ALEXANDROVCI - EUROPEAN TOUR 2017

Navždy odišli  mladí, talentovaní umelci, o ktorých  hovorili -  pýcha krajiny. Väčšina zomrelých – umelci legendárneho  súboru Alexandrovci,  súboru, ktorý poznal  cely svet. Jeho umeleckým riaditeľom bol slávny dirigent Valery Khalilov. Rozlúčka  sa konala na  Federálnom vojenskom   cintoríne v mestečku Mytišči, neďaleko  Moskvy.

Bolo prijate rozhodnutie o konaní troch  obradov, každý  2 hodiny v priebehu  jedného dňa  - 16 januára 2017. Dnes na vojenskom  cintoríne bolo pochovaných  49 obetí. Rakvy  zosnulých  boli  vystavené v rozlúčkovej sieni  komplexu. Veľa vencov, kytíc,  pozostalí a stovky ľudí, ktorí  prišli  sa rozlúčiť s tými, ktorých mali  radi. Vedľa rakiev boli príbuzní obetí. K nim prehovoril  námestník Ministra obrany RF p. Pankov N. A.,  ktorý prisľúbil pomoc ministerstva obrany a povedal: „My prosíme Vás o odpustenie za to, že sme nedokázali zachovať životy našich kolegov...“    Rozlúčky sa zúčastnil i  Minister obrany RF S. Šojgu,  Minister dopravy M.Sokolov. šéf  Rady federácie V. Matvienko, velitelia jednotlivých zložiek ozbrojených síl RF,  členovia vlády a poslanci  Štátnej dumy.

Po občianskej  rozlúčke   sa konal cirkevný obrad,  ktorý celebroval   Metropolita Juvenalij, patriarchálny farár  Moskovskej diecézy. Následne  čestná stráž  preniesla rakvy k miestu pohrebu zosnulých. Počas pohrebu odzneli delostrelecké salvy.

Život  súboru  v tomto období  je naplnený bolesťou a smútkom. Sú  v ňom  také iste emócie,  ako  v rodine,  v ktorej,  sa odohrala taká tragická udalosť. Avšak,   napriek všetkému,  hlavný dirigent súboru Kirilov N. na otázku: „Čo ďalej?“  bez žiadneho váhania odpovedal – Sme silní. My to zvládneme.  Súbor žije a bude žiť. Sme  Alexandrovci! A tak to určite aj bude.  Na 19 január   je  naplánovaný  začiatok  konkurzu  pre obsadenie miest  v zbore. Výber  umelcov bude veľmi prísny,  ako  to vždy  bolo  v tomto slávnom súbore. A 23 februára v Kremli Alexandrovci vystúpia  prvý krát  po  tragédii pri príležitosti Dňa obrancov.

Turné súboru v Slovensku v roku  2017 je schválené v MO Ruskej  federácie. Vystúpenia Alexandrovcov v iných  krajinách  sveta, ktoré súbor mal  naplánovane  na prvý  štvrtok  boli prenesené na jeseň.  Avšak to sa netyká turné v Slovensku a v Čechách. Vedenie súboru  si veľmi cení podporu, ktorá prichádzala a prichádza  od európskych  divákov  v ťažkej chvíli a prisľúbilo, že urobí  všetko,  aby  súbor bol pripravený  k avizovanému  turné v máji -júni 2017. 

VSTUPENKY/TICKETS na podujatie ALEXANDROVCI - EUROPEAN TOUR 2017

Top