WAYNE SHORTER QUARTET

10.11.2009 o 20.00 h
Incheba Expo Aréna - Hala B0, Bratislava
vstupenky na koncert WAYNE SHORTER QUARTET

WAYNE SHORTER QUARTET vystúpi
po prvýkrát na Slovensku, v Bratislave!

Priaznivci top jazzu na Slovensku sa môžu tešiť, skvelý koncert svetovej kvality je konečne potvrdený! Absolútna svetová hviezda a živá legenda moderného jazzu – skladateľ a saxofonista Wayne Shortera vystúpi v utorok 10. novembra v Bratislave.
Na koncerte sa predstaví kompletné kvarteto, ktoré dopĺňajú Brian Blade (bicie), John Patitucci (kontrabas), Danilo Perez (klavír).

Wayne Shorter (*1933) je považovaný za jedného najvýznamnejších amerických saxofonistov a skladateľov. Nahral desiatky albumov ako kapelník a objavil sa na desiatkach albumov svojich súputnikov, s ktorými zásadným spôsobom ovplyvňoval vývoj jazzu v jeho azda najprogresívnejšej epoche od päťdesiatych po osemdesiate roky. Spomeňme jeho účinkovanie s Artom Blakeym v Jazz Messengers koncom päťdesiatych rokov, s Milesom Davisom a jeho druhým slávnym kvintetom v šesťdesiatych rokoch, či v Zawinulovom Weather Report, v ktorom pôsobil v sedemdesiatych rokoch. Mnoho Shorterových kompozícii sa stalo štandardami. Je držiteľom mnohých ocenení.
Len cien Grammy sme napočítali deväť.
Veľavravný je aj úryvok z recenzie  hudobného kritika Rada Tihlárika z koncertu Wayne Shorter Quartet, ako ho po vystúpení vo viedenskom Konzerthause z 20. marca tohto roku uverejnil portál skjazz.sk.
...Chodím na koncerty, počúvam hudbu a premýšľam o nej naozaj dlho a vášnivo. Pred dilemou „A čo teraz ďalej“ v podstate už dlho prešľapuje aj samotný jazz. Panujú obavy, že priestor, ktorý jeho forma vymedzuje, je dávno vydolovaný a žiadne nové zlaté nugaty sa už na jeho pláňach nenájdu. Je to naozaj tak? Neviem. No po včerajšom koncerte legendárneho Wayne Shortera, mega-úspešného prospektora, ktorý na pláňach jazzu toho v minulosti naozaj vyťažil neúrekom, som si optimisticky pomyslel, že to tak nie je. Wayne Shorter bude mať tohto roku 76 rokov. To, čo Shorterovo kvarteto predviedlo, bolo pre mňa hlbokým estetickým zážitkom. Shorter bol tak slobodný, ako len najviac mohol byť. Keby cítil, že má zahrať len jediný tón na tomto koncerte, bol by tak urobil a bolo by to úžasné. Skúsené viedenské publikum vo vypredanom Konzerthause ocenilo účinkujúcich spolu trikrát úprimným „standing ovation“.

Top