Lesné kino Nostalgia

V Lesnom kine Nostalgia bude prehliadka Mladý slovenský film

Pozerať sa na kvalitný film a naviac ho aj sledovať v príjemnom prírodnom prostredí počas teplých letných večerov je pre mnohých iste lákavá predstava. Lesné kino Nostalgia sa pokúša svojím projektom premeniť túto predstavu v realitu.

V piatok 24. júla totiž zahajuje svoju letnú prevádzku Lesné kino Nostalgia, ktoré bude vždy v piatok večer uvádzať filmy v malebnom prírodnom prostredí na námestíčku pri Horárni v bratislavskom Horskom parku. Ambíciou Lesného kina Nostalgia je - výnimočným spojením kvalitných filmových zážitkov s príjemným posedením na čerstvom vzduchu a zázemím lesnej kaviarne – ponúknuť alternatívu kultúrneho vyžitia a trávenia voľného času v Bratislave. Za projektom Lesné kino Nostalgia je aj snaha kompenzovať (mnohým chýbajúcu) ponuku a atmosféru dnes už definitívne zaniknutých tradičných jednosálových mestských kín, amfiteátra či filmových klubov v užšom či  širšom centre Bratislavy.

Program Lesného kina bude počas tohoto leta v znamení slovenských filmov od mladých tvorcov. Letná prehliadka „Mladý slovenský film“ ponúkne výber medzinárodne i  doma ocenených dokumentárnych, animovaných a hraných snímok novej generácie slovenských filmových tvorcov, ktorí na seba výrazne upozornili v poslednom desaťročí.

Ťažisko prehliadky tvoria filmy novej generačnej vlny slovenských dokumentaristov, reprezentovaných Jarom Vojtekom, Petrom Kerekesom, Markom Škopom, Jurajom Lehotským a Marekom Kubošom. Ich tvorbu voľne spája nielen spoločenský a sociálny rozmer, ale i citlivý a vnímavý autorský pohľad, ktorým jednotliví režiséri – každý vlastným štýlom – uchopujú a reflektujú realitu.

Autorská originalita a zároveň vzájomná pomoc i tímový duch charakterizujú generáciu mladých animátorov, medzi ktorých patria Ivana Zajacová, Martin Snopek, Ivana Šebestová, Mišo Struss a Katka Kerekesová. Ich ambíciou je spoločný celovečerný animovaný projekt, v ktorom by autorské snímky jednotlivých tvorcov tvorili ucelený útvar, prepojený generačnou výpoveďou.

Hranú tvorbu zastupuje mladý režisér Viktor Csudai, ktorý svojím celovečerným autorským debutom vniesol do stagnujúceho slovenského hraného filmu sviežosť, hravosť, invenciu, humor, vitalitu i autentickosť.

V júli Lesné kino uvedie úspešné celovečerné dokumenty SLEPÉ LÁSKY  Juraja Lehotského, ktorý nakrútil štyri pôsobivé príbehy o rôznych podobách lásky medzi nevidomými ľuďmi, a INÉ SVETY  Marka Škopa, ktorý skúma šesť rôznych hrdinov, ktorým sa hovorí „šaleni vychodňari“ a sú produktom „made in Šariš“.
Predfilmy k obom snímkam budú tvoriť vynikajúce dokumenty Mareka Kuboša ŽEL. ST. 2. TR. KRAĽOVANY o ľuďoch pracujúcich na rovnomennej železničnej stanici a TAKÁ MALÁ PROPAGANDA, v ktorom režisér prostredníctvom výpovede bývalého spravodajského redaktora STV za éry mečiarizmu odhaľuje, ako fungujú posttotalitné mechanizmy televíznej manipulácie.

V auguste sa diváci môžu tešiť na dokumenty Jara Vojteka a Petra Kerekesa, hrané snímky Viktora Csudaia a animované filmy Ivany Zajacovej, Martina Snopeka, Ivany Šebestovej, Michala Strussa a Kataríny Kerekesovej.

Atraktívnosť prehliadky zvyšuje a návštevníkov Lesného kina nesporne poteší prísľub väčšiny mladých tvorcov uvádzať počas prehliadky svoje filmy osobne.

Lesné kino Nostalgia je nízkonákladový nedotovaný projekt a privíta účasť prípadných partnerov-sponzorov, ktorým je táto aktivita blízka a mali by záujem o zviditeľnenie či podporu v tejto oblasti.

Program Lesné kino Nostalgia (júl 2009)

24.7. ŽEL. ST. 2. TR. KRAĽOVANY, réžia: Marek Kuboš (1998)
24.7. SLEPÉ LÁSKY, réžia: Juraj Lehotský (2008)
31.7. TAKÁ MALÁ PROPAGANDA, réžia: Marek Kuboš (2001)
31.7. INÉ SVETY, réžia: Marko Škop (2006)

Viac info o programe na www.nostalgia.sk

Predstavenia Lesného kina Nostalgia: piatok cca od 20,30 hod. (po západe Slnka)
Vstupné na celovečerný program: 1,80 €. Lístky bude možné zakúpiť vždy cca 20 min. pred predstavením i v predstihu prostredníctvom siete ticketportal. Kapacita priestoru je obmedzená.
Miesto konania:  projekcie sa uskutočnia na voľnom priestranstve-námestíčku pred Horárňou pri vstupe do Horského parku (na rohu Bohúňovej a Nekrasovej ulice). V prípade nepriaznivého počasia sa projekcie uskutočnia v priestoroch Lesnej školy.

Partnermi podujatia sú okrem FK Nostalgia aj Cestovateľské kino, Nadácia Horský park.

Vstupenky/tickets na Lesné kino Nostalgia

Top