BANDA hrá všetkým ľuďom dobrej vôle

16.12./19:00/DKZRKADLOVÝ HÁJ

 

Obľúbené world music zoskupenie BANDA, ktorému sa čoraz viac darí presadzovať aj za hranicami Slovenska, príde zahrať svoj (ne)tradičný vianočný koncert. Vychutnajte si piesne od skupiny, ktorú nazvali ľudia z okolia WOMEXU perlou.

Už dávno sme vedeli, že v skupine BANDA máme veľký klenot. Ale slová Geralda Seligmana, bývalého riaditeľa festivalu a konferencie WOMEX, kde sa stretávajú tí najdôležitejší ľudia z brandže, nás v tom ešte viac utvrdili: "Banda je skupinou excelentných hudobníkov, ktorí prišli na to, ako pridať elementy súčasnej hudby do stáročia existujúcich tradícií bez toho, aby sa stratilo vzrušenie z nového a integrita starého". To bolo zadosťučinenie hudobníkom, ktorí sa od roku 2003 vybrali cestou vlastného chápanie ľudovej hudby. Od začiatku vedeli, že ju nechcú brať ako autonómnu oblasť, ale prinášať do nej aj inšpirácie z cudzích kultúr, napríklad z rómskej, balkánskej keltskej, africkej či latinskoamerickej. Nekĺzať len po povrchu základných faktov, ale do ľudovej piesne preniknúť vďaka poznatkom o podobe nárečia, spôsobe vedenia viachlasu, cifrovaní či harmonizovaní. V ich bohatých aranžmánoch sa objavujú akustické nástroje ako cimbal, viola, husle, kontrabas a iné. Melodické línie sú ťahané precíteným spoločným vokálom, ktorý naživo ozvláštňuje spojenie so ženskou speváckou skupinou - konkrétne na tomto koncerte, v rámci cyklu „Keby všetky bandy sveta“ - VRANKY z Nitry.

A či už Banda príde na world music (Womex, Mikołajki folkowe) či multižánrový festival (Pohoda, Lodenica) alebo folklórne podujatie (Východná), všade zaujme etnickou hudbou v modernom spracovaní.

Vstupenky je možné zakúpiť v pokladniach KZP – DK Zrkadlový háj a DK Lúky, ako aj cez sieť ticketportal.

Informácie:

KEBY VŠETKY BANDY SVETA - BANDA; VRANKY

DKZRKADLOVÝ HÁJ  / 16.12.2016  / 19:00 / 10 € predpredaj/ 12 € v deň koncertu

 

Videolinky:

https://www.youtube.com/watch?v=rLM16TT4RY8

https://www.youtube.com/watch?v=-cREMFMeFIM

Top