskou bude Hana Jurenková. Postava je koncipovaná ako tanečno - pantomimická. Spevácke mená zastupuje na strategických postoch predovšetkým mladá, nie však neskúsená a úplne neznáma mladá generácia. Predstavia sa vám Marián Kronauer (sk. Friday Whiskey), Mária Knoppová, Tereza Králiková, či Martin Vetrák, ktorý zažiaril v známej televíznej talentovej súťaži, a ďalší. Spolu sa na scéne vystriedajú vyše tri desiatky účinkujúcich.
Z hudobného hľadiska ide v tejto show o dielo viacerých autorov, ktorú ako kompozične, tak aj aranžérsky zastrešuje v jeden celok Marek Mečiar, známy zo spolupráce s renomovanými slovenskými aj českými hudobníkmi (Adam Ďurica, Peter Nagy, Janek Ledecký a ďalší), takisto je známy aj z projektov divadla Nová scéna. To všetko pod režijným dohľadom Braňa Špačka, okrem iného dvorného režiséra pesničkovcých klipov Celeste Buckingham či skupiny Lavagance, takisto ako aj mnohých projektov televízie Markíza.

EUROTOUR
Na krásnom modrom Dunaji nie je len slovenská show. V hlavnom meste Slovenska uzrie svetlo sveta len jej európska premiéra. Neskôr sa objaví v ďalších, európskych mestách, kde bude uvedená v prekladovej, nemeckej alebo anglickej verzii, prípadne v pôvodnej verzii s titulkovacím zariadením. Zatiaľ sú potvrdené tieto termíny predstavení: 30.5.2017 – Linz (Tips Arena), 31.5.2017 – Brno (Boby centrum), 1.6.2017 – Villach (CCV Congress Center). Ďalšie termíny a miesta vystúpení budú potvrdené v priebehu jesene.

OCHUTNÁVKA
Predpredaj vstupeniek na predstavenie sa začína v sieti Ticketportal už v septembri. Zatiaľ ponúkame malú textovú ochutnávku. Ústredný song Schöne Náciho, známeho okrem iného aj tým, že pri svojich prechádzkach mestom rozdával radosť nielen úsmevom ale často aj pre mnohých, ešte žijúcich pamätníkov, nezabudnuteľným spevom.

Bratislavské ráno

 

Vstupujem na scénu,
ladne sťa páv,
pri nohách publikum,
mačacích hláv.

Nádvoriam parterov,
pozerám do očí,
pošlem pár úsmevov,
do lóží pavlačí.

O nemé múry tóny opriem,
nech si ich všetci pamätajú,
všetkou silou hoci sám viem,
že len mlčia a netlieskajú.

Orchester holubov,
usadá predo mnou,
taktovka zavelí,
naladia hrvoly.

Znavená noc s ránom,
ticho sa stretla,
nad mojim javiskom,
zažnú sa svetlá.

O nemé múry tóny opriem,
nech si ich všetci pamätajú,
všetkou silou hoci sám viem,
že len mlčia a netlieskajú.

O nemé múry tóny opriem,
nech si ich všetci pamätajú,
všetkou silou hoci sám viem,
že len mlčia a netlieskajú.

Top